Missbruk

Claes Malmberg öppnar upp om sitt tunga kokainmissbruk

Kändisskapet blev för påfrestande.
Claes Malmbergs stora genombrott kom hastigt och kraftfullt.
Underhållaren gick bort sig och utvecklade ett kokainmissbruk som tog en ände med förskräckelse – nu berättar han.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2024-10-19 kl 17:42 |

ProvaPremium

Det var i slutet av 80-talet som Claes Malmberg, 63, slog igenom stort med sin rollfigur ”Ronny Jönsson” – en framfusig hårdrockare med obegränsat självförtroende.

Genombrottet blev monumentalt och hela Sverige drabbades av Ronny Jönsson-feber.

Bild 1 av 8Claes Malmberg Kokainmissbruk Stor - Stoppa Pressarna

Nu berättar Claes Malmberg om sitt tunga kokainmissbruk och hur han tog sig ur helvetet.
Bild 2 av 8Claes Malmberg Impotens Stor2 - Stoppa Pressarna

SVT:s Anna Hedenmo intervjuade en ovanligt öppenhjärtig Claes Malmberg.
Bild 3 av 8marianne morck smartor stor1 - Stoppa Pressarna

Marianne Mörck har jobbat mycket tillsammans med Claes Malmberg som är en av våra mest folkkära underhållare..
Bild 4 av 8Vi ser en bekymrad Claes Malmberg i blå skjorta och en blågrå kofta.

Det höll inte. Nu berättar Claes Malmberg om hur han blev fri från kokainet.
Bild 5 av 8malmberg pappa stor10 - Stoppa Pressarna

Claes Malmberg slog igenom med sin figur Ronny Jönsson.
Bild 6 av 8malmberg pappa stor1 1 - Stoppa Pressarna

Nu berättar Claes Malmberg om livet efter missbruket.
Bild 7 av 8malmberg pappa stor6 - Stoppa Pressarna

Claes Malmberg är en av landets populäraste skådespelare och han är även sångare och ska snart medverka i musikalen "Änglagård".
Bild 8 av 8malmberg stor2 - Stoppa Pressarna

Claes Malmberg har tävlat i Melodifestivalen med gubbgruppen Ravaillacz 2013. De tog sig till final och slutade på en tiondeplats.

För Claes Malmberg innebar det en stor livsförändring.

Hårdrockare med självförtroende

Han blev känd över en natt men han hade strävat på mer under radarn i flera år dessförinnan.

Claes Malmberg hade från början tänkt att han skulle bli plåtslagare men kom in på teatern.

1980 var första gången han arbetade professionellt då han fick en roll med den fria teatergruppen Götateatern.

– Jag höll på med teater i rätt många år, men i skymundan. Fria grupper, jag hade ett kortare kontrakt på Göteborgs stadsteater och var på Angereds teater, säger Claes Malmberg till Expressen i en stor intervju med reportern Linus Brännström.

Det var i slutet av 80-talet som det stora publika genombrottet kom och det var slumpartat.

– Jag jobbade med Frank Gunnarsson på lokalradion i Göteborg. En dag satt jag i hans bil och pratade med skorrande r, det finns ju vissa göteborgare som pratar så och jag tyckte det var kul att leka med, säger Claes Malmberg.

Radiomannen Frank Gunnarsson, 82, skulle göra direktsänd påskradio, han saknade dock material för en av timmarna och bad Claes Malmberg om hjälp.

– Det slutade med att jag fick täcka stora delar, han sa bara ”gör den där figuren du gjorde i bilen”. Så jag stod vid någon mack i Göteborg och liverapporterade om totalt nonsens, berättar Claes Malmberg.

Till en början hade hans rollfigur inget namn men så döpte den till Ronny Jönsson och därefter dröjde det inte länge förrän figuren som gjordes av Malmberg fick ett eget program i lokalradion.

Vad han fyllde sitt radioprogram var det inte så noga med.

– Jag spelade lite hårdrocksplattor, pratade en massa skit och försökte vara rolig. Jag minns att jag recenserade påhittade Arnold Schwarzenegger-filmer. Det blev väldigt populärt i Göteborgsområdet, säger Claes Malmberg.

När det var dags att lämna radion gällde det att hitta ett utseende för Ronny Jönsson.

Claes Malmberg skulle medverka med sin figur vid en stödgala för Nicaragua i Lisebergshallen i slutet av 80-talet.

– Jag köpte en skinnkeps på Buttericks och så hade jag en röd jeansjacka med avklippta ärmar över en motorcykeljacka. Innan jag skulle kliva på scenen fick Lasse Brandeby, som uppträdde som Kurt Olsson, skriva AC/DC med en tuschpenna på ryggen, berättar Claes Malmberg.

Än så länge var Ronny Jönsson bara stor i Göteborg med omnejd – det skulle dock komma att förändras. Det var tv som innebar det stora genombrottet.

1989 hade ”Fredagsexter”, med Carin Hjulström, 61, som programledare, premiär i SVT.

I programmet fick Ronny Jönsson ett fast inslag i programmet som var direktsänt och populariteten kom snabbt trots att förberedelserna inte var helt rigorösa.

– Det var också improviserat, folk ringde in och jag snackade skit. Och det jag sa då… hade man sagt det i dag hade man varit ”cancelled” efter 30 sekunder. Men det var en tid som var väldigt politisk och man skulle provocera, ju längre man kunde gå i satiren desto bättre var det, säger Claes Malmberg.

Nu blev genombrottet stort – riktigt stort. Hela Sverige skrattade.

– Det fanns bara två tv-kanaler, i dag hade ett sådant program setts av 150 000 människor men då var det två miljoner som tittade. Det gick ju från en dag till en annan, jag visade mig i tv och sedan brakade allting loss, berättar Claes Malmberg.

Samtidigt som han spelade på Backa Teater började Claes Malmberg turnera runt om i landet med sin rollfigur.

– Jag fick hyra in små privata flygplan med amatörpiloter, det var ju fara för livet. Jag spelade ”En midsommarsnattsdröm” på kvällen och sedan fick jag kasta mig ut till Säve flygplats, flyga till Gotland och framträda som Ronny Jönsson vid ett på natten på något diskotek, säger Claes Malmberg.

Började med kokain

Han hade svårt att hantera sitt nyvunna kändisskap och den enorma populariteten.

– Det var ju chockerande på något sätt, jag tappade fotfästet. Plötsligt gick man från att vara en ”vanlig” människa till att göra intervjuer och vara påpassad. Jag kunde inte hantera det, säger Claes Malmberg.

Det dröjde inte länge förrän han flydde från sin nya verklighet med droger – Claes Malmberg började ta kokain.

– Så kom kokain in i bilden, jag fick bekymmer med det givetvis eftersom jag har ett missbruksbeteende. Jag måste vara försiktig med droger överhuvudtaget, men då var jag ung och visste inte det. Så det blev ju väldigt turbulent.

Ronny Jönsson storhetstid varade bara i två år och det sista framträdandet på Hultsfredsfestivalen blev något alldeles extra.

Claes Malmberg satsade stort och brände hela sitt gage på att flyga dit Totta Näslunds band, Lasse Brandeby och Lasse Kronér, 61, med helikopter.

Det händer dock att Ronny Jönsson dyker upp emellanåt, ibland plockar Claes Malmberg fram sin figur.

– Jag gjorde bara Ronny Jönsson i två-tre år men utan honom hade jag förmodligen inte haft någon karriär, i alla fall inte av den här digniteten, säger Claes Malmberg.

Idag är Claes Malmberg en av våra största skådespelare och underhållare.

Rikemansdrog

Just nu är han aktuell i musikalen ”Änglagård” på Oscars-teatern där han efterträder Tommy Körberg, 76, i rollen som ”Gottfrid”.

Claes Malmberg har tidigare talat om sitt kokainmissbruk.

– När jag tänker tillbaka på det så var det en otroligt destruktiv period i mitt liv, säger Claes Malmberg i podcasten ”Nemo möter en vän”, rapporterar Expressen.

Hans missbruk av den livsfarliga drogen från Sydamerika pågick i över sex års tid. När han hör talas om kokain idag kommer en stark känsla över honom, han tvekar inte när han ska beskriva vad han känner:

– Olust, i allra högsta grad, men med det sagt: allting rymmer sin motsats, det är kokain för mig i ett nötskal. Hade det varit olust med omedelbar verkan hade man slutat samma dag som man började, konstaterar Clas Malmberg i podcasten.

Kokain blir alltmer populärt även bland ”vanliga” människor, numera är det inte en rikemansdrog för de vackra och framgångsrika.

Claes Malmberg berättar om hur känslan var första gången han tog kokain:

– Problemet med en drog som kokain är ju det att, det kan låta hemskt, men: Så lycklig som jag var den dagen jag tog kokain första gången, så levande som jag kände mig, så uppfylld av allting. Det förändrade mitt liv. Hade jag kunnat förändra mitt liv utan droger till den punkten som jag fick när jag första gången jag tog kokain så hade det varit fantastiskt, säger Claes Malmberg.

Skådespelaren fick hjälp i ett tidigt stadie av sin karriär som missbrukare, det hjälpte dock inte – han var inlagd på behandlingshem redan 1990 men i verkligheten gav han upp drogen först sex, sju år senare.

Hans missbruk blev alltmer destruktivt och solitärt, den sociala effekten kring kokain var som bortblåst.

– Det som från början var en social partydrog, till slut kom jag ihåg att stod hemma bakom gardinerna och höll allt för mig själv, säger Claes Malmberg.