Avslöjat

Edward Blom i smuggelhärva på semestern

Han är arkivarien som blev gastronomen med hela svenska folket.
Edward Blom vill också ta över som landets ledande vett och etikett-expert.
Nu avslöjar Sveriges livsnjutare nummer 1 att han inte alltid levt som han lär.
– Jag har somnat i rännstenen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-05-12 kl 09:05 |

ProvaPremium

Den minst sagt karismatiske Edward Blom, 51, är på turné bland landets radiostationer, poddar och övriga redaktioner.

Uppdraget: att sälja in sin ny bok ”Edward Bloms etikettbok”.

Bild 1 av 6edward blom etikettsbrott stor1 1 - Stoppa Pressarna

Att mångsysslaren Edward Blom älskar mat är inget att hymla om. Nu släpper han en bok om vett och etikett.
Bild 2 av 6edward blom etikettsbrott stor2 - Stoppa Pressarna

När ”Sveriges gladaste man” får frågan om han själv brutit mot några etikettregler är svaret att han ”somnat i rännstenen” när han var yngre, men inte kommit med fel färg på flugan.
Bild 3 av 6edward blom etikettsbrott stor3 - Stoppa Pressarna

Mat- och alkoholkonnässören har aldrig haft några problem med att han älskare livets goda.
Bild 4 av 6edward blom etikettsbrott stor4 - Stoppa Pressarna

Edward Blom är praktiserande katolik, men det är inget hinder för att frossa i mat och dryck.
Bild 5 av 6edward blom etikettsbrott stor5 - Stoppa Pressarna

Edward Bloms privata liv består av fina frun Gunilla och de tre barnen. Tillsammans skriver paret bland annat kokböcker.
Bild 6 av 6edward blom etikettsbrott stor6 - Stoppa Pressarna

Edward Blom svarar nu på GW:s kritik. "Tråkigt med Leif GW:s påhopp; hade trott han var en vänlig person" skriver han på Twitter.

– Jag brinner för etikett. Jag har älskat etikett sedan jag var 12-13 år när jag hittade en gammal etikettbok som hade getts ut på 30-talet, säger den mysige matgourmanden till SR:s ”Eftermiddag i P3”.

Klyschan ”mångsysslare” är sliten och gammal som gatan, men det passar synnerligen väl in på den charmige och gladlynte tv- och matprofilen, som alltid klär sig lika bra i både slips och fluga.

Han har setts – och ses – i alla möjliga och omöjliga sammanhang. 

Här är bara ett axplock av det som gjort Edward Blom folkkär:

• Huvudperson i tv-programmet ”Mellan skål och vägg” där han äter och dricker sig igenom den svenska historien.

• Jurymedlem i matlagningstävling ”Stjärnkockarna”.

• Deltagare i Melodifestivalen med låten ”Livet på en pinne”.

• Värd i matlagningsprogrammet ”Klockan åtta hos stjärnorna”.

• Återkommande gäst i Kanal 5:s ”Breaking News”.

• En egen populär YouTube-kanal.

• Julölsprovare.

• Ofta anlitad öl- och matexpert av företag.

• Har skrivit mängder av artiklar – mest om mat och alkohol.

• Författare till flera böcker.

• Ständig bisittare till Gry Forssell, 49, i hennes populära radioshow på Mix Megapol.

• Mathistoriker.

• Serien “Edward Bloms Gästabud”.

• Den egna podcasten ”Edward Bloms smörgåsbord.

• Sommarpratare i P1.

• Vinnare av ”Gourmand Awards”.

Och mycket, mycket, mer…

Ämnena som matkonnässören orerar och skriver om är lite lättare att hålla reda på.

Det handlar om…

… mat och sprit, han liv som praktiserande katolik, hans extrema kärlek till julen, mat och alkohol, hans studentår i Tyskland, hans vurm för Valborg, mat och sprit igen…

… frun Gunilla och de tre barnen, krogar, kulturhistoria, mat och alkohol ännu gång, roliga episoder från hans liv, middagsbjudningar med ytterligare mat och sprit…

… matlagning, försvara mat och alkohol mot förbudssamhället, hans festande och fyllor från ungdomsåren, cigarrer, vett och etikett och till slut… mat och alkohol igen.

När tv, radio eller tidningar vill ha en kommentar på något av ämnena mat eller alkoholhaltig drycker… ja, då ringer man allvetaren Edward Blom.

Det råder inte den minsta tvekan om att han verkligen älskar det han håller på med.

Och munlädret är det heller inget fel på. När den jovialiske njutaren av livets goda får en fråga om något av ”sina ämnen” är det som att knäppa på ”repeat” i sin spelare i mobilen… det tar aldrig slut.

Inte heller är det något att hymla om att Edward Blom älskar mat – inte heller om hans kärlek för rusdrycker.

När han sommarpratade i P1 hotade SR till och med om censur eftersom man ansåg att programmet var ”alkoholromantiserande”.

Den folkkäre gastronomens episka uttalande ”Jag tycker att när man festar, festar man och då festar man rejält” har blivit en viral succé med miljontals visningar på nätet.

I en intervju i tidningen Femina i samband med släppet av etikettboken får han frågan vilket som är det värsta etikettsbrott han själv gjort sig skyldig till?

– Jag har ju varit ganska drucken i mina vilda ungdomsår och vid sådana tillfällen har jag säkert hittat på upptåg som passerat både den goda smakens och etikettens råmärken. Jag har naturligtvis somnat i rännstenen någon gång som ung, däremot har jag inte så ofta begått fel på detaljnivå, som att komma i fel färg på flugan.

Blom har aldrig förnekat att det ibland blivit för mycket av det goda, men att han samtidigt aldrig haft några problem med att njuta.

Som fattig student och inte allt för välbärgad singel i början av sitt yrkesliv var det viktigt att passa på att inhandla alkoholen där den bättre passade plånboken.

Alltså utomlands. I samma artikel erkänner Edward Blom:

– Jag har väl smugglat in en hel del alkohol. Att ta med ett par flaskor sprit för mycket från semestern, det tycker jag bara är en mänsklig rättighet.

Stoppa Pressarna avslutar med att kasta ut en fråga:

Finns det någon där ute som någonsin sett Edward Blom ledsen eller arg?