Resor

Jättebråk: Jan Guillou får inte resa med sin hustru

Tack, men nej tack.
Jan Guillou får inte resa med sin hustru Ann-Marie Skarp.
Den kände författaren är både sårad och förbannad.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2023-11-28 kl 17:48 |

ProvaPremium

Det är inte alla svenskar som är så privilegierade att de får skriva öppna brev i Aftonbladet så fort någonting går dem emot – Jan Guillou, 79, har dock den möjligheten.

Den kände författaren och journalisten är både ledsen och förbannad efter att hans och hustrun Ann-Marie Skarps, 71, semesterresa till Kanada hotas.

Bild 1 av 8Jan Guillou Reseforbud Stor - Stoppa Pressarna

Jan Guillou är rasande. Han får inte resa till Kanada med sin hustru Ann-Marie Skarp.
Bild 2 av 8jan gullou bardisk stor9 3 - Stoppa Pressarna

Jan Guillou fördriver sin tid vid bardiskar mitt på dagen. Författaren är mer ensam än någonsin och han drar sig inte heller för att baktala de döda.
Bild 3 av 8Jan Guillou Anka Stor1 - Stoppa Pressarna

Här ser vi Jan Guillou under ett välbesökt författarsamtal Bokmässan i Göteborg.
Bild 4 av 8jan guillou penis stor2 - Stoppa Pressarna

Jan Guillou är Sveriges meste machoman.
Bild 5 av 8jan guillou penis stor3 - Stoppa Pressarna

Jan Guillou och hustrun Ann-Marie Skarp som är bokförläggare.
Bild 6 av 8jan guillou penis stor1 - Stoppa Pressarna

Här är Jan Guillou med kronprinsessan Victoria i Riddarhuset. Han är uppenbart förtjust.
Bild 7 av 8jan guillou hostrpromenad stor7 2 - Stoppa Pressarna

Jan Guillou tycks vara väldigt ensam, han fördriver sina dagar med promenader och vid bardiskar.
Bild 8 av 8jan stor1 1 - Stoppa Pressarna

Jan Guillous efterfest med en norsk lesbisk duo på hotellrummet blev inte som han hade tänkt sig. Det slutade med att han bröt benet.

Det är aldrig roligt när man inte känner sig välkommen och att bli exkluderad av ett helt land ter sig extra sårande – i alla fall av Guillous öppna brev att döma.

– Som politisk journalist får man finna sig i att en del länder ser ens närvaro som icke önskvärd. På grund av det jag skrivit genom åren torde länder som Rysslandm Kina, Saudiarabien, Iran, USA och sannolikt Israel numera vägra mig inresetillstånd, inleder Guillou sin klagosång.

Van vid att ha rätt

För Jan Guillou är det i det närmaste ofattbart att Kanada inte vill ta emot honom.

– Det var omöjligt att föreställa sig. Kanada är ju i många avseenden som Sverige. Kanada var ett av de två eller högst tre länder där min hustru och jag tänkte söka vår tillflykt om Sverige drabbades av sådan högerextremistisk regim att vi tvingades emigrera. Vi tog nämligen för givet att Kanada, i kraft av sin historia och demokratiska tradition, skulle välkomna oss i sådant nödläge, skriver Jan Guillou.

Han har varit i Kanada flera gånger tidigare, bland annat för att jaga och då har det minsann inte varit några problem, konstaterar författaren som är så van vid att alltid ha rätt och få sin vilja igenom – så att hans sköra ego slipper såras.

– Resenärer till Kanada ombeds ansöka om preliminärt inresetillstånd. Min hustru beviljades omedelbart sådant tillstånd. Men inte jag. Vi ansökte i mars månad detta år, skriver Guillou vidare och utgår från att han fått avslag på sin ansökan med tanke på att så lång tid förflutit.

– Vad värre är, ett avslag utan förklaring eller motivering. Kanadas ambassad i Stockholm säger sig inte kunna lämna några besked. Men man hutade åt mej med att om jag krånglar drar ärendet bara ut än mer på tiden, skriver Guillou som därefter valde att vända sig till Kanadas ambassadör i Sverige med ett öppet brev.

Vill ha en debatt

Därefter kommer Guillou med flera frågor till ambassadören,

– Gäller nyordningen särskilt journalister? Finns det andra journalister på Sveriges största tidning Aftonbladet som också kan förvänta sig avslag på en inreseansökan? Eller gäller nyordningen alla svenskar oavsett profession som av ett eller annat politiskt eller säkerhetsmässigt eller annat skäl numera betraktas som icke önskvärda? I så fall, vilken typ av skäl?

Jan Guillou efterlyser nu en offentlig politisk debatt om sin nekade semesterresa. Vill det sig riktigt illa kanske hustrun reser utan Guillou?