- Senaste nytt från kändispressen

Jenny Strömstedt om kraschen med Martin Timell

Jenny Strömstedt berättar om Martin Timells trakasserier. 
Den blonda programledaren var tidig med att fördöma ”Äntligen hemma”-stjärnan.
Men mitt i bråket kom hon samtidigt med en eftertänksam och klok uppmaning.

Snart har det gått två år sedan metoo-kampanjen rasade och när årsdagen närmar sig kan det vara värt att påminna om vad som skedde.

  • Jenny Timell var tidigt ute och kommenterade skandalen med Martin Timell på TV4.

  • Martin Timell på väg in till hovrätten. Programledaren friades från den misstänkta våldtäkten i badtunnan.

  • Nu är det Jenny Strömstedt som ifrågasätts. TV4-profilen beskylls för att ha hittat på en Expressen-krönika där hon berättar om en misshandel hon hävdar hon råkat ut för.

  • TV4:s programdirektör Viveka Hansson vägrar kommentera den ifrågasatta krönikan där Jenny Strömstedt uppger att hon blivit misshandlad.

  • Martin Timell är på krigsstigen och avser att stämma TV4:s vd Casten Almqvist personligen.

  • Nu startar "Brottsjournalen" med en ny säsong. Bara någon vecka före säsongspremiären åldershånade Jenny Strömstedt Leif GW Persson. Bilder: TT

Programledaren Jenny Strömstedt, 47, var tidigt ut och debatterade de känsliga frågorna.

LÄS MER: Benjamin Ingrossos desperata kärleksnöd

Jenny Strömstedt skrev i en krönika i Expressen om sina egna upplevelser av sexuella trakasserier
– Där är mina egna upplevelser. De som jag fortfarande närmar mig med försiktighet. 10 år och gubben i telefonen låtsas vara skolläkare som vill göra en undersökning. 17 år, studentskiva och så full att jag tappar medvetandet och vaknar till med jeansen neddragna och en man som försöker förgripa sig. Någon stör. Någon flyttar mig. Ändå tänkte jag aldrig ordet övergrepp. Han hjälpte mig ju att leta efter min borttappade sko, inleder sin Jenny sin krönika med.

När Jenny Strömstedt skrev sin krönika hade Martin Timell, 61, ännu inte fått sparken från TV4. Han hade precis blivit avstängd vilket inte hindrade Jenny från att skriva om sin kollega. 

LÄS MER: TV4-Jennys rysarmöte med Leif GW Persson efter fräcka hånet

Men, som den rutinerade journalist hon är, valde hon att problematisera och se händelserna med Timell ur ett större strukturellt perspektiv.
– Min egen arbetsplats TV4 är en del av historien och haveriet med hanteringen av Martin Timells trakasserier tror jag är ett arv från kanalens barndom. En av grundarna berättade för mig i en intervju år 2000 att TV4 skulle vara ”lite som Singapore Airlines. Snygga tjejer för männen att titta på.”, skriver Jenny Strömstedt och konstaterar att hierarkierna var tydliga på 90-talet då kanalen var nystartad.

LÄS MER: Prins Harrys helomvändning efter den tuffa kritiken

Programledaren berättar även att hon var en av de drivande i debatten på kanalen att man skulle lägga ner ”Fröken Sverige” som sändes i kanalen innan TV3 tog över tävlingen.
– Jag minns också den manliga programledaren, alltså inte Martin Timell, som hånskrattande hälsade på mig med frasen ”den fula feministfittan” långt efter att jag och kollegan Kristina Thulin drivit på debatten om att lägga ner Fröken Sverige.

LÄS MER: Örjan Rambergs besinningslösa hämnd
LÄS MER: Carl Philips och Sofias romantiska höstresa – missade middagen
LÄS MER: Gunilla Persson i oväntat dödsbråk med Alex Schulman

EXTRA: "Trakasserier!" 

Se våra senaste kungliga klipp här!

Kommentera: Jenny Strömstedt om kraschen med Martin Timell

comments powered by Disqus