Gastronomi

Kändisfrisörens härliga höstmys i saluhallen

Hösten är här och vad passar då bättre än lite härlig höstmat?
Stoppa Pressarnas fotograf fångade Roger Morgan när han botaniserade i saluhallen vid Östermalmstorg i Stockholm.
Kändisfrisören har inte bara koll på de senaste modetrenderna – han är även en fena vid spisen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2024-10-22 kl 12:03 |

ProvaPremium

Roger Morgan, 74, slog igenom som kändisfrisör redan på 1970-talet då Micael Bindefeld, 65, fortfarande gick i kortbyxor hemma i Göteborg.

Trendkänslige Roger har alltid legat rätt i tiden.

Bild 1 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor - Stoppa Pressarna

Kändisfrisören Roger Morgan är lika grannlaga med mat som med fashion.
Bild 2 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor1 - Stoppa Pressarna

Stoppa Pressarnas fotograf var med när Roger Morgan botaniserade i saluhallen vid Östermalmstorg i Stockholm.
Bild 3 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor2 - Stoppa Pressarna

Nyfikna östermalmsbor samlades invid Roger, man vill inspireras av kändisfrisörens gastronomiska förmåga.
Bild 4 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor3 - Stoppa Pressarna

Roger Morgan är kräsen när han shoppar råvaror, inget får gå fel när han står vid spisen.
Bild 5 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor4 - Stoppa Pressarna

Roger funderar länge och väl innan han bestämmer sig.
Bild 6 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor5 - Stoppa Pressarna

Roger Morgan väcker uppmärksamhet i saluhallen, många är nyfikna på vad han ska köpa.
Bild 7 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor6 - Stoppa Pressarna

Kändisfrisören diskuterar initierat med den kunniga personalen i saluhallen.
Bild 8 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor7 - Stoppa Pressarna

Roger Morgan älskar att strosa runt i den vackra saluhallen och låta sig inspireras.
Bild 9 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor8 - Stoppa Pressarna

Roger Morgan funderar länge och väl, han är grannlaga vare sig det kommer till fashion eller food.
Bild 10 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor9 - Stoppa Pressarna

Roger Morgan sneglar mot vinet, han unnar sig emellanåt ett glas.
Bild 11 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor10 - Stoppa Pressarna

För Roger Morgan är mat nästan lika viktigt som fashion.
Bild 12 av 12Roger Morgan Saluhallen Stor11 - Stoppa Pressarna

Nu börjar Roger bli klar och redo för att ge sig hem och ställa sig vid spisen.

Han hyser en sällsam förmåga att snappa upp trender, knåda om dem och anpassa dem till svenska förhållanden.

Egen touch på maten

Han ser till att ta ut svängarna i sin look samtidigt som han alltid håller sig på rätt sida – Roger Morgan är alltid dressad men ser aldrig utklädd ut.

Allt börjar dock med hans yrke.

Roger Morgan är helt enkelt en rasande skicklig hårkonstnär och genom åren har han friserat, fönat och lagt damerna inom Östermalmssocieteten.

Även drottning Silvia, 80, håller den sympatiske frisören mycket högt.

För Roger Morgan handlar det alltid om att få helheten rätt. Hans kunder ska känna sig bekväma, men även utmanas lite när han stajlar dem.

Samma devis arbetar han efter med sin egen stil. Han ligger i framkant men ser alltid till att balansera sin look med precision.

Samma sak gäller när Roger Morgan står vid spisen, han lämnar inget åt slumpen men följer inte slaviskt alla recept – han ser till att sätta sin egen touch på maten han serverar.

Genom sin gastronomiska förmåga kan Roger Morgan kreera nya smaksensationer som gifter sig bra och lyfter maten till nya höjder.

Stoppa Pressarnas flerfaldigt prisbelönte och internationella uppmärksammade fotograf var med när kändisfrisören handlande inför en mysig höstmiddag.

Det gick ett sus genom Östermalms saluhall när Roger Morgan gjorde entré, hans internationella stil och framtoning väcker känslor av avund och hänförelse.

För Roger Morgan var det dock inte fashion som var i fokus den här dagen – kändisfrisören botaniserade bland de digra matdiskarna i den anrika saluhallen som invigdes den 30 november 1888 i närvaro av kung Oscar II.

Kändisfrisören var sugen på en mustig gryta eller varför inte en värmande soppa eller en lyxig gratäng.

Kryddig flankstek

Hösten är de mysiga middagarnas tid med tända ljus, en god måltid – och gärna något läckert i glaset.

Roger Morgan ser till att njuta av tillvaron även när löven skiftar färg och mörkret sänker sig över oss.

Han uppges vara en mästare på att tillaga en kantarellrisotto och han fixar även en fläskfilégryta med en krämig, vitlöksdoftande potatisgratäng.

Roger Morgan ser alltid till att välja sina råvaror med omsorg efter säsong och bjuder gärna på färgsprakande sallader, mustiga grytor och soppor.

När Roger Morgan vill festa till det lite extra kan det bli en kryddig flankstek med sallad på björnbär, päron och getost.

Vill han äta lite lättare blir det ofta en ugnsbakad lax med kantareller, färska bönor och hasselnötter.

Precis som modet växlar efter säsong så ser Roger till att njuta av höstens smaker genom att prova på säsongens råvaror.

Han mumsar gärna på äpplen, päron, pumpa, butternut squash, spaghetti squash, rödbetor, tranbär och grönkål under hösten.

Hösten och tidiga vintern är verkligen svampens säsong, men Roger Morgan ser också till att hitta fin svensk brysselkål, plommon, stjälkselleri och pumpa i butikerna i saluhallen.

Han passar även på att njuta av, persiljerot, vindruvor och sötpotatis.

Testa gärna på att laga Roger Morgans mysiga köttfärsgratäng eller hans heta pumpasoppa. Gratängen är en mild och barnvänlig variant på den grekiska maträtten moussaka fast utan aubergine.

Rogers gratäng är enkel att laga och medan den gräddas klart i ugnen kan du göra något trevligt, som att läsa en bok eller baka en kaka.

Kändisfrisörens soppa är mustig och vacker med sting av chili. När pumpan och löken rostas får de en djupare och kraftigare smak.

 

Rogers heta pumpasoppa
Sätt ugnen på 225°.

Halvera pumpan och skrapa ur pumpakärnorna. Skala och skär pumpan i ca 2 cm stora bitar.

Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Smält smör och ringla över. Strö över hälften av saltet.

Rosta i mitten av ugnen ca 20 min tills pumpan är mjuk. Häll över allt i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond och crème fraiche.

Koka upp och mixa slätt. Tillsätt resten av saltet och citronsaften. Späd eventuellt Rogers soppa med vatten om den blir för tjock.

Skölj bönorna och toppa soppan med dem och en klick gräddfil. Servera med bröd.

 

Rogers köttfärsgratäng
Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.

Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör och rapsolja i en stekpanna. Tillsätt färs, tomatpuré och oregano. Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.

Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar. Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.

Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form. Häll över grädde och avsluta med ost. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Servera med en sallad.

Bläddra i bildspelet ovan och låt dig inspireras av Roger Morgan!