Kjell Bergqvist avslöjar sitt dolda handikapp

Åldern börjar ta ut sin rätt.
Nu berättar Kjell Bergqvist om sitt dolda handikapp.
Skådespelaren har stora problem med hörseln och tvingas bära hörapparat.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2021-05-07 kl 09:49 |

ProvaPremium

Kjell Bergqvist, 68, är en av våra största skådespelare.

I branschen är han beundrad för sin förmåga att med små medel ge uttryck för känslor, han har jämförts med Hollywoodstjärnan Bruce Willis, 66, som hyser samma typ av förmåga att egentligen bara spela med ögonen.

Bild 1 av 4kjell bergqvist handikapp stor 1 - Stoppa Pressarna

Nu orkar Kjell Bergqvist berätta om sitt dolda handikapp.
Bild 2 av 4kjell bergqvist handikapp stor.3jpg - Stoppa Pressarna

Kjell Bergqvist spelar mot Agnes Lindström i "Bäckström".
Bild 3 av 4kjell bergqvist handikapp stor2 - Stoppa Pressarna

Här är Kjell och hustrun Karin Bergqvist på tv-galan "Kristallen".
Bild 4 av 4kjell bergqvist handikapp stor1 - Stoppa Pressarna

Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson gjorde succé i "Springfloden".

Den långa karriären börjar dock ta ut sin rätt, nu berättar den svenske stjärnan om sitt dolda handikapp.

I Dplay:s komediserie ”Mäklarna”, som är en fortsättning på SVT-serien från 2006 med samma namn, spelar Kjell Bergqvist mäklaren Kaj Modin. Han är chef på mäklarfirman och börjar bli till åren, han plågas bland annat av en krånglande prostata och lomhördhet.

Kjell Bergqvist, var rollfigur ständigt måste kissa, kan känna igen sig i sin karaktär. I likhet med sin rollfigur har han svåra problem med sin hörsel.
– Hörapparaterna finns här hemma också, men de står mest kvar på nattduksbordet. Man glömmer bort dem, och när man vaknar känner man inte att man är 68 år. Jag har läsglasögon, och kissandet är det ju också, säger Kjell Bergqvist till Expressen.

Det var hans hustru som fick honom att inse att han faktiskt behövde hjälp med sin hörsel, ett handikapp som är dolt på många sätt – ofta inser inte den som hör dåligt att de behöver tekniska hjälpmedel för att fungera bättre i tillvaron.

Kjell Bergqvist har haft hörapparat i två år, men problemen hade funnits där längre. Kjell Bergqvist är en social person som gillar att slänga käft men till slut hamnade han utanför och fungerade inte längre lika bra i privata sammanhang.

Det gick för långt, problemen i vardagen gjorde sig påminda.

– Min fru hade väl sagt i fem år att jag borde gå och kolla öronen eftersom jag sa ”va va” hela tiden. Tv:n kan man ju höja ljudet på, men i samtal med folk märkte jag det själv till slut. Så för min egen och omgivningens skull skaffade jag mig ett par hörapparater. Nu funkar det bra för det mesta ändå. Men om det är för stojigt runtomkring eller om folk pratar tyst, så kan det vara bra, säger Kjell Bergqvist.