Lasse Berghagen egna ord om dödliga sjukdomen

En riktig rysare.
Nu berättar Lasse Berghagen om den dödliga sjukdomen.
Den folkkäre sångaren hade extrem otur när han drabbades.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

TImo Lahti

| 2021-11-02 kl 13:16 |

ProvaPremium

Lasse Berghagen, 76, hör till en av våra mest älskade sångare.

Ända sedan mitten av 60-talet har han roat svenskarna.

Bild 1 av 7lasse berghagen sjukhus stor 5 - Stoppa Pressarna

Nu orkar han berätta. Lasse Berghagen drabbades av en dödlig sjukdom i början av sommaren.
Bild 2 av 7lasse berghagen miljohot stor 7 - Stoppa Pressarna

Hustrun Eva Berghagen har varit ett fint stöd för Lasse under sjukdomstiden.
Bild 3 av 7lasse berghagen gladje stor 12 - Stoppa Pressarna

Lasse Berghagen är aktuell med sina memoarer och det går inte att ta miste på att sångaren är glad.
Bild 4 av 7lasse berghagen kottfrossa stor9 3 - Stoppa Pressarna

Lasse Berghagen älskar inte bara sin hustru, han älskar även kött. Här förbereder han helgens köttfrossa i saluhallen vid Östermalmstorg.
Bild 5 av 7lasse berghagen fredagsol stor36 1 - Stoppa Pressarna

Det händer att Lasse Berghagen tar en liten fredagsöl i sin älskade saluhall.
Bild 6 av 7lasse berghagen fredagsol stor31 1 - Stoppa Pressarna

Genom åren har Lasse Berghagen blivit en stammis i den berömda saluhallen vid Östermalmstorg i Stockholm.
Bild 7 av 7lasse berghagen fredagsol stor11 1 - Stoppa Pressarna

Lasse Berghagen är en väl sedd gäst i den vackra saluhallen vid Östermalmstorg och han har många polare där.

Nu är han aktuell med sin självbiografi, ”Hej Livet” som han skrivit tillsammans med Marcus Birro, 49.

Lasse Berghagens karriär fick en nytändning när han blev programledare i ”Allsång på Skansen”. Sångaren tog över på Solliden 1994 och han förnyade programmet och gjorde det till den miljonsuccé som det är än idag.

2003 tackade Lasse Berghagen för sig och allsångsprogrammet är fortfarande mycket uppskattat av tv-publiken även om ingen efterträdare har nått upp till den gänglige sångarens nivå.

Lasse Berghagen slutade som programledare men han har sannerligen inte dragit sig tillbaka. Även om han nu kommer ut med sina memoarer så har han inga planer på att lägga av och pensionera sig, sångaren vill fortsätta att roa svenska folket och han ger regelbundet uppträdanden.

Stoppa Pressarna var med när han uppträdde på trendiga restaurang Glashuset för en specialinbjuden kändispublik och hysterin i lokalen blev så stor att han fick ledas ut av vakter.

Men en förutsättning för att Lasse ska kunna fortsätta roa oss är att han får behålla hälsan och i början av sommaren såg det riktigt illa ut.

Underhållaren hade varit i Finland och på färjan hem var olyckan framme. Lasse Berghagen snubblade till och slog armbågen i ett bord.

En bagatell kan tyckas men det blev ett otäckt sår som i sin tur ledde till blodförgiftning (sepsis). Väl hemma i sitt älskade Stockholm blev Lasse Berghagen sämre och det bar sig inte bättre än att han fick föras till sjukhus med ambulans i ilfart.

Nu berättar sångaren om dramatiken.

– Ofattbart. Det var ett litet sår på armbågen som på kvällen blev till 40 graders feber på kvällen och så in med ambulans, säger Lasse Berghagen i Sveriges Radio P4 Extra, rapporterar Hänt.

Lasse Berghagen blev inlagd och läkarna gjorde allt de kunde för att häva infektionen.
– Det var tio dagar på Sankt Görans sjukhus med dropp så blev jag av med det. Det visade sig att det lilla såret på armbågen resulterade i rosfeber och blodförgiftning, säger sångaren.

Sepsis ger en infektion i kroppen som snabbt kan bli livshotande. Kroppens immunförsvar överreagerar på infektionen och överreaktionen riskerar att skada kroppens organ och leda till en plågsam död.

De vita blodkropparna, som ska skydda kroppen mot infektionen, utsöndrar gifter för att ta kål på det som angriper men även kroppens egna celler skadas.
– Vad vi tror, för vi vet väldigt lite om sepsis, är att det inte är själva infektionen som dödar, utan infektionsförsvaret i kroppen. Den allmänna uppfattningen är idag att sepsis är ett slags autoimmun sjukdom, alltså att immunförsvaret vänder sig mot kroppens egna organ och skadar dem, säger Adam Linder, 53, som är infektionsläkare vid Skånes universitetssjukhus till Vetenskap & Hälsa.