Annons

Ny digital resurs för smartare lån i Sverige

Att ta lån har blivit alltmer populärt bland svenska hushåll. Enligt statistik framtagen av Finansinspektionen är en femtedel av samtliga lån bland hushållen konsumtionslån. Det vill säga lån för privat bruk, som oftast tas ut utan säkerhet. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

| 2023-07-02 kl 10:03 |

ProvaPremium

Samtidigt visar siffrorna att nästintill var femte låntagare har ett underskott i sina levnadskostnader. Något som kan ställa högre krav på låntagarnas återbetalningsförmågor framöver, och därmed kräver lösningar som ger konsumenter möjligheten till smartare lånebeslut. 

Bild 1 av 1sp in stor - Stoppa Pressarna

Finansvalp vägleder konsumenter bland lånetyper
Som ett steg i att hjälpa konsumenter till att göra mer medvetna val när det kommer till lån, har Finansvalp lanserat sin tjänst som ska vägleda konsumenter till mer informerade och smartare lånebeslut.

Hos tjänsten går det bland annat att hitta en uppdaterad lista på alla lån med låg ränta för att låntagare ska hitta lån med förmånligare villkor. Därtill erbjuder deras plattform ett omfattande verktyg som syftar till att förbättra den finansiella kunskapen för såväl privatpersoner som företag och därigenom stärka deras beslutsförmåga. Finansvalp guidar besökarna genom låneprocessen och förklarar viktiga koncept, terminologi och bidrar till att jämföra olika lån. 

Ökade räntor på privatlån i Sverige
Att just jämföra olika lån och ta hjälp av en tjänst som Finansvalp är idag en väldigt viktig faktor. Inte minst för att låntagarna ska kunna hitta en låg ränta, men också kunna urskilja lånetyper som passar deras ekonomiska förutsättningar och få en ökad förståelse för vad de faktiskt förbinder sig till. 

Under det senaste året har räntan på privatlån i Sverige stigit betydligt, vilket understryker vikten av en resurs som Finansvalp. Räntan på privatlån har ökat från 4,72 procent till 7,45 procent, en ökning med 58 procent totalt om man tittar på ett genomsnitt hos storbanker som Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och SEB. 

Det är en höjning med 2,73 procentenheter. Ränteökningen är dessutom högre än styrräntan. Och eftersom många svenskar har privatlån runt 150 000 – 250 000 kronor, innebär det cirka 500 kronor extra per månad i räntekostnader, säger Tobias Pettersson, redaktör på Finansvalp. 

Detta innebär alltså att det för personer som tecknar nya lån, eller vill samla sina befintliga, blir allt viktigare att jämföra de faktiska räntorna som långivarna kan erbjuda. Här spelar alltså Finansvalp en nyckelroll för att hjälpa konsumenter till mer medvetna beslut. Förutom att lista långivare baserat på deras räntor, erbjuder plattformen även information om lånens löptid, eventuella avgifter samt andra faktorer som kan påverka lånets utformning – och inte minst räntorna i sig. 

Faktorer som påverkar räntorna
Faktorer som lånets storlek, inkomst, amorteringstid och kreditvärdighet kan ha en stor inverkan på huruvida en låntagare kan erbjudas ett lån med låg ränta. Det är dock viktigt att nämna att det är en kombination av dessa parametrar som påverkar lånets utformning. Även om en faktor uppfylls, är det inte en garanti för låg ränta. Det är därför viktigt att konsumenter jämför lånealternativen, för att hitta ett som passar deras specifika förutsättningar. 

– Lånets storlek – räntorna tenderar att bli lägre ju högre belopp man lånar. Som konsument kan det därför vara en god idé att ta ett större lån, än flera smålån. 

– Inkomst – detta är trots allt en av de viktigaste parametrarna för att beviljas ett lån. En bättre inkomst tenderar att generera bättre lånevillkor. 

– Amorteringstid – eftersom räntan genereras konstant på lånet, är en kortare amorteringstid bättre. Detta då den totala kostnaden för lånet, inklusive räntor och avgifter, blir mindre. 

– Kreditvärdighet – Vilken kreditvärdighet man har spelar en viktig roll i vilken ränta som kan erbjudas. Många kreditupplysningar, lån och köp på kreditkort kan ha en negativ inverkan på låntagarens kreditvärdighet, och kan således resultera i högre räntor.