Brott och straff

Roger Pontare gripen av polis efter festnatt

Riktigt illa.
Roger Pontare har åkt fast för rattfylla.
Sångaren hade närmare 1,7 promille i blodet när polisen tog honom.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-02-11 kl 06:48 |

ProvaPremium

Roger Pontare, 71, är misstänkt för grovt rattfylleri. Stjärnan togs av polisen med närmare 1,7 promille i blodet i Örnsköldsvik.

Ett vittne hade larmat efter att sångarens bil kryssat fram och tillbaka över vägbanan.

Bild 1 av 7rogerpontare stor1 1 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare greps av polisen efter en rejäl festnatt. Nu berättar han om den kommande domen.
Bild 2 av 7roger pontare ogonsjukdom stor1 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare är en kraftfull sångare. Nu väntar åtal för rattfylleri.
Bild 3 av 7roger pontare ogonsjukdom stor2 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare hade druckit sedan fredag eftermiddag. När han vaknade på lördagsmorgonen tog han bilen hem. Den vingliga färden fick ett vittne att larma polisen som stoppade sångaren.
Bild 4 av 7roger elisabeth skilde sig direkt 1 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare och hans Elisabeth gifte sig 1976, men skilde sig nästan direkt. Paret återförenades dock.
Bild 5 av 7roger elisabeth skilde sig direkt 2 - Stoppa Pressarna

Elisabeth hann dock inte ens byta tillbaka till sitt gamla namn innan hon och Roger Pontare hittade tillbaka till varandra.
Bild 6 av 7roger elisabeth skilde sig direkt 6 - Stoppa Pressarna

Roger Pontare har tillsammans med Elisabeth byggt sin egen klan. Han har två barn och snart sex barnbarn. Det är Vincent Pontare (i hatt) och Agnes Carlsson (i förgrunden) som nu väntar barn.
Bild 7 av 7rickard olsson rattfylla stor 3 - Stoppa Pressarna

"Bingolottos" programledare Rickard Olsson togs av polisen i centrala Stockholm. Han hade druckit men körde ändå bil. Han hade 0,38 promille i blodet att jämföra med Roger Pontares 1,7 promille.

Det är Örnsköldsviks Allehanda som avslöjar att den folkkäre artisten är misstänkt för grovt rattfylleri. Där uttalar sig även Pontare om sitt tilltag som riskerar att ge honom fängelse.

– Klart att det var mycket dumt, konstaterar Roger Pontare.

Polis larmades

Sångaren, som är en väl sedd person i hemtrakten, medger att det inte var så konstigt att polis larmades.

– Jag kan tänka mig att jag också hade blivit brydd om jag kört bakom en som bara vinglar och far, säger Roger Pontare till tidningen.

Han berättar i polisutredningen om sin stora konsumtion av alkohol som föregick bilturen som kunde fått så ödesdigra konsekvenser.

Artisten med den kraftfulla stämman hade druckit stora mängder alkohol under eftermiddagen och kvällen dygnet före bilfärden. När han vaknade på lördagsmorgonen för två veckor sedan kände han sig påverkad.

Sångaren valde ändå att köra eftersom han ”kände att han behövde komma hem”.

Grovt rattfylleri

Det är åklagarkammaren i Sundsvall som nu åtalat sångaren som misstänkt för grovt rattfylleri.

Åtalet kom in till domstolen i Sundsvall fredag den 9:e februari – knappt två veckor efter att polisen stoppade sångaren på hans vingliga färd.

Nu riskerar Roger Pontare fängelse och han lär bli av med körkortet.

När programledaren Rickard Olsson, 56, åkte fast för rattfylleri i februari 2020 hade han 0,38 promille i blodet att jämföra med Roger Pontares misstänkta halt på 1,7 promille.

Stoppa Pressarna avslöjade att det var på torsdagsmorgonen den 6 februari 2020 som Rickard Olsson stoppades av polis på Södermalm i Stockholm.

Rickard Olsson åkte fast

Programledarens framfart tog slut inte långt från Engelsk-svenska förskolan på Rutger Fuchsgatan på Söder, han åkte fast vid åttatiden på morgonen, precis den tid då stressade storstadsföräldrar är på väg att lämna sina älskade små telningar.

Rickard Olsson har begått gärningen ”med uppsåt” och han dömdes till 40 dagsböter à 820 kronor vilket innebär att programledaren tvingades betala 32 800 kronor i böter. Dessutom var han tvungen att betala en avgift till Brottsofferfonden på 800 kronor.

Kvällen innan hade programledaren varit ute och festat med goda vänner.

– Jag klev upp 6.30 och kände inte mer än att jag var halv sju-trött. Vid åtta-tiden åkte jag i väg och fastnade i alkoholkontroll. Jag tänkte ”fan, är det kvar från i går eller inte?  Det kan det väl inte…”. Men det var det, det var efterångorna där. Hade jag väntat en stund. Men det finns inga förmildrande omständigheter, man ska inte köra rattonykter, berättade Rickard Olsson till Expressen efter Stoppa Pressarnas avslöjande.

Riskerar fängelse

Rickard Olsson fick sitt körkort indraget i ett år och Roger Pontare lär riskera minst samma straff. Det är inte alls uteslutet att det även kan bli fängelse för sångaren.

Roger Pontare är en av våra mest folkkära artister och han har varit med i Melodifestivalen vid flera tillfällen.

Redan 1994 var han med första gången och triumferade med ”Stjärnorna” som han framförde tillsammans med Marie Bergman, 72.

Det stora genombrottet för norrlänningen med den speciella scenklädseln kom dock 2000 då han segrade med ”När vindarna viskar mitt namn”.

Stoppa Pressarna söker Roger Pontare.