Stor recension: Stefano Catenaccis nya lyxkrog
En magisk krog.
Vad ni än gör när ni är i Marbella – se till att besöka Stefano Catenaccis nya restaurang Caos.
Stoppa Pressarnas krogpatrull har haft förmånen att äta hos den tidigare köksmästaren från Operakällaren.
Stoppa Pressarna
| 2021-09-09 kl 12:00 |
Stefano Catenacci, 55, lämnade Sverige och Operakällaren efter närmare 30 år.
Nu söker han lyckan med en egen krog i spanska jetsetorten Marbella.
LÄS MER: Kändisvärlden i chock: festfixaren avslöjar sitt nya toppjobb
För inte länge sedan öppnade han lyxiga restaurangen Caos i svenskområdet Nueva Andalucía.
När Stoppa Pressarna besöker Stefano Catenaccis nya restaurang Caos sker det inte utan en viss förväntan. Han är trots allt en stjärnkock och var tidigare i många år kung Carl Gustafs, 75, hovtraktör.
Stefano Catenacci brukar kallas ”kockarnas kock”. Han är mycket respekterad i matkunniga kretsar.
Den skicklige italienaren är både en traditionalist och förnyare – han är en fena på klassiska svenska maträtter men räds inte heller för att modernisera och kreera fram nya smaker på imponerande sätt.
LÄS MER: Carolas magiska coronaparty med Joe Labero
Med allt detta i bakhuvudet bokade Stoppa Pressarna bord hos Stefano Catenacci och redan när vi anlände skruvades våra förväntningar upp ytterligare.
Där restaurang Caos ligger fanns tidigare den belgiska restaurangen Maumm Bistro som var topprankad och krogen fick häromåret bland annat utmärkelsen “Travellers choice” av Tripadvisor.
Som en följd av coronakrisen tvingades emellertid restaurangen stänga och Stefano Catenacci tog över. Han har rustat upp och renoverat krogen. Och det är en riktig pärla han har fått till.
Miljön är både inbjudande och vacker och servicen är på topp. En italiensk vän till Stefano Catenacci är huvudkypare och tar hand om Stoppa Pressarna på ett charmant sätt.
LÄS MER: Glädjechock: Hanna Hedlund återförenas efter skilsmässan
I köket står Stefano Catenacci själv vid spisen bland annat tillsammans med en kvinnlig och manlig kollega från Operakällaren.
Han är även, sin vana trogen från Operakällaren, ute vid borden och ser till att gästerna har det bra.
Måltiden inleds med ”Caos Pil Pil” för 21 euro. Det är fräscha jätteräkor med vitlök och chili. Kräsna svenskar som är vana vid mjälla västkusträkor kan emellanåt reagera över att jätteräkorna man får vid Medelhavet är lite sega och gummiartade. Icke så här.
Caos Pil Pil räkor är perfekta i texturen och det är en optimerad pikant balans i såsen.
LÄS MER: Så ska Runars kändisskap fria honom från fängelse
Då Stefano Catenacci strävar efter att arbeta med de bästa och färskaste råvarorna ändras det ofta i menyn.
När Stoppa Pressarna besökte Caos fanns kalvbräss på menyn. Har ni tur så finns kalvbräss att tillgå när ni är där och se då för allt i världen till att beställa det när ni besöker krogen.
Kalvbrässen är perfekt tillagad med en knaprig yta och serveras med en fräsch och spänstig liten sallad och picklad kålrabbi som kommer med en perfekt balanserad dressing som faktiskt påminner om den klassiska Nobis-dressingen som skapades av framlidne Werner Vögeli under hans era på Operakällaren.
Till varmrätt kunde vi inte låta bli den grillade entrecoten för 33 euro. Den serveras inte bara idealt grillad med en krispig och sotad yta utan kommer även med fräscha primörer och potatiskaka – den rostade vitlökssåsen gifter sig utsökt med rätten.
LÄS MER: Timells första ord efter chockartade skilsmässan
Måltiden rundas av med en vacker liten chokladtartelett med yoghurt-glass – en fräsch och välsmakande liten kreation för 11 euro.
Det är sällsynt att äta så här bra mat i Marbella som förvisso har sin beskärda del av lyxkrogar, men de är inte i närheten av den lätthet och elegans som präglar maten på Stefano Catenaccis nya krog.
Vad ni än gör nästa gång ni är på spanska solkusten se till att boka bord på Caos – vi vågar utlova ett matminne för livet.
LÄS MER: Tilde de Paulas comeback efter hårda angreppet
LÄS MER: Hasse Aro om att bli pappa på äldre dagar