Stor recension: Stefano Catenaccis nya lyxkrog

En magisk krog.
Vad ni än gör när ni är i Marbella – se till att besöka Stefano Catenaccis nya restaurang Caos.
Stoppa Pressarnas krogpatrull har haft förmånen att äta hos den tidigare köksmästaren från Operakällaren.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2021-09-09 kl 12:00 |

ProvaPremium

Stefano Catenacci, 55, lämnade Sverige och Operakällaren efter närmare 30 år.

Nu söker han lyckan med en egen krog i spanska jetsetorten Marbella.

Bild 1 av 16stefano catenacci caso recension stor 1 - Stoppa Pressarna

Stoppa Pressarnas krogpatrull har besökt Stefano Catenaccis nya lyxkrog i Marbella.
Bild 2 av 16stefano catenacci caso recension stor5 - Stoppa Pressarna

Restaurang Caos är sobert och elegant inredd.
Bild 3 av 16stefano catenacci caso recension stor6 - Stoppa Pressarna

Stefano Catenacci har tagit med en kvinnlig och manlig kollega från Operakällaren till Marbella. Och det märks. Det är mycket hög klass på maten.
Bild 4 av 16stefano catenacci caso recension stor4 - Stoppa Pressarna

Här är Stefano Catenacci är ute vid borden för att kolla med alla gäster att de är nöjda.
Bild 5 av 16stefano catenacci caso recension stor3 - Stoppa Pressarna

Även under sin tid på Operakällaren brukade gästerna få se Stefano i matsalen.
Bild 6 av 16stefano catenacci caso recension stor1 - Stoppa Pressarna

Menyn är ganska kort och exklusiv, det är dyrt men inte svindyrt. Menyn byts ofta då Stefano vill jobba med färska råvaror.
Bild 7 av 16stefano catenacci caso recension stor2 - Stoppa Pressarna

Stefano Catenacci tog 1996 över som kökschef på restaurangen Operakällaren i Stockholm, efter Werner Vögeli. Nu är det Marbella som gäller för den skicklige kocken.
Bild 8 av 16stefano catenacci caso recension stor9 - Stoppa Pressarna

Enligt italienskt och franskt manér kommer lite nybakat bröd in till gästerna.
Bild 9 av 16stefano catenacci caso recension stor8 - Stoppa Pressarna

"Caos Pil Pil" är räkor med chili och vitlök för 21 euro.
Bild 10 av 16stefano catenacci caso recension stor7 - Stoppa Pressarna

Kalvbräss med picklad kålrabbi, sallad och en dressing som påminner om Nobisdressingen från Operakällaren.
Bild 11 av 16stefano catenacci caso recension stor10 - Stoppa Pressarna

Måltiden rundades av med en chokladtartelette med yoghurt-glass för 11 euro.
Bild 12 av 16stefano catenacci caso recension stor14 - Stoppa Pressarna

Den mysiga gården är inbjudande och ger krogen en avslappnad atmosfär.
Bild 13 av 16stefano catenacci caso recension stor13 - Stoppa Pressarna

Stefano Catenacci lämnar inget åt slumpen när han lagar mat.
Bild 14 av 16stefano catenacci caso recension stor11 - Stoppa Pressarna

Stefano Catenacci har sedan många år tillbaka ett fritidsboende i Marbella.
Bild 15 av 16stefano catenacci caso recension stor12 - Stoppa Pressarna

Det händer även att Stefano Catenacci slår sig ner hos gästerna.
Bild 16 av 16stefano catenacci caso recension stor15 - Stoppa Pressarna

En magisk krog! Stefano Catenacci har verkligen lyckats med sin nya satsning.

För inte länge sedan öppnade han lyxiga restaurangen Caos i svenskområdet Nueva Andalucía.

När Stoppa Pressarna besöker Stefano Catenaccis nya restaurang Caos sker det inte utan en viss förväntan. Han är trots allt en stjärnkock och var tidigare i många år kung Carl Gustafs, 75, hovtraktör.

Stefano Catenacci brukar kallas ”kockarnas kock”. Han är mycket respekterad i matkunniga kretsar.

Den skicklige italienaren är både en traditionalist och förnyare – han är en fena på klassiska svenska maträtter men räds inte heller för att modernisera och kreera fram nya smaker på imponerande sätt.

Med allt detta i bakhuvudet bokade Stoppa Pressarna bord hos Stefano Catenacci och redan när vi anlände skruvades våra förväntningar upp ytterligare.

Där restaurang Caos ligger fanns tidigare den belgiska restaurangen Maumm Bistro som var topprankad och krogen fick häromåret bland annat utmärkelsen ”Travellers choice” av Tripadvisor.

Som en följd av coronakrisen tvingades emellertid restaurangen stänga och Stefano Catenacci tog över. Han har rustat upp och renoverat krogen. Och det är en riktig pärla han har fått till.

Miljön är både inbjudande och vacker och servicen är på topp. En italiensk vän till Stefano Catenacci är huvudkypare och tar hand om Stoppa Pressarna på ett charmant sätt.

I köket står Stefano Catenacci själv vid spisen bland annat tillsammans med en kvinnlig och manlig kollega från Operakällaren.

Han är även, sin vana trogen från Operakällaren, ute vid borden och ser till att gästerna har det bra.

Måltiden inleds med ”Caos Pil Pil” för 21 euro. Det är fräscha jätteräkor med vitlök och chili. Kräsna svenskar som är vana vid mjälla västkusträkor kan emellanåt reagera över att jätteräkorna man får vid Medelhavet är lite sega och gummiartade. Icke så här.

Caos Pil Pil räkor är perfekta i texturen och det är en optimerad pikant balans i såsen.

Då Stefano Catenacci strävar efter att arbeta med de bästa och färskaste råvarorna ändras det ofta i menyn.

När Stoppa Pressarna besökte Caos fanns kalvbräss på menyn. Har ni tur så finns kalvbräss att tillgå när ni är där och se då för allt i världen till att beställa det när ni besöker krogen.

Kalvbrässen är perfekt tillagad med en knaprig yta och serveras med en fräsch och spänstig liten sallad och picklad kålrabbi som kommer med en perfekt balanserad dressing som faktiskt påminner om den klassiska Nobis-dressingen som skapades av framlidne Werner Vögeli under hans era på Operakällaren.

Till varmrätt kunde vi inte låta bli den grillade entrecoten för 33 euro. Den serveras inte bara idealt grillad med en krispig och sotad yta utan kommer även med fräscha primörer och potatiskaka – den rostade vitlökssåsen gifter sig utsökt med rätten.

Måltiden rundas av med en vacker liten chokladtartelett med yoghurt-glass – en fräsch och välsmakande liten kreation för 11 euro.

Det är sällsynt att äta så här bra mat i Marbella som förvisso har sin beskärda del av lyxkrogar, men de är inte i närheten av den lätthet och elegans som präglar maten på Stefano Catenaccis nya krog.

Vad ni än gör nästa gång ni är på spanska solkusten se till att boka bord på Caos – vi vågar utlova ett matminne för livet.