Agenter

KGB-agenten: ”Vladimir Putin var en usel spion”

De bästa spionerna skickade Sovjet till Västtyskland, Österrike eller Schweiz.
Vladimir Putin fick dock verka i den underutvecklade och stenhårda kommunistiska diktaturen Östtyskland.
– Han var ingen toppagent, säger nu en tidigare KGB-agent. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Emma Andersson

| 2022-07-21 kl 05:32 |

ProvaPremium

Mannen som hävdar att Rysslands blodbesudlade diktator var en ”medioker agent” är Jack Barsky, 72.

Han borde veta. Han jobbade under en tid tillsammans med Putin i Östtyskland.

Bild 1 av 7vladimir putin medioker spion 1 - Stoppa Pressarna

Vladimir Putin har tidigare gärna pratat om sin tid vid KGB i Östtyskland.
Bild 2 av 7vladimir putin medioker spion 2 - Stoppa Pressarna

De bästa agenterna tjänstgjorde dock i Sovjet, Västtyskland, Österrike eller Schweiz. Putin skickades inte till någon av dessa länder.
Bild 3 av 7vladmir putin agent stor - Stoppa Pressarna

Vladimir Putin som ung och under hans tid i den ryska säkerhetstjänsten.
Bild 4 av 7vladimir putin medioker spion 3 - Stoppa Pressarna

Den blodbesudlade diktatorn fick en anonym tjänst i Dresden i DDR. Här ses Putin tillsammans med en av sina gamla chefer från Dresden, Lazar Matveyev.
Bild 5 av 7vladimir putin medioker spion 4 - Stoppa Pressarna

Enligt den förre kollegan Jack Barsky var Putin en "medioker agent".
Bild 6 av 7vladimir putin medioker spion 5 - Stoppa Pressarna

Också Putins chef vid första direktoratet ska, enligt Barsky, ha varit allt annat än imponerad av Putin.
Bild 7 av 7vladimir putin medioker spion 6 - Stoppa Pressarna

Barksky menar också Rysslands invasion av Ukraina har sin bakgrund i Putin som KGB-anställd fick uppleva det för honom förnedrande fallet av Berlinmuren.

Barsky föddes i DDR som Albrecht Dittrich och blev i tidig ålder rekryterad av det fruktade ministeriet för statssäkerhet, mer känt som Stasi.

Hans historia är en som en spionroman, fast på riktigt. Först utbildades Barsky i Östberlin där KGB lärde honom morsekod, kryptografi och tekniker för att inte bli övervakad samt engelska.

I mitten av 70-talet skickades han till Moskva för att finjusteras inför sitt kommande uppdrag.

Det blev två år av utbildning i Moskva, där hans engelska skulle bli felfri under ledning av en amerikansk kvinna som var gift med en ryss.

1978 ansågs han redo och skickades till USA, som så kallad ”sleeping agent”. KGB försåg honom med namnet Jack Barsky.

Namnet hade ryska agenter hittat på en gravsten på en judisk kyrkogård i amerikanska Maryland. Den riktiga Jack Philip Barsky hade dött 23 år tidigare bara tio år gammal.

Givetvis präntades också en historik in i den nye Barsky, som han kunde utantill. Det var viktigt att han skulle betona att hans mamma var tyska, i fall någon skulle höra någon enstaka tysk accent i hans engelska uttal.

För sin familj berättade Barsky att han hade fått en femårig tjänst i Bajkonur i Kazakstan, som var huvudplatsen för det sovjetiska rymdprogrammet.

Men istället åkte den hemlige agenten till USA med ett förfalskat födelsebevis under namnet Jack Barsky och tog sig in i landet via Mexiko med ett falskt kanadensiskt pass.

Jack Barsky avslöjades efter Berlinmurens fall då en avhoppad KGB-agent avslöjat namn på vissa sovjetiska spioner för engelska MI6. Amerikanska FBI arresterade honom efter att de först övervakat honom under tre år tid.

Han ansågs dock vara en resurs för USA:s kontraspionage och fick stanna kvar i USA. Han anlitas i dag ofta som talare i olika sammanhang när spioneri ska avhandlas.

I podcasten ”Lex Clips” berättar Jack Barsky nu om sina erfarenheter från och om ”världens farligaste människa”, Vladimir Putin. Han säger bland annat att han från ”hästens mun” personligen fått höra att Putin inte var någon av de bättre.

Hästen i det här fallet var Oleg Kalugin, 87, som då var chef för kontraspionaget vid första direktoratet. Det var till Kalugin, som Vladimir rapporterade.

– Oleg talade om för mig att Putin var långt ifrån en ”imponerande” agent.

Efter murens och kommunismens fall var Vladimir Putin en tid arbetslös innan han fick jobb inom St Petersburgs administration och sedan som medhjälpare till borgmästaren Anatoly Sobtjak.

Putin gjorde sig känd som en god organisatör, men han var också inblandad i stadens så kallade ”olja-för-mat”-program, där ryska råvaror skickades till Västeuropa i utbyte mot mat till den hungrande staden.

Olja och annan råmaterial skickades iväg, men det kom ingen mat. Vart 100 miljoner dollar, cirka en miljard kronor, som var betalningen för råvarorna tog vägen vet man ännu inte.

Men misstankarna har alltid riktats mot Putin och hans kommitté i ”olja-för-mat”-programmet.

Jack Barsky bekräftar Putins organisatoriska färdigheter:

– Han var känd som en riktigt, riktigt bra organisatör. När Boris Jeltsin gav honom posten som premiärminister rensade han upp i röran. Under Jeltsins försämrades allt i Ryssland enormt och landet blev en slags blandning av oligarki, ett kriminellt företag och kaotiskt.

Barsky hävdar också att Putin varit en ”enormt effektiv” och kompetent politisk ledare.

Den förre agenten och kollegan till Putin menar även att den ryske ledarens besinningslösa, illegala och blodiga invasion av Ukraina beror på hans tid som KGB-agent och framför allt att han fick bevittna Berlinmurens fall i november 1989.

– Han var vid tillfället medlem av den största och mäktigaste underrättelseorganisationen i världen och helt plötsligt var han maktlös. Och han kunde titta på när detta stora nederlag skedde. Han har förmodligen lovat sig själv, ”aldrig mer” och att ”Ryssland måste bli fantastiskt igen.”