Norske porrkungen Leif Hagen är död

En porrkungs sista färd.
Leif Hagen har dött.
Den norske sexentreprenören blev 79 år.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Anders Nilsson

| 2020-12-17 kl 21:20 |

ProvaPremium

Leif Hagen blev nästan lika känd i Sverige som i Norge. Han var mannen bakom titlar som bland annat Aktuell Rapport, en herrtidning med en för genren osedvanligt explicit och grafiskt innehåll – i den glansiga tidningen skildrades samlagen utan skygglappar.

Leif Hagen blev rik på sina affärer. Han startade sin första postorderverksamhet med porrfilmer och sexleksaker 1972. Hans imperium kom att växa snabbt. Under 70- och 80-talet var han en dominant i branschen i Sverige och Norge.

Bild 1 av 6

Leif Hagen är död. Den norske porrkungen blev 78 år.
Bild 2 av 6

1979 drogs Leif Hagen inför rätta i Oslo på grund av sin herrtidning Aktuell Rapport. Efter ett par år valde han att flytta till Sverige som har en mer liberal inställning till porr jämfört med vårt norska brödrafolk.
Bild 3 av 6

Leif Hagen startade sin postorderverksamhet 1972. Han hade även renodlade sexbutiker.
Bild 4 av 6

Leif Hagen blev mångmiljonär på sitt porrimperium.
Bild 5 av 6

Leif Hagen skämdes aldrig för sitt värv. Han stod upp emot bigotta kritiker. Hans verksamheter drog in miljoner så uppenbarligen fyllde han något slags behov.
Bild 6 av 6

Här är Leif Hagen inför rätta. Han ser inte allt för bekymrad ut.

Norrmännen upprördes av innehållet i hans tidningar så till den grad att han blev föremål för en rättegång 1979. Leif Hagen tvingades mer eller mindre i landsflykt, han dömdes till fängelse i ett- och ett halvt år och fick tio års näringsförbud i Norge. Han valde 1987 att flytta till Sverige där vår tryckfrihetsförordning är mer förlåtande och mindre moralistisk till sin karaktär jämfört med hur det är i vårt broderland.
– Jag känner inte till en man som var mindre intresserad av porr än honom. Det var pengarna som drev honom, säger brorsonen Ståle Hagen, 60, till VG.