Operation

Kungen avslöjar sina känslor inför hjärtoperationen

Han är redo.
Nu väljer kung Carl Gustaf att berätta om sina känslor inför hjärtoperationen.
Vår monark är hoppfull.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2023-02-16 kl 12:36 |

ProvaPremium

I nästa vecka ska kung Carl Gustaf, 76, opereras. Det rör sig om ett kirurgiskt ingrepp som utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärtområdet, meddelar hovet, rapporterar Expressen.

Bild 1 av 6Kung Carl Gustaf Kanslor Operation Stor - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustafs bostadstrixande är mycket osnyggt. Nu inleds en större granskning.
Bild 2 av 6Kung Carl Gustaf Kanslor Operation Stor1 - Stoppa Pressarna

Det var i samband med att kungaparet besökte kulturhuset Spira i Jönköping som kungen valde att berätta om hur han känner inför hjärtoperationen.
Bild 3 av 6Kung Carl Gustaf Kanslor Operation Stor3 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf fick sitta ner under besöket i Jönköping. Det är viktigt att han tar det lugnt nu som nyopererad, samtidigt kommer allvarliga anklagelser mot vår monark.
Bild 4 av 6Kung Carl Gustaf Kanslor Operation Stor2 - Stoppa Pressarna

Det där godispåsen ser god ut.
Bild 5 av 6Kung Carl Gustaf Insjuknad Stor - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf insjuknade nyligen hastigt. Vår monark vårdades i hemmet på Drottningholms slott. Sedan blev han hjärtopererad.
Bild 6 av 6drottning silvia halsa stor2 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på besök i Jordanien nyligen. Arbetar kungaparet för hårt? Även Silvia har haft hälsoproblem på sistone.

Enligt hovet mår kungen bra och han kommer kunna jobba på som vanligt till den 20 februari, en måndag, då han ska opereras. Det är kungens egen livmedikus, hans läkare, som har rekommenderat kungen till operationen.

Kung Gustaf befinner sig på en jubileumsresa för att fira sina 50 år på tronen. På torsdagen besökte han Jönköping – det var sista stoppet före hjärtoperationen på måndag.

Efter operationen rekommenderas “en tids stillhet”, konstaterar hovet. Kungens uppdrag från den 20 februari till den 3 mars kommer därmed att flyttas fram till senare i vår.

Tvingas skjuta upp besök

Kungen tvingas skjuta upp sina planerade besök i Gävleborgs och Västerbottens län. Monarken missar även en avskedsaudiens för Nordmakedoniens ambassadör och han tvingas även ställa in ett besök på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Kungens operation av hjärtat kommer som en fullständig överraskning för regentens nära vänner. Ingen visste någonting. 

– Nej, det här kommer nästan som en chock och känns ju oroväckande måste jag säga. I vår ålder är det aldrig roligt att bli sjuk, men hjärtat alltså. Ja, det är ju bra att kungen får vård för sina krämpor, säger en av monarkens absolut äldsta vänner till Stoppa Pressarna

Kungen kommer få mycket god vård. Som enda sjukhus i Sverige genomför Skånes universitetssjukhus titthålsoperationer vid långvarigt förmaksflimmer och förändringar på hjärtats förmak.

Fördelarna för patienten är att metoden inte bara botar förmaksflimret, den ger också ger snabbare återhämtning och mindre smärta jämfört med konventionella kirurgiska tekniker.

Mindre sår

Patienten får mindre sår när denne undersöks eller opereras med titthålsteknik, jämfört med operationer där kirurgen behöver öppna upp magen.

Ibland kan man behöva bli opererad med så kallad robotassisterad titthålskirurgi. Titthålsinstrumenten styrs då av kirurgen med hjälp av mekaniska armar.

I samband med besöket i Jönköping fick kungen en fråga om hur han känner sig inför ingreppet.

Det är uppenbart att monarken är vid gott mod, han svarar kort och koncist:

— Det känns toppen!

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!