Kronprinsessan Victorias tunga sorg efter krisen
Ska hon aldrig få vara lycklig?
Kronprinsessan Victoria har det tungt.
Inte nog med att äktenskapet knakar – även på jobbet är det deppigt.
Stoppa Pressarna
| 2023-10-06 kl 06:08 |
Kronprinsessan Victoria, 46, strävar på. Hon arbetat oförtrutet vidare för Sveriges bästa och en dag kommer hon bli vår statschef.
Kronprinsessan är väl rustad för att ta över efter sin far, kung Carl Gustaf, 77, när den dagen kommer.
LÄS MER: Berghagens svärson i fräck PR-kupp under sjukdomskampen
Vår monark är fylld av tillförsikt inför hur det kommer gå för Victoria. I TV4:s dokumentärserie ”Tronen” konstaterar kungen att Victoria är väldigt social och har lätt att knyta an till andra människor.
Kungen vet inte riktigt hur hans älskade dotter fått den egenskapen, han konstaterar själv att det inte är från honom då han är mer blyg, tillbakadragen och reserverad.
Gav sin make en chans till
Kronprinsessan Victoria har haft sin beskärda del av bekymmer. Stoppa Pressarna avslöjade att det var ytterst när att det blev skilsmässa med prins Daniel, 50.
LÄS MER: Kändiskvinnan Anna Shimoda brädad av makens exkvinna
I sista stund valde dock Victoria att ge sin make en chans till. Äktenskapet räddades.
Det är dock inte bara i det privata som Victoria påverkas i en vemodig riktning. Många av hennes professionella uppdrag innebär att hon blir påmind om att allt inte står rätt till i vår värld.
Nyligen medverkade hon vid Världsnaturfonden WWF:s höstmöte. Kronprinsessan är en miljökämpe och att tvingas ta del av WWF:s många gånger nedslående statistik innebär en stor sorg för Victoria.
Situationen är allvarlig och Victoria gör sitt bästa för att verkligen värna om naturen.
LÄS MER: Kvinnan nobbades av prins Daniel trots tidigare samvaro
Det finns stora och lite mindre bekymmer i vår natur. Exempelvis pågår mellan den 1 oktober och 31 december en licensjakt på järv för tredje gången och upp till 15 individer kommer att få fällas.
Anledningen till licensjakten är enligt Naturvårdsverket de skador djuret orsakar på rennäringen.
– Förra året, 2022, fanns det omkring 670 järvar i landet. Den finns i hela fjällkedjan och i stora delar av skogsområdena mellan fjällen och skogen hela vägen ner till Dalarna, Västmanland och Gästrikland. Järvstammen växer långsamt och sprider sig söderut. Gynnsam bevarandestatus, som är på 600 individer, är uppnådd och populationsutvecklingen har varit stabil eller långsamt positiv över tid, säger WWF:s rovdjursexpert Benny Gäfvert på organisationens hemsida.
Det går inte att överskatta järvens roll i ekosystemet.
LÄS MER: Camilla Läckbergs sköna revansch efter fula påhoppet
– Järven kan ses som både skogens och fjällvärldens renhållare, då den i första hand äter sådant som andra rovdjur redan dödat. Tillsammans med de andra stora rovdjuren bidrar den till biologisk mångfald och väl fungerande ekosystem, konstaterar Benny Gäfvert.
Påverkas på djupet
Anledningen till licensjakten är att skadorna från järven i vissa områden är mer omfattande än vad som anses acceptabelt. Det handlar främst om rennäringen i fjälltrakterna där målsättningen från riksdagen är att maximalt 10 procent ska få tas av rovdjur.
Det är ett mycket skyggt djur och det är ytterst få som någonsin sett en järv i det vilda – huruvida Victoria har sett järv i verkligen är okänt.
LÄS MER: Meghans nya raseri mot prins Harry
Järven är väldigt snabb och kan springa i en hastighet på 45 km/h. Djuret fridlystes 1969, och därefter har den svenska populationen sakta återhämtat sig.
För kronprinsessan Victoria är det naturligtvis tungt att ta del av Världsnaturfondens nyheter.
– Det är klart att det påverkar henne på djupet. Samtidigt är det så här att vara människa, det är tungt och ledsamt många gånger. Victoria är dock så klok så hon kan hantera det, säger en pensionerad hovreporter till Stoppa Pressarna.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!