Brott och straff

Victoria i tårar efter sexskandalen i familjen

Ett sorgligt besked.
Kronprinsessan Victoria har med fasa tagit emot nyheten.
En sexskandal skakar nu kungafamiljen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-11-09 kl 07:04 |

ProvaPremium

Nyheten slog ner som en bomb. Igår kom åtalet mot Patrick Sommerlath, 52, – bara fyra dygn innan hans misstänkta brott skulle preskriberas.

Patrick Sommerlath, som bor i en flygel på Drottningholms slott, är en av hundratals misstänkta män i den stora sexhärvan. Massagesalongen på Östermalm har fungerat som en förtäckt bordell, enligt polisen.

Bild 1 av 6Kronprinsessan Victoria Tarar Stor - Stoppa Pressarna

Kronprinsessan Victoria är helt knäckt efter att en sexskandal inom familjen nu avslöjats.
Bild 2 av 6Patrick Sommerlath Atal Stor - Stoppa Pressarna

Drottning Silvias brorson Patrick Sommerlath var åtalad för sexköp i samma bordellhärva som Niclas Wahlgren.
Bild 3 av 6Patrick Sommerlath Atal Stor4 - Stoppa Pressarna

Patrick Sommerlath och exfrun Maline på kung Carl Gustafs 70-årsdag. Efter skilsmässan från hustrun fick Sommerlath sin bostad vid Drottningholms slott.
Bild 4 av 6Patrick Sommerlath Atal Stor2 - Stoppa Pressarna

Här är prins Carl Philip och Patrick Sommerlath på en konsert i Borgholms slottsruin.
Bild 5 av 6Niclas Wahlgren Spaning Stor - Stoppa Pressarna

Polisens spaning mot Niclas Wahlgren var intensiv. Kändisprofilens misstag var att han tog ut pengar i närheten av bordellen. Patrick Sommerlath misstänktes även han för sexköp men han ska ha "dubbelswishat".
Bild 6 av 6Niclas Wahlgren Bankomat Uttag Stor1 - Stoppa Pressarna

Niclas Wahlgren tog ut 1 000 kronor i bankomaten i gallerian Fältöversten strax innan han gick till massagesalongen där han köpte sex.

I oktober 2021 inleddes en omfattande spaning på salongen som låg på Armfeltsgatan – inte långt från Karlaplan.

Polisens spanare såg allt 

I november 2021 kunde spanarna se kronprinsessan Victorias, 46, kusin Patrick Sommerlath när han gick in på salongen. Kungabarnens släkting betalade 400 kronor för en timmes hälsomassage.

Efter en stund i massagerummet swishade han ytterligare pengar – en så kallad ”dubbelswish”.

En man i sexhärvan har redan dömts för sitt ”dubbelswishande” på salongen och under onsdagen väcktes åtal mot Patrick Sommerlath.

– Patrick Sommerlath har skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning, går att läsa i åtalet, rapporterar Expressen som dock inte namnger kungavännen.

Patrick Sommerlath nekar till att ha betalat extra för sex. Varför han ”dubbelswishat” har drottning Silvias, 79, brorson svårare att förklara.

– Jag har ingen riktigt bra kommentar till det, men jag förstår att det kan väcka viss misstänksamhet, har Sommerlath konstaterat i Expressen tidigare i somras när hans namn dök upp i samband med ett annat åtal i bordellhärvan.

Artisten och skådespelaren Niclas Wahlgren, 58, är även han åtalad som misstänkt för att ha köpt sex på samma salong.

Nöjesprofilen hade tagit ut 1 000 kronor i kontanter 24 minuter innan han besökte salongen – därefter har han swishat 400 kronor för en timmes massage.

När Wahlgren pressades i polisförhöret erkände han efter ett tag att han betalat massösen ”Dena” med kontanta medel för att hon skulle tillfredsställa honom med sina händer. Domen mot Wahlgren kan komma redan imorgon fredag.

För drottning Silvia är det ett dråpslag att hennes brorson är under åtal som misstänkt för sexköp. Drottningen är starkt engagerad mot prostitution och trafficking.

Ända sedan han var ung och kom till Sverige har Silvia månat och tagit hand om Patrick Sommerlath och han står nära kungafamiljen.

Han var med nere på Solliden på Öland i somras och han har kommit ännu närmre kungafamiljen sedan hans far Walter Sommerlath gick bort i oktober för tre år sedan.

Patrick Sommerlath kom som 15-åring till Sverige efter att föräldrarna hade skilt sig. Han behövde en trygghet i livet vilket kom att bli drottning Silvia.

Patrick Sommerlath växte upp på Drottningholms slott vid sidan av kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, 44, och prinsessan Madeleine, 41.

Han har fungerat som en storebror för Victoria i många avseenden och Silvia har alltid stöttat honom.

Fruktansvärt för Victoria

För kronprinsessan Victoria är det en fasa att hennes älskade kusin nu är åtalad som misstänkt för sexköp.

– Hon är helt knäckt och gråter, det här är fruktansvärt för Victoria, säger en person i kretsen kring kronprinsessan till Stoppa Pressarna.

Patrick Sommerlath har i samtal med Expressen tidigare nekat till att han köpt sex.

– Jag går inte på några bordeller, jag köper inte sex. Jag har varit där och tagit massage, sa Silvias brorson till tidningen i somras.

Kungavännens advokat vill inte säga något om åtalet just nu.

– Jag har tyvärr ingen kommentar att lämna i nuläget, säger Patrick Sommerlaths försvarsadvokat Alparslan Tügel, 37, till Expressen.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!