Kungen i snaskig affär med hovanställds dotter
Inte helt passande.
Nu visar det sig att kung Carl Gustaf har dragits in i en sjaskig affär med en tidigare hovanställds dotter.
Det hela har gått för långt och jurister är inblandade.
Stoppa Pressarna
| 2024-02-03 kl 17:58 |
Kung Carl Gustaf, 77, är verkligen påpassad. Allt vår monark företar sig nagelfars och inte ens de lite mer privata delarna av hans tillvaro blir förskonade.
Nu har statschefen hamnat i ett intrikat drama med en tidigare hovanställds dotter. Det hela är mycket sorgligt och sjaskigt.
LÄS MER: Känd Mello-profil misstänkt för misshandel av närstående
Kvinnans pappa anställdes vid Kungliga Djurgårdsförvaltningen 1973 och arbetade för kungen och hovet ända till sin pensionering. Nu har hans dotter hamnat på kollisionskurs med kung Carl Gustaf efter en intrikat affär.
Oklart vad Silvia säger
Det hela har utvecklats till en sorglig historia och både kungen och kvinnan vägrar backa ner. Det är oklart vad drottning Silvia, 80, säger om det hela.
Silvia lider fortfarande av sviterna efter sexhärvan med sin brorson Patrick Sommerlath, 53, som var åtalad för att ha köpt sex i samband med ett besök på en massagesalong.
LÄS MER: Shimodas fräcka bluff efter rattfylleriåtalet
Patrick Sommerlath höll sig undan polisen som aldrig lyckades delge honom – polisen ville göra husrannsakan på Drottningholms slott men tingsrätten sa nej. Kungaparet fick hård kritik av polisen då de inte bidrog med någon hjälp med att få tag i Sommerlath.
För drottning Silvia är skandalen extra kännbar då hon alltid talat om sitt engagemang mot trafficking och prostitution. Nu, när hennes släkting var åtalad, visade det sig att hennes påstådda drivkraft mot företeelserna inte sträckte sig speciellt långt.
Kung Carl Gustaf har andra bekymmer. Det handlar om en villa på Djurgården som ingår i kungens dispositionsrätt.
Kvinnan som bor i huset hävdar att hon enligt hyreslagen har rätt att ta över hyreskontraktet efter sin döde far som en gång i tiden var anställd vid Kungliga Djurgårdsförvaltningen.
LÄS MER: Arga snickaren efter bråket med Bianca: ”Skitsnack!”
– Jag vet inte vart jag skulle ta vägen eftersom jag inte har någon annan bostad, säger kvinnan till Hem & Hyra.
Hon berättar om boendet på Djurgården i Stockholm.
– Pappa fick bo kvar efter sin pensionering 1985 som en del i ett avgångsvederlag, när han dog så skickades hyresavierna till min mamma och sedan bodde vi ihop i villan. Jag tycker hyreslagen ska gälla och då är det solklart att jag ska få bo kvar, säger kvinnan.
Villan har sex rum och kök och är 128 kvadratmeter stor, hallhyran ligger på cirka 11 000 kronor i månaden. Värmekostnaderna kan bli höga när det är kallt.
LÄS MER: Victorias ilska mot prins Daniel efter nya sveket
Kvinnan folkbokförde sig i huset när hennes pappa blev sjuk.
– Jag flyttade in med min familj 2015 för att hjälpa min mamma att ta hand om min pappa som var sjuk. Jag är ju uppvuxen i villan och har bott där i åtta år, vi har haft delad ekonomi och levt ihop så jag tycker det är solklart att jag ska kunna ta över kontraktet, säger kvinnan till Hem & Hyra, rapporterar Aftonbladet.
Mamman gick bort 2022 och efter det vill kvinnan ta över kontraktet – kungen vägrar.
Kvinnans mamma fick bo kvar efter sin makes död. Däremot kan inte kontraktet gå vidare till dottern då hovet menar på att huset är en tjänstebostad med de särskilda regler som gäller för kunglig dispositionsrätt.
LÄS MER: Shimoda i krissamtal med Jacob Öqvist om kraschen med frun
Kvinnan hävdar att hon varit sambo med sin mamma och att hon enligt hyreslagen har rätt att ta över kontraktet.
– Tanken har aldrig varit att barn till före detta anställda ska kunna ta över bostäder. Hela idén med dispositionsrätten är att kungen ska kunna bestämma att bostäderna ska gå till anställda och kungahuset. Skulle andra kunna ta över bostäder så skulle dispositionsrätten över bostäderna försvinna, säger Staffan Larsson som är chef för Ståthållarämbetet.
Trist affär
Det hela har utvecklats till en trist affär och nu kommer ärendet att avgöras i Hyresnämnden med stöd av jurister.
LÄS MER: Komikern Jacob Öqvist döms till fängelse efter polisjakt
Kungen har dispositionsrätt till ett antal slott och cirka 350 bostäder på attraktiva adresser i Stockholm. Det är staten som äger fastigheterna men kungen och hans familj har rätt att använda fastigheterna.
Dessutom är det kungen som avgör vem som ska bo i husen. Han kan efter eget huvud ge fördelar till sina vänner och släktingar.
Den kungliga dispositionsrätten har funnits sedan 1809 och det är många som är av uppfattningen att den bäddar för korruption och inte hör hemma i en demokrati.
Det har varit tjafs kring kungens bostäder tidigare och den senaste affären med dottern till den hovanställde kan innebära att måttet är rågat – kanske den sista feodala resten av monarkin kan försvinna en gång för alla.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!