Ledigt hov-jobb: Kungen söker kusk
Sugen på att byta arbetsplats?
Stoppa Pressarna tipsar om ett riktigt hästjobb där du får räkna med att kuska på.
Kungen söker en hovsam kavaljerskusk.
Stoppa Pressarna
| 2018-09-12 kl 09:45 |
En anledning till att gilla monarkin och kungahuset är den pompa och ståt som omger hovet.
De vackra hästdragna vagnarna och alla stiliga soldater som vaktar kungafamiljen skänker välbehövlig njutning och ögonfägnad åt folket. Och om du gillar vaktparaderna och de vackra ekipagen så finns det ett intressant jobb att söka.
LÄS MER: Lasse och Eva Berghagen bryter upp
På kungahusets hemsida finns det just nu ett ledigt jobb där Hovstallet söker en kavaljerskusk. Det är en fast tillsvidareanställning, men skritta inte iväg nu – först väntar en sex månaders provanställning för att se om du fattar galoppen. Det är nästan en heltidstjänst (75%).
De Kungliga Hovstaterna är den officiella beteckningen på den organisation som har till uppgift att bistå kungen och hans familj. En viktig uppgift är att vårda det kulturarv som en gammal monarki för med sig.
Hovstallet, som även har en bilavdelning, kör kungafamiljen och deras gäster vid tillexempel statsbesök, riksmötets öppnande, nationaldagen och audienser.
Varje år är det omkring 25 korteger för hovstallet att hantera. I hovstallet finns ett femtiotal vagnar och ett sjuttiotal selar och hovstallet ser även till att konsten och kunskaperna kring att köra en hästdragen vagn lever vidare.
LÄS MER: Sanna Nielsen talar ut om skilsmässan
Om du är intresserad av jobbet som kavaljerskusk måste du vara beredd på att utbilda hästar i ridning och à la d’aumont-ridning, samt i par- och fyrspannskörning köra och rida i kortegerna.
À la Daumont är ett anspann som ofta används när man kör i galakortege med häst och vagn. Vagnen saknar kuskbock och hästarna styrs av jockeyer sittande på vänsterhästarna. Hästarnas antal i spannet kan variera.
Kungen ställer höga krav på den blivande kusken. Helst ser han att du har hippologisk högskoleexamen eller motsvarande utbildning och att du har dokumenterad erfarenhet av att utbilda hästar i dressyr.
Vad lönen blir framgår inte då hovstallet tillämpar individuell lönesättning, så det är en förhandlingsfråga. Hovstallet ser gärna att de får manliga sökande då de eftersträvar en jämn könsfördelning vilket indikerar att det är mest kvinnor som arbetar där nu.
LÄS MER: Här gömmer sig Madeleine och Chris
LÄS MER: Kungen tagen på bar gärning med Fatima, 25
LÄS MER: Frank Anderssons exhustru stoppad vid dödsbädden
LÄS MER: Carl Philip i sängen – något i hästväg!