Hårda kritiken mot Sofias snikna metoder
Prinsessan Sofias välgörenhetsorganisation söker folk.
De får nu kritik för att komma med ett extremt sniket erbjudande.
Vad kan det finnas för bakomliggade förklaringar till ett sådant beteende?
Stoppa Pressarna
| 2017-04-18 kl 13:30 |
Prinsessan Sofias, 32, välgörenhetsorganisation Project Playground har lagt ut en platsannons.
De söker en affärsdriven person som ska arbeta i Sydafrika med att samla in medel till verksamheten.
LÄS MER: Prinsessan Sofia får skarp varning
– Uppdraget är på volontär basis och arvode utgår inte. Boende och transport ordnas på egen hand, skriver de.
Uppdraget är upp till sex månader långt.
Det måste innebära enorma omkostnader att betala egen transport, bostad och uppehälle i ett halvår – utan lön. Trots det har troligtvis ansökningarna drällt in ändå. Gratis arbetskraft kan alltid lockas av kunglig glans!
Tidigare var Sofias syster Lina Frejd, 35, anställd på Project Playground. Hon hade en snarlik arbetsbeskrivning, men med skillnaden att hon, enligt uppgift, var mycket välavlönad.
LÄS MER: Drottningens hån mot Sofia
– Vem betalar resa och uppehälle för att på plats i Sydafrika arbeta utan lön med att tigga pengar till en välgörenhetsorganisation? Sniket! menar en av många arga personer i ett kommentarsfält hos Svensk Dam.
Det sanningsenliga svaret är att det måste vara en redan förmögen person med ekonomiska tillgångar.
– Frågan är varför man inte anställer MED LÖN någon ur lokalbefolkningen? Det här luktar mer social turism och utnyttjande av Sofias namn än välgörenhet som faktiskt har som syfte och mål att hjälpa och förändra, menar en annan.
Enligt Arbetsgivarverket är det vanligaste att praktikanter i ett sådant här fall åtminstone får mat och husrum. Ofta betalas även resan.
LÄS MER: Så hånas Sofia för sitt lyxliv
Kanske kan Sofias och hennes välgörenhetsorganisations snålhet förklaras av den så kallade “rövhålseffekten”?
Den amerikanska psykologen Paul Piff har forskat på psykologiska effekter av rikedom. Han beskriver sina resultat med den numera berömda termen “asshole effect” – rövhålseffekten.
– Rika har en stark tendens att prioritera sina egenintressen framför andra människors intressen. De har en tendens att utveckla egenskaper som vi lite stereotypt förknippar med skitstövlar, säger Paul Piff.
Psykologen menar att personlig rikedom kan skapa en känsla av överlägsenhet och känsla av att vara förtjänt av mer än andra.
LÄS MER: Carl Philip i sängen – något i hästväg!
En uppfattning är att rika ger bort mycket till välgörenhet och till dem som behöver. Det är en bluff. De rika ger bort en mindre del av sina tillgångar än fattiga. Den rikaste femtedelen i USA skänker bort 1,3% av sin inkomst medan den fattigaste femtedelen ger bort 3,2%.
– Vi påstår inte att rika är dåliga människor utan det handlar snarare om att rikedom har de här psykologiska effekterna, säger Paul Piff.
LÄS MER: Filip Hammars fräna attack mot Schulman
LÄS MER: Sofias systrar gör supersuccé