Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine är en välkänd medlem av det svenska kungahuset och bär titeln som Sveriges prinsessa samt hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon är född den 10 juni 1982 och är det tredje och yngsta barnet till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Hennes liv omfattar en bred verksamhet, både inom de kungliga plikterna och genom hennes engagemang i välgörenhetsorganisationer, särskilt med fokus på barns rättigheter.
Efter att ha bott i Förenta staterna med sin familj under en period har Prinsessan Madeleine nyligen beslutat att flytta tillbaka till Sverige. Från augusti 2023 är hennes huvudsakliga bosättning i huvudstaden, Stockholm, där hennes barn också deltar i utbildning på lokal skola och förskola. Denna flytt markerar en ny fas i prinsessans liv, där hon och hennes familj kommer att vara mer synligt närvarande i det svenska samhällslivet.
Prinsessan Madeleines arbete är inte enbart begränsat till kungliga representationer och nationella högtider. Hon spelar också en aktiv roll i organisationer som World Childhood Foundation, en stiftelse som grundades av hennes mor drottning Silvia och som arbetar för att stödja och skydda barns rättigheter runtom i världen. Prinsessan Madeleines bidrag till detta arbete och hennes initiativ för en ljusare framtid för barn överallt fortsätter att vara ett centralt inslag i hennes offentliga och personliga livsengagemang.
Bild: Bild: Anders Wiklund/TT - Stoppa Pressarna
Victoria i tårar vid prinsessan Birgittas begravning
Kungligt | 2024-12-15
Prinsessan Birgitta begravdes på söndagen. Det var den 4 december som den levnadsglada kungligheten överraskande gick bort. Hon hade brutit armen och väl inne på sjukhuset avled hon – något som chockade många. Väninnan Alexandra Charles, 78, hade talat med…
Prinsessan Birgittas specifika krav inför begravningen
Kungligt | 2024-12-15
Prinsessan Birgittas plötsliga bortgång har skakat om kungafamiljen och hela svenska folket. Hon var innerligt älskad, inte minst för att hon vågade vara annorlunda. Hon var inte som en gängse kunglighet, Birgitta var chosefri, rättfram och sa vad hon tyckte…
Prinsessan Madeleine skällde ut Chris på Nobelfesten
Kungligt | 2024-12-10
Amerikanen hade inte en chans. Prinsessan Madeleine var rosenrasande på Chris O’Neill, 50, och tillrättavisade amerikanen rejält. Talmannens hustru Helena Norlén, 59, såg förskräckt – hon stod bredvid Chris när han fick sig en läxa av hustrun. Ilska och kontroverser…
Prinsessan Madeleines tuffa prövning med Chris
Kungligt | 2024-12-09
Imorgon är det dags för årets viktigaste kungliga tilldragelse. Det är Nobeldagen och för kungahuset är det av yttersta vikt att allting avlöper bra. Nobelpriset är känt över hela världen och för kung Carl Gustaf, 78, finns ingen tilldragelse som…
Silvia om sin saknad efter prinsessan Birgitta
Kungligt | 2024-12-07
Prinsessan Birgitta avled under onsdagen hemma på sitt älskade Mallorca där hon bott sedan 1990-talet. Hon blev 87 år. Svensk Damtidning har talat med drottning Silvia, 80, – ett dygn efter chockbeskedet om den folkkära prinsessans frånfälle. Det är en…
Tidigt liv och utbildning
Prinsessan Madeleine, född som Madeleine Thérèse Amelie Josephine, har genomgått en utbildningsväg som reflekterar hennes kungliga uppfostran och internationella perspektiv. Hennes studier sträcker sig från Sverige till utlandet, där hon förvärvade kunskap i språk och humaniora.
Familjebakgrund
Prinsessan Madeleine föddes den 10 juni 1982 som dotter till Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Hon växte upp som den yngsta i en syskonskara om tre och tillbringade sina första skolår på Smedslättsskolan i Bromma. Hennes kungliga bakgrund har ständigt varit en väsentlig del av hennes liv, där hon tidigt lärde sig navigera i offentligheten och balansera sina plikter som medlem av kungahuset med personliga intressen och utbildning.
Utbildningssammanfattning
Prinsessan Madeleine fullbordade sin gymnasiala utbildning på Enskilda Gymnasiet i Stockholm, där hon studerade inom det samhällsvetenskapliga programmet. Efter gymnasiet tillbringade hon tid i London för att förbättra sina språkkunskaper i engelska. Även det tyska språket ingick i hennes språkstudier. Hon fortsatte sina akademiska studier på Stockholms universitet, där hennes intresse för barns rättigheter och humanitära frågor utvecklades.
Offentliga åtaganden och välgörenhet
Prinsessan Madeleine har länge varit engagerad i samhällsarbetet både i Sverige och internationellt. Hon är aktiv inom flera välgörenhetsorganisationer och representerar det kungliga huset vid officiella plikter.
Välgörenhetsarbete
Prinsessan Madeleines arbete med välgörenhetsorganisationer är omfattande och varierande. Hon är en stark förespråkare för barns rättigheter och skydd, vilket speglas i hennes engagemang med World Childhood Foundation, grundad av hennes mor, Drottning Silvia. Denna organisation arbetar mot sexuellt utnyttjande och övergrepp mot barn. Prinsessan Madeleines engagemang har bland annat tagit form i #EyesWideOpen-kampanjen, som syftar till att öka medvetenheten kring dessa frågor.
Förutom sitt engagemang i Childhood Foundation, stödjer hon också projekt kopplade till UNICEF och är beskyddare av Min Stora Dag, en organisation som hjälper till att uppfylla drömmar för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Prinsessan Madeleines medverkan ger värdefull uppmärksamhet och stöd till dessa välgörenhetsorganisationer.
Officiella plikter
När det gäller officiella plikter deltar Prinsessan Madeleine regelbundet i evenemang och ceremonier arrangerade av det svenska kungahuset. Dessa åtaganden kan innefatta nationella högtider, statsbesök, och representation vid olika kulturella evenemang som är av betydelse för nationell identitet och arv. Bland annat har Prinsessan Madeleine representerat kungahuset i samarbeten med Europa Nostra, en organisation dedikerad till bevarandet av Europas kulturarv.
De officiella plikterna fyller en viktig roll i att upprätthålla och stärka relationerna mellan monarkin och befolkningen, samt mellan Sverige och andra nationer. Prinsessan Madeleines insatser i dessa sammanhang understryker hennes dedikation till de traditioner och ansvarsområden som följer med hennes position i det svenska kungahuset.
Prinsessan Madeleines personligt liv
Prinsessan Madeleines liv kännetecknas av hennes dedikation till sin familj, ett liv fordelt mellan olika platser, och ett antal intressen som speglar hennes personliga värderingar.
Familjeliv
Prinsessan Madeleine är gift med Christopher O’Neill, och paret har tre barn tillsammans: Prinsessan Leonore, Prins Nicolas, och Prinsessan Adrienne. Familjen lägger stor vikt vid att spenda tid tillsammans, oavsett om de befinner sig i Florida eller på annan plats.
Boende
Efter att ha bott i både London och New York har prinsessan och hennes familj etablerat sig i Florida. Under somrarna och vid speciella tillfällen vistas familjen gärna i Sverige, med besök på Solliden och Drottningholm slott samt i Hälsingland och Gästrikland, där familjen har sina rötter.
Intressen
Hennes intressen inkluderar att när tid medger, besöka hemlandet Sverige. Prinsessan Madeleines engagemang för barnens välfärd är också en central del av hennes liv, inte bara personligt utan även i hennes professionella arbete och initiativ.
Titlar och representation
Prinsessan Madeleine har en betydande roll i det svenska kungahuset, där hon innehar titlar av historisk betydelse och deltar i officiella uppdrag.
Kungliga titlar
Prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, är den yngsta dottern till Kungen och Drottningen av Sverige. Vid födseln erhöll hon titeln Prinsessa av Sverige, och titeln hertiginna tilldelades henne specifikt för att symbolisera en livslång band till dessa regioner. Som medlem av det svenska kungahuset bär Prinsessan även den prestigefyllda Orden av Serafimerna, vilken är den högsta orden i Sverige.
Representationsuppdrag
Prinsessan Madeleine representerar det kungliga huset vid olika officiella sammanhang, även om hennes deltagande har minskat efter att hon flyttade utomlands. Hon medverkar vid viktiga ceremonier och högtider, exempelvis i Kungliga Slottskapellet och Västerleds församling. Representationsuppdrag kan inkludera välgörenhetsevent, kulturella tillställningar och främjande av Sverige utomlands. Som medlem av det kungliga huset och hertiginna av Gotland har hon tidigare deltagit i ceremoniella och kulturella arrangement relaterade till sitt hertigdöme.