Åsa-Nisse-attacken mot kung Carl Gustaf
Infamt och utstuderat.
Nu jämförs kung Carl Gustaf med en krumelur i Åsa-Nisse.
Monarken pekas ut som sin tids Klabbarparn.
Stoppa Pressarna
| 2023-09-16 kl 06:12 |
Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Men frågan är om inte Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, 53, tar det hela ett steg längre.
I en stort uppslagen krönika skriver Wiman i Dagens Nyheter om sin syn på monarken, monarkin och hur vi förhåller oss till honom och den.
LÄS MER: Chocken: Bianca Ingrosso vaknade upp blåslagen
Och det är inga snälla ord som nedtecknas av skriftställaren som ter sig uppfylld av avsky och förakt för inte enkom vårt statsskick utan även för kungen personligen.
En slags senior Greta Thunberg
Det blir snabbt väldigt elakt i Wimans krönika.
– Carl XVI Gustaf är kungen av språkliga och politiska grodor. Men det verkar inte spela särskilt stor roll. Efter 50 år på tronen är kraven på monarkins avskaffande mer håglösa än någonsin, skriver Björn Wiman.
LÄS MER: Tommy Körbergs svåra smärtor efter succépremiären
Kulturchefen, som genom åren kommit att profilera sig främst som en miljökämpe, en slags senior Greta Thunberg, 20, med skägg och drömmar om att åka tåg till Berlin, snarare än en uttolkare av de sköna konsterna, spar sannerligen inte på krutet.
Björn Wiman inleder med att jämföra kung Carl Gustaf, 77, med sina historiska företrädare. Han konstaterar att Oscar II och Gustav V fick hålla tillgodo med 25-årsjubileer medan vår nuvarande regent har härskat på tronen i hela 50 år.
25-årsjubileumen väckte inte tillnärmelsevis lika stor uppmärksamhet, konstaterar Wiman utan att för ett ögonblick reflektera över den avsevärda skillnad som råder vad avser medieutbud idag jämfört med i början av 1930-talet.
– Det är december 1932, nazisterna installerar sig i den tyska riksdagen och monarken har bett att få slippa alla officiella manifestationer. Förutom då den dagliga jaktutflykten, där arvprinsen Gustav Adolf skjuter en räv, vars skinn hans nyblivna tyska hustru Sibylla ska få i julklapp. Dagen avrundas, enligt DN:s rapport, med middag på Drottningholm och ett avslutande parti bridge ”där jubilaren klådde hertig d’Otrante på 3:75”, skriver Björn Wiman.
LÄS MER: Chris O’Neill nya beteende väcker frågor
När kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen är det jubileumsbankett, hästkortege och tv-sänd galakonsert – Wiman förundras över omfattningen på firandet av vår strävsamme monark som gjort så mycket för Sverige och svenskarna.
Kungahusets Klabbarparn
Därefter tar han det lite skamliga greppet att likställa kungen med en figur i Åsa-Nisse.
– Det är en märklig paradox att ju mindre inflytande monarken får politiskt desto större blir det mediala ståhejet. Inför fredagens 50-årsjubileum har SVT rensat tablån för att hylla den kung som allt mer liknar en krumelur i den svenska Åsa-Nisse-traditionen, en kungahusets Klabbarparn.
LÄS MER: Glenn Hyséns förändring i relationen med Camilla
Björn Wiman konstaterar vidare att i Karin af Klintbergs, 50, dokumentär ”Kungen och jag” framställs kungen som en ”pillemarisk oldtimer som skjutsar frugan till kontoret, utsäger salta sanningar och agerar ombud för den generation svenskar som inte tycker man ska älta och tjafsa om det förflutna.”
Wiman får passa sig, annars riskerar han till skillnad från DN-kollegan Ola Larsmo, 65, att inte förlänas den kungliga medaljen Litteris et artibus.
Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!