Bilden avslöjar drottning Silvias hemliga böjelse

Det lackar mot jul.
En speciell högtid för alla och envar.
Men för drottning Silvia är det något alldeles extra – nu får hon äntligen hänge sig åt sin hemliga njutning.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Gittan Larsson

| 2021-12-01 kl 17:40 |

ProvaPremium

Som bekant kommer ju drottning Silvia, 77, från Tyskland.

Kungligheten föddes i Heidelberg, en romantisk barockstad som är en populär destination vid floden Neckar och ståtar med ett av Europas äldsta universitet.

Bild 1 av 6drottning silvia bojelse stor 1 - Stoppa Pressarna

Nu avslöjas drottning Silvias hemliga njutning. Den vackra tyskan kan helt enkelt inte låta bli.
Bild 2 av 6drottning silvia bojelse stor5 - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia är uppvuxen i Tyskland och Brasilien men det är framför allt det "tyska arvet" som gör sig påmint när det lackar mot jul.
Bild 3 av 6drottning silvia bojelse stor4 - Stoppa Pressarna

Drottning Silvia och drottning Letizia av Spanien trivdes bra tillsammans under statsbesöket härförleden.
Bild 4 av 6drottning silvia bojelse stor3 - Stoppa Pressarna

Kung Carl Gustaf är med rätta stolt över sin magnifika hustru.
Bild 5 av 6drottning silvia bojelse stor2 - Stoppa Pressarna

Det råder ingen tvekan om det fina samspelet mellan drottning Silvia och kung Carl Gustaf, respekten och kärleken finns där.
Bild 6 av 6drottning silvia bojelse stor1 - Stoppa Pressarna

"Ingen jul utan min Stollen!" Drottning Silvia är som besatt av det tyska bakverket och hon snaskar gärna på det hela december.

Efter nederlaget i andra världskriget flyttade familjen till São Paulo i Brasilien men återvände till Tyskland 1957, när Silvia var 14 år.

Drottningens mamma Alice var ju brasilianska och det råder inget tvivel om att Silvia har mycket av ”Brasilien” i sig, men under hennes formativa senare tonår var det Tyskland som gällde och 1963 tog hon studentexamen i Düsseldorf, en inbjudande stad med ölstugor och strandkaféer, karnevaler och nöjesfält – det finns mycket att uppleva under resor till huvudstaden i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen.

Även om det är mycket brasilianskt hos Silvia, inte minst hennes anslående vackra drag och färger, så identifierar hon sig främst som tysk. Just det tyska kom tidigt att prägla drottningen.

Och för familjen Sommerlath levde det tyska arvet och sedvänjorna kvar, även under den tio år långa exilen i São Paulo. Och just det tyska arvet blev särskilt påtagligt kring jul. Det är inte så märkligt, våra svenska vanor blir ju än mer tydliga vid stora högtider som midsommar och jul.

Och många traditioner förknippar vi ju med mat, också det extra tydligt med sillen till midsommar och köttbullarna och syltan till jul.

För drottning Silvia är det framför allt en sak som hon förknippar mest med sina barndoms jular hemma i Heidelberg – Stollenkakan.

Stollen eller Christstollen är en sorts tysk julkaka gjord på en smörrik vetedeg, med en fyllning av mandlar, nötter och torkad frukt. Kakan formas till en limpa och täcks vanligtvis med florsocker för att likna det lindade Jesusbarnet – därav namnet Christstollen. Den kan även kallas Weinachtsstollen eller Dresden Stollen.

Bland ingredienserna märks ofta rom, russin, citrusskal, vaniljstång och kardemumma – en stollen utan russin förekommer aldrig men drottningens personliga favoritingrediens ska enligt uppgift vara vaniljstång.

Stollen är det enskilt viktigaste för julfirandet ute på Drottningholms slott – personalen vid hovet brukar skoja om att drottning Silvia klarar sig utmärkt utan julgran, julklappar, Kalle Anka och sill – men utan Stollen blir det ingen jul för den älskvärda kungligheten – den smarriga julkakan är hennes hemliga böjelse.