Prins Daniel desperata skydd från corona-viruset

Prins Daniel måste skyddas till varje pris.
Om kungligheten smittas av corona är det fara för hans liv.
Det är den transplanterade njuren som ställer till det.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Pedro Sanchez

| 2020-03-07 kl 18:40 |

ProvaPremium

Den svenska kungafamiljen är i högsta grad medvetna om corona-viruset och dess spridning.

Man ser till att fortlöpande hålla sig uppdaterad av myndigheterna om det dödliga viruset och dess framfart. Kung Carl Gustaf, 73, fattade det drastiska beslutet att ställa in sin representationsmiddag på slottet.

Bild 1 av 6

Prins Daniel måste skyddas från corona-viruset till varje pris.
Bild 2 av 6

Prinsens transplanterade njure gör honom extra känslig för infektioner. Han löper betydligt större risk att dö jämfört med en icke-transplanterad person i hans ålder.
Bild 3 av 6

Prins Daniel hälsade på Karolinska sjukhuset tio år efter att han fick en njure av sin far Olle Westling.
Bild 4 av 6

Prins Daniel har emellanåt en sviktande hälsa.
Bild 5 av 6

Prins Daniel behöver vila upp sig mellan varven, hans plikttrogenhet stället till det för honom emellanåt.
Bild 6 av 6

När prins Daniel var i Vietnam kollapsade han av värmen och jetlag, vilket Stoppa Pressarna avslöjade. Prinsen kunde dock genomföra besöket i landet, enligt plan.

De 150 gästerna fick beskedet knappt 48 timmar innan själva middagen skulle hållas och beslutet gick betydligt längre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Enligt initierade uppgifter till Stoppa Pressarna togs beslutet delvis av hänsyn till prins Daniel, 45.

Prinsen, som fick en njure av sin far Olle Westling, 75, för tio år sedan är extremt känslig för infektioner. Skulle han drabbas av corona-viruset är det risken för dödlighet betydligt högre hos prinsen än hos en man i motsvarande ålder som inte har något transplanterat organ.

Man kan ju tycka att det kanske hade räckt om prinsen hade avstått representationsmiddagen, men det lömska viruset kan ju smitta någon annan i kungafamiljen och sedan föras över till prinsen.