Nazism

Drottning Silvia drabbad av anklagelser om antisemitism

Riktigt illa.
Nu drabbas drottning Silvia av grova anklagelser om antisemitism.
Frågan är mycket känslig.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-03-23 kl 18:01 |

ProvaPremium

Drottning Silvia, 79, har sedan tidigare ett komplicerat förhållande till Tredje riket och nazistkopplingar. Hennes pappa Walther Sommerlath var medlem i det tyska nazistpartiet, vilket tidningen Arbetaren avslöjade 2002.

Drottning Silvias pappa kom med i partiet tidigt, på den tiden som det inte var helt enkelt att bli medlem.

Bild 1 av 10

Drottning Silvia är indragen i en härva av anklagelser om antisemitism och åldersdiskriminering. Det hela är mycket känsligt.
Bild 2 av 10

Drottning Silvias organisation Mentor är i blåsväder. "En våg av aktivism och antisemitism börjar byggas i Mentor i Sverige", säger en källa till Dagens Opinion.
Bild 3 av 10

Här ser vi filmaren Leni Riefenstahl, med Adolf Hitler och propaganda minister Joseph Goebbels. För Silvia är det en mardröm att associeras med Tredje riket.
Bild 4 av 10

Drottning Silvia får fin stöttning av kungen.
Bild 5 av 10

Hitler och Vidkun Quisling skakar hand. Drottning Silvias far var medlem i tyska nazistpartiet i många år.
Bild 6 av 10

Drottning Silvia upprördes svårt när hennes far Walter Sommerlath anklagades för att vara fullblodsnazist.
Bild 7 av 10

Det är nog dags för Silvia att slå en signal till Mentors generalsekreterare. Kungligheten kan inte kopplas ihop med antisemitism.
Bild 8 av 10

EF:s grundare Bertil Hult älskar att frottera sig vid hovet, som en manlig motsvarighet till Chris O'Neills mamma Eva O'Neill som lever för att umgås med kungliga. Bertil Hult är även han aktiv i Mentor och måste ta tag i problemen med antisemitism. Det duger inte bara att ägna sig åt det glassiga, ibland måste man jobba också.
Bild 9 av 10

Bertil Hult vandrar runt planlöst på Östermalm. Nu måste han stoppa antisemitismen inom Mentor som skämmer ut Silvia.
Bild 10 av 10

H&M:s storägare Stefan Persson med hustrun Denise. Även Stefan Persson är med i Mentor och måste stoppa antisemitismen nu, det räcker inte med att ägna sig åt jakt och gintillverkning.

– Walther Sommerlath gick ju med i nazistpartiets utlandsorganisation när han var bosatt i Brasilien. I Sao Paolo, 1934. Vid den här tidpunkten var det inte särskilt lätt att gå med i partiet. Man var tvungen att kvalificera sig på något sätt, genom att visa att man hade en genuin övertygelse, berättar journalisten Johan Åsard, 62, i dokumentären “Kungen med två ansikten”, rapporterar Nyheter24.