Arbetsliv

Drottning Silvia i bråk kring informationschefen

Bittert och tråkigt.
Drottning Silvia har dragits in i en maktkamp vid hovet.
Bråket handlar om den kritiserade informationschefen Margareta Thorgren.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-05-29 kl 08:58 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna kunde nyligen avslöja att det finns uppgifter om att informationschef Margareta Thorgren, 59, blir avpolletterad från sin tjänst. Det uppges att kung Carl Gustaf, 77, inte tycker att skandalen kring hans dispositionsrätt har hanterats på ett tillräckligt bra sätt.

Det var SVT:s ”Uppdrag granskning” som avslöjade konsekvenserna av den över 200 år gamla överenskommelsen som ger kungen rätt, att helt godtyckligt, bestämma över 350 bostäder, flera hus och slott.

Bild 1 av 8

Silvia tycker inte Thorgren sköter sitt jobb. Det har varit alltför många uppenbara misstag.
Bild 2 av 8

Hovets informationschef Margareta Thorgren har varit alltför passiv, anser kungen.
Bild 3 av 8

Här flyr kungen från SVT:s "Uppdrag granskning" som undrar om det är rimligt att kungen har dispositionsrätt över 350 hus, bostäder och slott.
Bild 4 av 8

Johan Tegel från informationsavdelningen ingriper och försöker skydda kungen med sin kropp från en näsvis reporter.
Bild 5 av 8

Kungen väntas ut. Så måste man agera mot de maktfullkomliga som anser sig inte behöva ta ansvar och svara på frågor. Silvia ska dock ha imponerats av Johan Tegels rådiga ingripande.
Bild 6 av 8

Kaféägaren Indira Alikalfic har slängts ut av kungen efter att hon drivit sitt café i 17 år. Informationschef Margareta Thorgren förmådde inte stoppa skandalen.
Bild 7 av 8

Margareta Thorgren är hårt pressad och kan ersättas med Johan Tegel.
Bild 8 av 8

Margareta Thorgren har tidigare kallats för "sumobrottare" efter att ha knuffat undan en reporter som ville intervjua kungen.

Nyligen stod det klart att kungen vräker kaféägaren Indira Alikalfic, 56, efter att hon i 17 år drivit sin kaféverksamhet vid Ulriksdals slott på ett klanderfritt sätt. Den stackars kvinnan, som kom till Sverige som krigsflykting från Bosnien, får sitt livsverk krossat av ”Kung Glufs-Glufs” som nu själv ska starta ett kafé i lokalerna.