Mest läst just nu:

Kungen berättar om sin kamp mot corona

Han vägrar ge upp.
Nu berättar kung Carl Gustaf om sin kamp mot corona.
Vår monark är av segt virke.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

TImo Lahti

| 2020-11-17 kl 18:27 |

ProvaPremium

Den svenska kungafamiljen har stolta traditioner. Anfadern Karl XIV Johan, född Jean Baptiste Bernadotte, var framgångsrik general i Napoleons Frankrike.

Och nog ter det sig som att krigargenerna har gått i arv – nu träder kung Carl Gustaf, 74, fram och berättar om sin tuffa kamp mot det kinesiska dödsviruset.

Bild 1 av 5

Det har gått för långt. Kungen kunde inte längre hålla tyst. Nu berättar vår monark om sin kamp mot corona.

Bild 2 av 5

Kungen ser till att hålla på distansen när han utför sitt värv. Här ger vår monark audiens åt Portugals ambassadör.

Bild 3 av 5

Här inviger kungen guldbron vid Slussen i Stockholm.

Bild 4 av 5

Kungaparet har hållit sig isolerade under Coronapandemin, men man har kunnat unna sig att gå på Operan.

Bild 5 av 5

Här visar kungen att det är allvar. Den här imposanta bilden bibringar vår monark med sitt budskap på Instagram kring coronapandemin.

Kungafamiljen har i likhet med alla andra svenskar tvingats till omfattande inskränkningar i sitt leverne. Kungen och Silvia, 76, satt länge i självvald isolering på Stenhammars slott strax utanför Flen.

Kronprinsessan Victoria, 43, och prins Daniel, 47, rönte kritik för att de rörde sig för mycket ute i samhället, speciellt med tanke på att prinsen ingår i riskgruppen givet det faktum att han är njurtransplanterad. Därefter backade kronprinsessparet in i karantän på Haga slott.

Och i likhet med alla andra svenskar har även kungafamiljen drabbats av att nära och kära har gått bort i covid-19. För bara någon dag sedan avled Ölandsprofilen Kay Wiestål i sviterna av corona, han blev 80 år.

Kay Wiestål var sedan många år en nära vän till kungafamiljen och det var han som grundade Victoriadagen i Borgholm – ett evenemang som med tiden har vuxit till en jättesuccé.

Kungen och hela kungafamiljen ser till att hålla sig uppdaterade kring läget varje dag, ibland följer kungen dramat timme för timme. Nu är Sverige uppe i något som ter sig som en andra våg och läget är allvarligt.