Kungen stora sorg – nära vännen avliden
De sviker inte, är obrottsligt lojala och pratar inte om varandra i medierna.
Kung Carl Gustafs omtalade innersta vänskapskrets har ofta figurerat i medier, men detaljer har sällan avslöjats.
Sedan en tid har kungen och vännerna sorg. Torgils Bonde har gått bort.
Stoppa Pressarna
| 2022-05-30 kl 09:20 |
Jakt, segling och internatskolan i Sigtuna var det som kopplade samman friherren Torgils Bonde med den svenske monarken. Således kom han att tillhöra den exklusiva grupp män av nära vänner till kungen som kom att kallas hans ”innersta krets”.
Andra i gruppen är arkitekten och företagsledaren Anders Lettström, 74, företagaren Anders ”Aje” Philipson, 78, och kändiskocken Erik Lallerstedt, 75.
LÄS MER: ÖB vägrar svara på frågorna om bordellbesöket
Vänskapen mellan kung Carl Gustaf, 76, och herrarna är djupt rotad och etablerad sedan länge.
När det vankas jaktresor, seglingsevent, fester av diverse slag och privata middagar… så finns de alltid där sida vid sida.
Torgils Bondes familj bekräftade bortgången för en tid sedan till Svensk Dam. Även hovet informerades naturligtvis, men de har hittills valt att inte kommentera den sorgliga nyheten.
Givetvis var det också tyst från kungens sida när Bonde för några år sedan figurerade i en pinsam skatteskandal. Han ska ha gått bakom ryggen på skattemyndigheterna och krävdes på mångmiljonbelopp.
LÄS MER: Därför är Vladimir Putin är på väg att bli blind
Anklagelserna var grova.
Skatteverkets granskning av Torgils Bonde verksamheter visade att han under några få års tid sålt sju objekt, fem bostadsrätter och två fastigheter, som han inte varit folkbokförd i.
Vinsten för dessa affärer hade friherren tagit upp som kapitalinkomst.
Skatteverket slog ned på upplägget och krävde friherren på 8,5 miljoner.
LÄS MER: Kungaparets besvikelse: nobbades av drottningen
Torgils Bonde förklarade anledningarna till varför de olika fastigheterna och lägenheterna ägts under så kort tid, men myndigheten ”köpte” inte förklaringarna.
”Skattmasen” ansåg inte att det rörde sig om kapitalinkomster, utan att handlade om näringsverksamhet och att objekten köpts och sålts i vinstsyfte.
Skatteverket skrev:
”Försäljningarna har varit bedrivna i sådan omfattning, varaktighet och med sådant vinstsyfte att verksamheten ska anses utgöra näringsverksamhet.”
Myndigheten motiverade även att dess uppfattning styrkts av att en nära anhörig till Torgils Bonde jobbar som fastighetsförmedlare och har god kännedom om marknaden.
Torgils Bonde sörjs av familjen, vänner och naturligtvis av kungen.