Julefrid

Kungens hemliga julbord med grabbpolarna

En fin tradition väl värd att bevara.
Stoppa Pressarna kan nu avslöja att kung Carl Gustaf har avnjutit sitt årliga julbord med närmaste grabbpolarna.
Och flott ska det vara – självfallet åt man på Operakällaren.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2025-12-16 kl 13:10 |

ProvaPremium

Kung Carl Gustaf, 79, tog på söndagen den 14 december en välbehövlig paus från ett krävande år och samlades kring julbordet på Operakällaren i Stockholm tillsammans med några av sina närmaste vänner.

Sällskapet bestod bland andra av Gustav Banér, Peter Norlindh och Johan ”Becke” Beckman, som är gift med en schweizisk mångmiljardär.

Kung Carl Gustaf roade sig kungligt på Operakällaren när han åt julbord med grabbpolarna.
Bild 1 av 9
Kung Carl Gustaf roade sig kungligt på Operakällaren när han åt julbord med grabbpolarna.
Julbordet inleddes med exklusiv äkta löjrom från Kalix. Normalt får gästerna endast 30 gram men vi får hoppas att kungen och hans vänner fick en lite mer generös tilldelning.
Bild 2 av 9
Julbordet inleddes med exklusiv äkta löjrom från Kalix. Normalt får gästerna endast 30 gram men vi får hoppas att kungen och hans vänner fick en lite mer generös tilldelning.
Från kungliga slottet har kungen utsikt mot Operakällaren. Inte undra på att han vill äta där.
Bild 3 av 9
Från kungliga slottet har kungen utsikt mot Operakällaren. Inte undra på att han vill äta där.
Kronprinsessan Victoria hälsar på Abbe Ibrahim som är vd för Operakällaren.
Bild 4 av 9
Kronprinsessan Victoria hälsar på Abbe Ibrahim som är vd för Operakällaren.
Ägghalvorna på Operakällaren är dessvärre inte försedda med löjrom längre, man har snålat in.
Bild 5 av 9
Ägghalvorna på Operakällaren är dessvärre inte försedda med löjrom längre, man har snålat in.
Operakällarens julbord är ansett som det bästa i landet. Det kostar 1 800 kronor per person. Frågan är om kungen behövde betala.
Bild 6 av 9
Operakällarens julbord är ansett som det bästa i landet. Det kostar 1 800 kronor per person. Frågan är om kungen behövde betala.
Rökt lammfiol med rosmarin- och ansjoviskräm är något som kungen uppskattar.
Bild 7 av 9
Rökt lammfiol med rosmarin- och ansjoviskräm är något som kungen uppskattar.
Abbe Ibrahim är en synnerligen dynamisk vd för Operakällaren här är han med kronprinsessan Victoria och Mathilda Piehl kommunikationschef på Wateraid.
Bild 8 av 9
Abbe Ibrahim är en synnerligen dynamisk vd för Operakällaren här är han med kronprinsessan Victoria och Mathilda Piehl kommunikationschef på Wateraid.
Gottebordet på Ooperakällarens julbordär något alldeles extra. Här kunde kungen förse sig med Oscar II:s tårta.
Bild 9 av 9
Gottebordet på Ooperakällarens julbordär något alldeles extra. Här kunde kungen förse sig med Oscar II:s tårta.

Middagen intogs avskilt i ett chambre séparée, i linje med en tradition som sträcker sig mer än 25 år tillbaka i tiden.

Informell karaktär

Sedan slutet av 1990-talet har kungen årligen samlat sina manliga vänner för att äta julbord tillsammans, en återkommande ritual som blivit ett privat andrum i en annars strikt reglerad tillvaro.

Under tidigare år deltog även Anders Lettström, 77, men efter uppmärksamheten kring boken ”Den motvilliga monarken” har han inte längre varit en del av sällskapet.

I övrigt har kretsen varit förhållandevis stabil, och sammankomsten har behållit sin informella karaktär.

Årets julbord kommer efter en period som på många sätt varit ansträngande för statschefen.

Kung Carl Gustaf har under året fortsatt ett omfattande representationsarbete, med resor, statsbesök och ett tätt inrikesprogram.

Samtidigt har kungahuset återkommande hamnat i medialt fokus – nu senaste med prinsessan Sofias, 41, otäcka koppling till den döde pedofil-miljardären Jeffrey Epstein.

Det är ett arbete som sällan ger utrymme för längre pauser, och där det personliga ofta måste stå tillbaka för det institutionella.

Mot den bakgrunden framstår middagen på Operakällaren som mer än bara ett restaurangbesök – snarare som en möjlighet att koppla bort rollen och umgås i ett sammanhang där samtalen inte är protokollförda.

Valet av Operakällaren är knappast slumpmässigt.

Restaurangen har i över hundra år haft en särskild plats i svensk representationskultur och har länge varit förknippad med statsmiddagar, högtidliga tillställningar och gastronomisk kontinuitet.

Lång historia

Dess julbord räknas som ett av landets mest anrika och bygger på en medveten förvaltning av traditionen snarare än på nyskapande experiment.

Julbordet som institution bär i sig en lång historia.

Ursprungligen formad av behovet av konservering och hushållning under vinterhalvåret, har det utvecklats till ett koncentrat av svensk matkultur.

Inlagd sill, gravad och rökt fisk, julskinka, korvar och patéer vittnar om tekniker som en gång var nödvändiga för överlevnad, men som med tiden också blivit symboler för överflöd och fest.

Ordningen i vilken rätterna serveras, från kalla fiskar till varma kötträtter och avslutande sötsaker, är i sig en del av ritualen.

På Operakällaren ges denna tradition en särskild tyngd.

Här lagas sillarna från grunden, råvarorna väljs med stor omsorg och tillagningsmetoderna bygger på erfarenhet.

Resultatet är ett julbord som söker fördjupa de klassiska smakerna snarare än att omtolka dem.

Miljön, med salar som under decennier varit skådeplats för både kungliga och politiska middagar, förstärker upplevelsen.

För kung Carl Gustaf innebar söndagens middag en stunds vila i goda vänners lag, långt från tal, fanfarer och formella plikter.

Ett tillfälle att, om så bara för en kväll, lägga undan ämbetet och delta i en av de mest svenska av traditioner.

I ett år präglat av arbete och ansvar blev julbordet på Operakällaren ett stillsamt bokslut – och en påminnelse om värdet av kontinuitet, vänskap och pauser i ett liv som sällan stannar upp.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!