Ledigt hov-jobb: Kungen söker kusk

Sugen på att byta arbetsplats?
Stoppa Pressarna tipsar om ett riktigt hästjobb där du får räkna med att kuska på.
Kungen söker en hovsam kavaljerskusk.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2018-09-12 kl 09:45 |

ProvaPremium

En anledning till att gilla monarkin och kungahuset är den pompa och ståt som omger hovet.

De vackra hästdragna vagnarna och alla stiliga soldater som vaktar kungafamiljen skänker välbehövlig njutning och ögonfägnad åt folket. Och om du gillar vaktparaderna och de vackra ekipagen så finns det ett intressant jobb att söka.

Bild 1 av 11

Ett riktigt hästjobb hos kungen! Nu söker hovstallet en kavaljerskusk.
Bild 2 av 11

Även vid kungliga audienser får hovstallet rycka in.
Bild 3 av 11

Vid statsbesök och Riksmötets öppnande är det mycket att göra för hovstallets personal.
Bild 4 av 11

Ungefär 25 korteger per år får du räkna med som kusk åt kungen.
Bild 5 av 11

Kungen i den vackra Sjuglasvagnen på väg till Riksmötets öppnande.
Bild 6 av 11

Som kunglig kusk kommer du kungafamiljen mycket nära. Här är det prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia som vinkar i vagnen.
Bild 7 av 11

Hovststallet ligger när Nybroplan i Stockholm. Här får du jobba i en historisk miljö.
Bild 8 av 11

Hattskåp på Hovstallet. Här finns de huvudbonader som används – bicorner, hög hatt med riksvapenprytt hattband och kokard, jockeymössor, beridarens hatt och vintermössorna i björnskinn.
Bild 9 av 11

Karl XV Paradkupé köptes in av Karl XV år 1859 från tillverkaren Lauenstein & Co, Hamburg, Tyskland. Den används idag med fyrspann och stor paraduniform vid audienser, och inkommande statsbesök, som följevagn till Sjuglasvagnen.
Bild 10 av 11

Sjuglasvagnen tillverkades till kung Oskar ll:s 25-årsjubileum som regent 1897. Vagnen är tillverkad av Ad Freyschuss Hofvagnsfabrik i Stockholm och tillverkningskostnaden var 7 958 kr. Förr användes den med sexspann med spannryttare på vänster förlöpare. Numera används den med fyrspann, vid Riksdagens/Riksmötets högtidliga öppnande, statsbesök och högtidliga audienser.
Bild 11 av 11

Paradkaleschen tillverkades av L.V. Nylunds vagnfabrik i Stockholm omkring sekelskiftet 1900. Den har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom den kungliga familjen som skett i Stockholm under efterkrigstiden.

På kungahusets hemsida finns det just nu ett ledigt jobb där Hovstallet söker en kavaljerskusk. Det är en fast tillsvidareanställning, men skritta inte iväg nu – först väntar en sex månaders provanställning för att se om du fattar galoppen. Det är nästan en heltidstjänst (75%).

De Kungliga Hovstaterna är den officiella beteckningen på den organisation som har till uppgift att bistå kungen och hans familj. En viktig uppgift är att vårda det kulturarv som en gammal monarki för med sig.