Brott och straff

Marius Borg Höiby misstänks för ytterligare en våldtäkt

Det kunde bli värre.
Nu misstänks Marius Borg Høiby för ytterligare en våldtäkt.
Enligt uppgift har polisen hittat filmer i norrmannens mobil – filmer som han misslyckats med att radera.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2024-11-20 kl 18:08 |

ProvaPremium

I måndagskväll greps Marius Borg Høiby, 27, av polisen som misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett mot en ung kvinna i 20-årsåldern på Palmsöndagen, den 24 mars i år.

Övergreppet påstås ha skett vid åttatiden på morgonen och den 6 november i år började den norska polisen att utreda om kronprinsessan Mette-Marits, 51, son gjort sig skyldig till våldtäkt.

Bild 1 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høiby begärs häktad och misstänks nu för två våldtäkter, en av dem ska ha skett på det kungliga godset Skaugum.
Bild 2 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor1 - Stoppa Pressarna

Høibys advokat Øyvind Bratlien menar på att åklagaren misstolkar filmerna som polisen hittat i Høibys mobil.
Bild 3 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor2 - Stoppa Pressarna

Domaren Anne-Lene Åvangen Hødnebø ledde häktningsförhandlingen.
Bild 4 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor3 - Stoppa Pressarna

Medieintresset var mycket stor under häktningsförhandlingen, Norge är skakat.
Bild 5 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor4 - Stoppa Pressarna

Målsägabiträdet Hege Salomon företräder den kvinna i 20-årsåldern som Høiby misstänks ha våldtagit på Palmsöndagen i år.
Bild 6 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor5 - Stoppa Pressarna

Tingsrätten var belägrad av media.
Bild 7 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor6 - Stoppa Pressarna

Marius Borg Høiby syntes inte till utan togs in bakvägen i rättssalen.
Bild 8 av 8Marius Borg Hoiby Valdtankt 2 stor7 - Stoppa Pressarna

Åklagaren Andreas Kruszewski avslöjade under presskonferensen att det handlar om ytterligare en våldtäkt.

Norrmannen greps i sin bil i stadsdelen Asker och i bilen hade han sällskap av den 20-åriga kvinna som han erkänt att han misshandlade under natten till den 4 augusti i år.

Hittade filmer i mobilen

Nu begärs medlemmen av den norska kungafamiljen häktad:

– Vi har begärt häktning i två veckor. Bakgrunden till begäran är risk för bevisförvanskning. Anledningen till detta är att vi har upptäckt ytterligare en våldtäkt under natten och morgonen, säger åklagaren Andreas Kruszewski efter att häktningsförhandlingen avslutats.

– Vi utreder nu detta med full styrka. Det innebär att vi för närvarande utreder två våldtäkter.

Under presskonferensen fick chockade norska journalister höra om ytterligare en misstänkt våldtäkt – polisen har hittat en ny film som polisen anser vara en ännu en våldtäkt.

Även i detta fall handlar det om sexuellt umgänge, utan samlag, med en kvinna som inte kunde motsätta sig handlingen.

– Høiby erkänner inte något av dessa förhållanden. Båda anklagelserna är katastrofala felbedömningar från åklagarens sida. Jag ägnade en hel del tid åt detta under dagens rättsförhandling, säger Høibys försvarare Øyvind Bratlien, 44, till norska tidningen VG.

Den andra våldtäkten ska ha skett på i Høibys hem på det kungliga godset Skaugum – två veckor efter att han greps av polisen första gången, enligt den norska tidningen Dagbladet.

Nu ska Oslo tingsrätt ta ställning till om de instämmer i polisens begäran om att häkta kronprinsessan Mette-Marits son – beslutet förväntas komma senare under onsdagen.

Häktningsförhandlingen hölls bakom lyckta dörrar – varken allmänhet eller press fick närvara när häktningsfrågan diskuterades.

Marius Borg Høiby hade via sin försvarare Øyvind Bratlien framfört att de önskade att förhandlingarna skulle hållas inför öppna dörrar – rätten gick dock på polisens linje om lyckta dörrar.

– Vi vill att rättegången ska vara öppen. Så som ärendet hittills har presenterats i medierna är det väldigt snedvridet och onyanserat, säger Høibys advokat Øyvind Bratlien.

Huvudregeln är att rättegångar är offentliga, men domstolen har möjlighet att besluta att allmänheten och media inte får närvara.

Monarkin hotas

Utanför rättssalen var det flera medier som direktsände medan man väntade på rättens beslut.

Klockan 14.35 öppnades dörrarna igen, och man fick komma in för att höra om domaren håller med polisen eller med Bratlien och Høiby.

På väg in i tingsrätten berättade kvinnans målsägandebiträde Hege Salomon att kvinnan, som Marius Borg Høiby misstänks ha våldfört sig på under Palmsöndagen, är mycket oroad över att bli identifierad.

– Hon har det väldigt tufft. Hon är i en mycket svår situation. Förutom att ha utsatts för det brottsliga, har hon också den enorma bördan med mediebevakningen, säger Salomon och fortsätter:

– Och att hon är rädd för att folk ska veta vem hon är, avslöja var hon bor och så vidare. Jag vädjar starkt om att skydda hennes privatliv och hennes rätt till integritet.

Sedan Høiby greps har han suttit i centrala arresten på polishuset på Grønland i Oslo, där han enligt polisen har låtit sig förhöras.

Det ska ha varit fynd av videor som ledde till utredningen. Enligt uppgifter till VG ska de ha hämtats från Høibys telefon.

– Videorna visar, när man ser dem i sitt sammanhang, att inget brottsligt har skett. Andra bevis i ärendet visar också detta. Det borde därför inte ha väckts något åtal. Rätten kommer att få vår syn på detta idag, skriver försvararen Øyvind Bratlien i ett meddelande till VG.

Det är svårt att överblicka vilka konsekvenserna blir för det norska kungahuset och monarkin som statsskick i vårt västra grannland.

Marius Borg Høiby har ingen kunglig titel men han är en självklar del av den norska kungafamiljen och brukar kallas ”bonusprinsen”.

Dessutom har kronprinsessan Mette-Marits svajiga agerande förstört för kungahuset. De extremt allvarliga brott som Høiby misstänks för nu gör det hela än allvarligare.

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!