Nu börjar prinsessan Estelle i drottningskola

En dag blir det allvar.
Prinsessan Estelle ska bli drottning av Sverige.
Och hon har redan spanat in kronan.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2019-01-10 kl 07:25 |

ProvaPremium

Förhoppningsvis kommer det dröja länge än, men en dag kommer prinsessan Estelle, 6, bli drottning av Sverige.

Och redan nu har hennes utbildning till statschef av Sverige påbörjats så smått.

Bild 1 av 6estelle krona stor 1 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Estelles inskolning till drottning av Sverige har påbörjats. Här inspekterar hon riksregalierna.
Bild 2 av 6estelle krona stor5 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Estelle är redan van vid att framträda i officiella sammanhang. Hon sköter sig alltid perfekt.
Bild 3 av 6estelle krona stor4 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Estelle hade fått gå lite tidigare från skolan för att kunna hylla mormor i samband med att drottningen firades inför sin 75-års dag.
Bild 4 av 6estelle krona stor2 - Stoppa Pressarna

Prinsessan Estelle tittar på prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778, till vänster, och prins Fredrik Adolfs krona från 1771, till höger. Prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona är rangkrona för prinsessan Madeleine, prins Nicolas och prinsessan Adrienne. Prins Fredrik Adolfs krona är rangkrona för prins Alexander.
Bild 5 av 6estelle krona stor1 - Stoppa Pressarna

Kronprinsessan och prinsessan Estelle vid silverdopfunten, tillverkad av den franske silversmeden François Cousinet mellan 1696 och 1707. Slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. har med all sannolikhet utfört ritningen i samarbete med den franske skulptören Bernard Fouquet. Dopfunten är i silver från Sumatra som bearbetats i Sala silvergruva.
Bild 6 av 6estelle krona stor3 - Stoppa Pressarna

Kronprinsessan och prinsessan Estelle förevisas montern med Karl (X) Gustavs arvfurstekrona av museilärare Per Sjödahl från Ståthållarämbetet. Kronan, som ibland kallas tronföljarkronan, är kronprinsessans rangkrona. I montern finns också drottning Gunilla Bielkes spira och riksäpple från 1584 samt konung Karl IX:s smörjelsehorn från 1606.

Den unga prinsessan är van vid att framträda i officiella sammanhang och trots sin unga ålder sköter hon sig alltid klanderfritt. Häromdagen fick hon titta närmare på monarkins främsta symboler – riksregalierna.

Det var mamma Victoria, 41, som tog med sin dotter till skattkammaren i Stockholms slott. Där nere i källaren förvaras riksregalierna som används vid kröningar.
– Det här var ett besök som gjordes efter skolan i dag, tillsammans med mamma. Det var spännande och intressant att få se de här föremålen, som har ett mycket stort symboliskt värde, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Varje kunglighet är tilldelad en egen krona och Estelle studerade bland annat kronprinsessan Victorias ”arvfurstekronan”, från 1650. Och den unga prinsessans egen krona är ”prins Oskars (II) furstekrona”, från 1844, skriver kungahuset på Instagram.

Riksregalierna är monarkins främsta symboler och har ställts ut i Skattkammaren sedan 1970-talet. Numera bärs inte klenoderna av kungafamiljens medlemmar. Men de tas fram och placeras på hyenden (kuddar) vid viktiga ceremonier inom kungafamiljen.

När det vankas trontillträden, dop, bröllop och begravningar brukar riksregalierna vara med för att markera kunglig värdighet och aktens betydelse.

I den kungliga skattkammaren finns även andra viktiga föremål, som exempelvis Karl XI:s dopfunt från 1700-talets början. Både kronprinsessan och prinsessan Estelle är döpta i den vackra silverdopfunten.