Nya skarpa corona-krav på kung Carl Gustaf

Skärpning ers majestät!
Nu kommer nya corona-krav på kungen.
Vår monark måste återigen kommunicera i krisen.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2020-03-20 kl 10:24 |

ProvaPremium

Stoppa Pressarna avslöjade att kung Carl Gustaf, 73, arbetade intensivt på ett tal till svenska folket.

När sedan drottning Margrethe, 79, talade till det danska folket i både radio och tv sattes kungen under en ökad press att tala till vår nation i den djupa kris vi befinner oss i som en följd av det kinesiska viruset corona, vilket Stoppa Pressarna rapporterade om.

Bild 1 av 7kungen nya corona krav stor 3 - Stoppa Pressarna

Nu kommer nya skarpa krav på vår monark. Talet i samband med extra konseljen räcker inte.
Bild 2 av 7kungen nya corona krav stor6 1 - Stoppa Pressarna

Här hälsar kungen statsministern och delar av regeringen välkomna.
Bild 3 av 7kungen nya corona krav stor7 1 - Stoppa Pressarna

Kungen var noga med att inte ta i hand. Kronprinsessan Victoria var inte där på grund av säkerhetsskäl.
Bild 4 av 7kungen nya corona krav stor5 1 - Stoppa Pressarna

Kungen höll ett tal som vände sig både till ministrarna och till svenska folket. Det blev därmed lite anfäktat av problematiken "varken hackat eller malet".
Bild 5 av 7kungen nya corona krav stor3 - Stoppa Pressarna

Det var en allvarstyngd kung som framträdde. Det här är den största krisen under hans regenttid.
Bild 6 av 7kungen nya corona krav stor1 1 - Stoppa Pressarna

Kungen talade till folket och gjorde sitt bästa för att lugna undersåtarna.
Bild 7 av 7kungen nya corona krav stor2 - Stoppa Pressarna

Statsminister Stefan Löfven var även han tyngd av allvaret.

I Stoppa Pressarna framkom även krav på att kungen helt enkelt var tvungen att falla till föga och tala till svenska folket.

Stoppa Pressarna har även avslöjat att kungen inte vill överflygla statsminister Stefan Löfven, 62, i hans roll som samlande kraft för landet. En analys och avslöjande som inspirerat bland andra Expressens profilerade politiske krönikör Viktor Barth-Kron, 34.

Efter Stoppa Pressarnas enträgna uppmaningar insåg hovet till slut att situationen blev ohållbar och kungen talade i samband med den extrainsatta konseljen vid Stockholms slott.
– Coronaviruset har försatt vårt land i en allvarlig situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga, för sin situation. Vi är i ett läge som kräver ansvarstagande för sig själv och andra. Men svåra situationer erbjuder också en möjlighet. Möjlighet att ta fram det bäst hos oss själva och hos oss som medmänniskor, sa kungen i talet som till sin karaktär ändå blev ett slags halvhjärtad kompromiss då kungen talade till statsministern och åtta andra ministrar ur regeringen och samtidigt vände sig till svenska folket i tv.

Nu kommer nya krav på att kungen måste göra sig mer synlig för folket. Vår regent lever isolerad på Drottningholms slott och han har separerat sig från sin äldsta dotter, kronprinsessan Victoria, 42, som inte var med vid extra-konseljen.

Elinor Falkman, 41, som driver byrån Falkman Råd & Retorik, tycker att kungens tal var tillfyllest men hon ser gärna att hovet agerar och gör sig än mer synliga i den svåra kris vi genomlider.
– Han hade kunnat visa hur man kan genomföra representation på distans. Vi andra ringer ju och hör hur våra grannar mår, kan inte kungen göra samma sak? Han kan höra av sig till drottning Margrethe i Danmark och kung Harald i Norge med ett videomeddelande som alla kan se. Eller till det holländska kungahuset. Säga att han beklagar att de tvingades ställa in Eurovision, säger Elinor Falkman till Svensk Damtidning.

Elinor Falkman efterlyser en större närvaro från kungen och kungahuset i sociala medier. Och nog har hon en poäng, om inte kungahuset kan leda oss i kris vad ska vi då ha dem till?

Missa inte flera kungliga nyheter på vår stora succésajt Allt om Kungligt!