Utnyttjande

Victorias personal livrädda – riskerar bli vräkta

Som en livegen piga eller dräng.
Kungahuset utnyttjar sin personal med hjälp av exklusiva bostäder.
Stoppa Pressarna kan nu avslöja att en anställd vid kronprinsessans stab är livrädd för att bli av med jobb och bostad.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Per Nilsson

| 2023-05-19 kl 17:29 |

ProvaPremium

SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjar flera oegentligheter kring det faktum att kung Carl Gustaf, 77, har dispositionsrätt över bostäder, slott och hus. Monarken, bestämmer, helt godtyckligt och har rätt att nyttja 350 bostäder.

Lägenheterna och husen finns på bland annat Djurgården, Drottningholm, i Solna och i centrala Stockholm – på väldigt attraktiva adresser. Uppgörelsen bygger på en över 200 år gammal överenskommelse.

Bild 1 av 7

Kronprinsessan Victorias personal vågar inte protestera. De vågar inte ta risken att bli av med både jobb och bostad.
Bild 2 av 7

Kaféägaren Indira Alikalfic har slängts ut av kungen efter att hon drivit sitt café i 17 år.
Bild 3 av 7

Kungen är inte ens man nog att svara på frågor kring vräkningen av den stackars kvinnan. Johan Tegel, en liten hovlakej, stoppar journalisten från den demokratiska rättigheten att ställa frågor.
Bild 4 av 7

Kungen kommer till slut fram till reportern men vägrar svara på frågan. Johan Tegel från informationsavdelningen tittar ängsligt på.
Bild 5 av 7

Kronprinsessan Victoria går inte heller fri från kritik. Hennes personal känner sig utnyttjad och deras bostäder används som påtryckning.
Bild 6 av 7

För sin bekantskapskrets har Tina Törnquist berättat om hur det är att arbeta för Victoria. Den framgångsrika stylisten har varit missnöjd med sin situation.
Bild 7 av 7

Prins Carl Philip och hans kompanjon Oscar Kylberg fick en lokal av kungen som sedan lät skattebetalarna renovera den för över en miljon kronor. Samtidigt plockar prinsen och hans skandalvän ut miljoner i aktieutdelning.