Ebba Busch i tufft polisförhör under fredagen

Snarar dras åt.
Ebba Busch delges misstanke om grovt förtal.
Partiledaren tvingas nu genomgå ett polisförhör.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Johan Bergström

| 2021-05-28 kl 03:50 |

ProvaPremium

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, 34, är stridbar som politiker.

Hon är van vid att ta ut svängarna i debatter och känd för sin fräna stil.

Bild 1 av 5ebba busch spar stor 5 - Stoppa Pressarna

Ebba Busch delges nu misstanke om grovt förtal och förhörs av polisen.
Bild 2 av 5ebba busch krossa stor 5 - Stoppa Pressarna

Ebba Busch köpte en fastighet av Esbjörn, 81, och när han gråtande ångrade försäljningen hotade KD:s partiledare med domstol. Och i höst möts de i rättegång.
Bild 3 av 5ebba busch hamnd stor1 6 - Stoppa Pressarna

Ebba Busch köpte den här fastigheten av Esbjörn, 81, som sedan ångrade sig.
Bild 4 av 5ebbabusch esbjorn stor 1 4 - Stoppa Pressarna

Ebba Busch avslöjar sig nu inför väljarna vad för slags människa hon är bakom fasaden.
Bild 5 av 5ebba busch fup stor1 3 - Stoppa Pressarna

Advokat Thomas Olsson företräder Ebba Busch i förtalsmålet som är en "biprodukt" av husfejden.

Men, inför lagen är vi alla lika – nu förhörs toppolitikern av polisen och delges misstanke om grovt förtal.

Det är nog inte många som missat att Kristdemokraterna har hamnat i en riktig härva. Ebba Busch köpte ett hus i närheten av Uppsala. Allt var frid och fröjd – trodde hon.

Kort efter att pappren var underskrivna ångrade sig dock säljaren Esbjörn Bolin, 81. Han vädjade till toppolitikern att köpet skulle hävas – förgäves.

Ebba Busch var mycket mån om att få huset. Det visade sig att hon till och med är beredd att ta juridisk strid för huset, trots att det skadar både henne och partiet.

Till hösten blir det rättegång mellan KD-ledaren och den skröplige åldringen. I den bittra fejden mellan Ebba och Esbjörn har känslorna kokat.

Nu anklagas Ebba Busch för att ha gått för långt. I ett Facebook-inlägg skrev hon om Esbjörn Bolins tidigare juridiska ombud. Hon drog upp en gammal dom som finns mot mannen och Ebba Busch kom att bli anmäld för grovt förtal.

Åklagare granskade fallet och en förundersökning inleddes – nu delges politikern för grovt förtal och under fredagen förhörs hon av polis.
– Man börjar med att tala om för den brottsmisstänkta att hon delges och sen får hon berätta, säger överåklagare Anders Jakobsson till SvD.

Att Ebba Busch delges misstanke redan innan förhöret kan låta mer dramatiskt än det i själva verket är – polisen vill höra henne som misstänkt.
– Det vore fel av mig att höra henne som annat än misstänkt. För när man delger någon misstanke har de rätt att vara tysta och behöver inte säga nånting om de inte vill. Därigenom har de ett utökat skydd, säger Anders Jakobsson.

När Ebba Busch väl är förhörd kommer överåklagaren ta ställning till om han avser att gå vidare eller om ärendet kommer avskrivas.

Ebba Busch nekar till brott. Hon har anlitat den erkänt skicklige brottmålsadvokaten Thomas Olsson, 58.

– Hon har tillbakavisat alla påståenden om att det skulle pågå något grovt förtal. Nu pågår ju en förundersökning och den får ha sin gilla gång. Vi ser med tillförsikt fram emot resultatet av den, säger Thomas Olsson som tidigare företrätt bland andra Sture Bergwall, 71, mer känd som den dömde pedofilen Thomas Quick.