Jon Henrik Fjällgrens politiska attack

Jon Henrik Fjällgren ger sig in i politiken.
I ett mångordigt inlägg på Facebook understryker artisten vikten av sammanhållning.
Och rätten för minoriteter att få leva som de önskar.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2018-09-12 kl 07:45 |

ProvaPremium

Jon Henrik Fjällgren, 31, slog igenom i Melodifestivalen 2015. Han kom på andra plats efter Måns Zelmerlöw, 32, med låten ”Jag är fri”.

Jon Henrik kommer ursprungligen från Colombia men adopterades och kom till en samefamilj. Förutom artisteriet är han renskötare i Mittådalens sameby.

Bild 1 av 6jon henrik stor 2 - Stoppa Pressarna

Jon Henrik skriver i ett långt inlägg på Facebook kring politiska frågor.
Bild 2 av 6jon henrik stor5 3 - Stoppa Pressarna

Jon Henrik triumferade i "Let's Dance" 2018 tillsammans med Katja Luján Engelholm.
Bild 3 av 6jon henrik stor4 3 - Stoppa Pressarna

Både tittarna och juryn uppskattade Jon Henriks danskonster.
Bild 4 av 6jon henrik stor2 1 - Stoppa Pressarna

Jon Henrik slog igenom på bred front 2015 då han kom tvåa i Melodifestivalen efter Måns Zelmerlöw.
Bild 5 av 6jon henrik stor1 1 - Stoppa Pressarna

Jon Henrik är inte bara artist, han är även renskötare i Mittådalens sameby och han är engagerad i samefrågor.
Bild 6 av 6jon henrik stor3 1 - Stoppa Pressarna

Här sjunger jon Henrik på nationaldagen på Skansen. Sverige har tagit den colombianske samen till sina hjärtan.

Jon Henrik har länge varit engagerad i samefrågor och nu breddar han sin politiska palett. Han skriver i ett långt inlägg på Facebook om sina funderingar kring samers och andra minoriteters rättigheter.

Inlägget har blivit mycket uppmärksammat och delat på sociala medier. Sångaren inleder sitt inlägg med ett tidigt minne:
– Jag brukade sitta tillsammans med min aahka/farmor och fråga om hur de var förr i tiden för samer och de är skrämmande att mycket av de hon berättade fortfarande lever kvar här i min generation, skriver han och fortsätter:

– Den enda skillnaden är att då hon var ung så våga man inte prata samiska och jojka kunde man bara glömma och stryk de fick man om man talade sitt egna språk i skolan så farmor slutade tillslut och prata sitt hemspråk och många samiska namn byttes till svenska för man skämdes och inte ens på å tala om vad kristendomen gjorde mot samer. 

Även om han skriver om svunna tider så kan han än idag se att samer i någon mån blir särbehandlade, som exempel har han upp frågan kring rätten att jojka.
– I vissa kyrkor än idag får man inte jojka. Farmor vart 99 år gammal och jag minns våra samtal som både roliga och sorgliga. De fanns en sak som jag minns extra med farmor å de var när hon sade: Att du vågar jojka nu och prata om dina problem så öppet, de krävs styrka och mod, minns Jon Henrik.

Sångaren fortsätter sitt uppskattade inlägg med att knyta an till mer dagspolitiska frågor. Han funderar kring valet och vad det innebär för människor i allmänhet.
– Nu har de varit val i Sverige och man sitter och tänker på om människor har glömt moderjord den vi lever på och vart mänskligheten är på väg gällande leva sida vid sida de är som vi jobbar bakåt i många frågor och ska vrida tillbaka klockan till en tid som var fruktansvärd.

I slutet av sitt inlägg uppmanar han till sammanhållning. Han oroar sig för framtiden och vad den kan innebära om vi inte ändrar vårt synsätt på den mänskliga gemenskapen:

– Vi kommer att utrota människan om vi fortsätter så här, vi måste hålla samman och ihop så är de bara. Jag lovar att förr eller senare kommer vi att behöva varandra de är bara en tidsfråga innan de sker ändå en till naturkatastrof eller något annat hemskt. Jag tror att vi människor lägger över mycket ansvar på andra i hopp om att dom skall förändra saker och ting som man inte tycker är bra men jag känner att vi måste göra saker själv också för att de skall bli förändringar på många plan.

Jon Henriks inlägg avslutas med en tydlig målbild och förhoppning:
– Sverige ska väl vara en trygg plats oavsett etnicitet eller ursprung, skriver han.