Josefin-dokumentären: allt som har hänt
En vecka som skakat Sverige.
Efter att dokumentären om Josefin Nilsson gick upp har inget varit sig likt.
Stoppa Pressarna sammanfattar de dramatiska dagarna som förändrar kultursverige för alltid.
Stoppa Pressarna
| 2019-03-29 kl 14:20 |
”Älska mig för den jag är” är en strof ur singeln ”Älska mej” från 1991.
Musiken är komponerad av Benny Andersson, 72, från ABBA och texten är skriven av Marie Nilsson-Lind, 58, syster till sångerskan Josefin Nilsson i Ainbusk Singers.
LÄS MER: Kungen dras in i Örjan Ramberg-skandalen
Sången har gått rätt in i den svenska folksjälen och är ofta spelad och framförd på dop, bröllop och begravningar.
Det är också namnet på dokumentären om Josefin Nilsson och hennes tragiska livsöde. Och efter att den kom ut på SVT Play har tusental och åter tusentals människor engagerat sig för den gotländska sångerskan med den kraftfulla och känslosamma rösten.
Josefin Nilsson dog den 29 februari 2016 efter att under flera år brottats med både mentala och fysiska problem.
Josefin Nilsson var en av Sveriges största stjärnor i slutet av 90-talet. Hon var sångerska i gruppen Ainbusk Singers och gjorde även huvudrollen i Hannes Holms, 56, succéfilm ”Adam och Eva” där hon spelade mot Björn Kjellman, 55.
LÄS MER: Lena Olin om fasan med Örjan Ramberg
I dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” får tittarna följa den tidigare Ainbusk-sångerskan liv och karriär. Tittarna får även se hur hon psykiskt och fysiskt misshandlades av sin pojkvän Örjan Ramberg, 71, och hur helvetet med Dramaten-stjärnan bröt ner och förändrade henne som person i grunden.
Författaren Felicia Feldt, 51, var sedan många år vän med Josefin Nilsson, hon läser ur ett brev som sångerskan skrev till henne.
– ”Jag minns hur han knuffade till mig så jag for in i väggen i tamburen hos mig, med sådan kraft att jag fastnade i väggen. Det blev ett stort hål, som en avgjutning av min kropp. Jag kröp ur den sargade väggen och sa till honom att sluta. Det kändes att, nu gick jag sönder”.
I dokumentären får man även se Josefin Nilsson ett år innan hon gick bort. Hon har gått upp i vikt, tappat håret och mår dåligt, men hennes stämma bär när hon läser från scenen på Länsteatern på Gotland.
LÄS MER: Så skyddar Dramaten Örjan Ramberg från våldet
Hon berättar för den andlösa publiken om hur Örjan Ramberg tog strypgrepp på henne, spottade henne i ansiktet och sa att om han skulle trycka på ett visst ställa så skulle hon dö. Hon beskriver även att Ramberg tog fram en kniv och högg i hennes ytterkläder. Mannen började därefter kasta ut saker från lägenheten, enligt Josefin Nilsson.
– Jag tänker att han kommer ju kasta ut mig också, säger hon i dokumentären.
Örjan Ramberg dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för misshandel, flera fall av olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud. Men i hovrätten mildrades domen till villkorlig dom.
Efter att dokumentären kommit ut har en våg av ilska sköljt över sociala medier. Filmen har väckt en debatt om mäns våld mot kvinnor och både kulturministern och kungen har engagerat sig. Kvinnojourer runt om i hela landet upplevt ett ökat tryck och att fler hör av sig.
LÄS MER: Kungens oväntade hyllning av Örjan Ramberg
Kända personer som författaren Camilla Läckberg, 44, och skådespelare som Morgan Alling, 50, och Alexander Karim, 42, har öppet talat om ilskan och vanmakten.
Alexander Karim har i en debattartikel meddelat att han fått nog.
– Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till, skriver Karim.
Dramaten beslutade snabbt att förställningen ”Orfeus stiger ner” med Örjan Ramberg i rollen som ”Jabe” läggs ner. Bland annat av säkerhetsskäl men också för att ensemblen är för påverkade av det som hänt.
LÄS MER: Hasse Aros försvar av Örjan Ramberg
Debattens vågor har gått höga men flera personer har även dragit en lans för att skådespelaren faktiskt är dömd och har avtjänat sitt straff och att en lynchmobb på nätet inte gör vårt samhälle mer rättvist. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, 66, har varnat för att vi inte kan ha en lynchjustis och även programledaren Hasse Aro, 61, har i ett starkt inlägg på Facebook skrivit:
– Så står ni där. Igen. Med stenar i händerna, beredda att ”ge upprättelse”. Ni, vars värderingar jag oftast delar. Ni, som säger er tro på demokrati och mänskliga rättigheter. Ni, som många fall är mina vänner, skriver Hasse Aro.
Programledaren från ”Efterlyst” är inte känd för att ha något överseende med kriminella men han håller även hårt på rättssäkerheten.
– Men nu är ni på kyrkbacken (som en av er utryckte det) och låter stenarna hagla. Bildligt talat dödar utvalda personer – bokstavligt i ett fall. Det är inte de enskilda förövarna som hotar demokratin. Det är pöbeln, lynchmobben. Det är ni, skriver programledaren i sitt uppmärksammade inlägg.
LÄS MER: Ewa Frölings sanning om Örjan Ramberg
Hasse Aro nämner i sitt inlägg att en utvald person dödats ”bokstavligt i ett fall”. Där avser Hasse Aro den tidigare chefen för Kulturhuset i Stockholm som tvingades sluta efter metoo-skriverier i framförallt Aftonbladet och på sociala medier.
Benny Fredriksson blev så förkrossad av stigmatiseringen att han inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv.
LÄS MER: Örjan Rambergs försvar: “Människan är ju död”
LÄS MER: Örjan Ramberg lärde ut dansk skalle i TV4
LÄS MER: Camilla Läckbergs attack på Örjan Ramberg
LÄS MER: Josefin Nilsson misshandlades brutalt – nu växer raseriet mot Örjan Ramberg