Rock-kungen

”Little Gerhards” kärlekslycka på ålderns höst

När han slog igenom var det fortfarande vänstertrafik, Sverige hade ännu inte arrangerat fotbolls-VM och Elvis Presley skulle först året efter påbörja sin militärtjänst i Tyskland.
”Little Gerhard” kallas ofta Sveriges förste rockkung.
Vid 88 års ålder är han gift för femte gången – och äktenskapet med den 35 år yngre Taptong är ”rena sagodrömmen”.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-09-19 kl 08:02 |

ProvaPremium

Trots imponerande ålder och krämpor har Karl-Gerhard Lundkvist, som ”Little Gerhard” heter egentligen”, avverkat spelningar lite då och då de senaste åren.

Så sent som i våras, bara veckorna innan sin 88:e födelsedag var allt klappat och klart för ännu ett uppträdande. Den gången på ”Nya Folkets Hus” i Rågsved i Stockholms södra förorter.

Bild 1 av 6

“Little Gerhard” kröntes redan i slutet på 50-talet till Sveriges och Nordens rockkung.
Bild 2 av 6

”Little Gerhard” lider av hälsoproblem, men är sedan tio år gift med sin thailändska fru och han säger att han ”aldrig upplevt sådan lycka”.
Bild 3 av 6

Trots att han hunnit bli 88 år så genomför han spelningar då och då.
Bild 4 av 6

Bland de mest kända låtarna från ”Little Gerhard” finns bland annat den ”Den Siste Mohikanen”, ”Buena Sera” och ”What You've Done To Me".
Bild 5 av 6

”Little Gerhard” spelade också in musik med ”Lill-Babs”. När Paul Anka besökte studion under en inspelning ska Anka ha blivit blixtförälskad i ”Lill-Babs” som dock korthugget svarade: ”Ställ dig i kö.”
Bild 6 av 6

Hans största minne från karriären var när ”Sveriges Rockkung” träffade ”Kungen av Rock´n´roll” Elvis Presley i Västtyskland i slutet av 50-talet.

Men hälsan ville annat.

Strax innan rock-legenden skulle äntra scenen drabbades han av hjärtproblem och istället för att underhålla publiken blev det en akutfärd till lasarettet.

Marknaden finns

– Jag minns ingenting förrän jag vaknar på sjukhuset. Då hade jag hjärtflimmer och hjärtmuskeln gick för snabbt, berättade ”Little Gerhard” för Aftonbladet efteråt.

Trots att det är 65 år sedan han slog igenom, så har han kvar en del av sin publik. Marknaden finns där, så att säga. Han hyllades när han bars ut på bår från Folkets Hus i Rågsved.