Radioprofil

Louise Epstein om det fruktansvärda hånet

Hon är ena halvan av den omåttligt populära talkshowen ”Nordegren & Epstein” i radions P1.
Det har gjort henne till en av landets tyngsta programledarprofiler.
Men nu avslöjar hon att det var nära att det inte blev någon radiokarriär överhuvudtaget – på grund av en dräpande schavottering av hennes röst.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-02 kl 05:02 |

ProvaPremium

Sedan 2011 har det varit lika säkert som amen i kyrkan att efter Ekot-nyheterna kl 15.00 och en kort sportsändning så är det Louise Epstein, 57, och Thomas Nordegrens, 69, röster som fyller etern med det älskade programmet ”Nordegren och Epstein”.

Där varvar de två med att vara programledare och bisittare varannan dag.

Bild 1 av 6louise epstein uppmanades hoppa av utbildning 1 - Stoppa Pressarna

P1-ankaret Louise Epstein har med åren kommit att bli en av landets mest omtyckta radioröster.
Bild 2 av 6louise epstein uppmanades hoppa av utbildning 2 - Stoppa Pressarna

Sedan 2011 leder hon den omåttligt populära radioshowen ”Nordegren & Epstein” tillsammans med Thomas Nordegren. De två har också tävlat i ”På spåret”.
Bild 3 av 6louise epstein uppmanades hoppa av utbildning 3 - Stoppa Pressarna

Thomas Nordegren är också känd som pappa till golfstjärnan Tiger Woods ex-fru Elin Nordegren.
Bild 4 av 6louise epstein uppmanades hoppa av utbildning 4 - Stoppa Pressarna

När Louise Epstein häromdagen gästade podcasten ”Värvet” berättade hon om sin radioutbildning på Dramatiska Institutet.
Bild 5 av 6louise epstein uppmanades hoppa av utbildning 5 - Stoppa Pressarna

Hon berättar att hon älskade utbildning, men avslöjar att hon en gång blev traumatiserad. Radiodrömmen kunde där och då en slutat vid just en dröm.
Bild 6 av 6louise epstein uppmanades hoppa av utbildning 6 - Stoppa Pressarna

En person i juryn totalsågade Epstein och uppmanade henne att hoppa av utbildning på grund av sin ”dåliga röst”.

Det är lite som ”good cop, bad cop”. Bisittaren är kritiskt till det som programledaren tar upp.

Programmet har kommit att betyda mycket för många människor. Louise Epstein berättar nu i podcasten ”Värvet” att de får mail från lyssnare som bekräftar det.

Får folk att må bättre

I en konversation varför Epstein inte blev läkare, som vissa andra i hennes familj, säger hon att hon tror att även radioprogram kan göra nytta för folk.

– Ja, vi får e-post från folk som skriver att tack vare att ”jag kan lyssna på Nordegren & Epstein, så har jag inte tagit livet av mig”.

– Det har kommit flera sådana, och också från människor som är väldigt deprimerade som säger att klockan tre så har jag som rutin att jag tar på mig mina skor och sedan går jag ut och lyssnar och sedan blir jag gladare, fortsätter hon.

Louise Epstein konstaterar att man inte ska förakta sådant. Hon tror att man kan göra nytta på många olika sätt.

Hon är numera förknippad som tung radioröst, men Louise Epstein kan även titulera sig författare. 1992 släppte hon boken ”En trollkarl vittnar inte” och 2003 ”Sju dagar i augusti”, men det blev ingen tredje bok.

– Förlaget ville att jag skulle skriva en tredje, men då hade jag två små barn och det var väldigt stressigt. Jag kände att jag var tvungen att skriva en tredje, men den blev inte bra, berättar Louise.

Boken blev refuserad av förlaget. Hon fick något av en kris och säger att hon mådde jättedåligt. Men hon grävde inte ner sig.

– Jag var ung då. Idag fattar jag att man måste ta tid på sig, ha något att skriva om och man behöver inte stressa. Men då kände jag att jag måste byta bana. Jag var också tvungen att tänka på hur jag skulle försörja mig i längden.

Ledsen och misslyckad

Louise Epstein bestämde sig för att åter söka till Dramatiska Institutets radiolinje. Hon hade sökt en gång tidigare, men den här gången kom hon in.

Det var dock svårt att få ett radiojobb och efter studierna fick hon inte ens sommarjobb.

– Jag var jätteledsen och kände mig helt misslyckad, men jag kände jag måste göra något. Så då satte jag igång och började i alla fall frilansa för radion och samtidigt frilansade jag också som skrivande journalist för både DN och heminredningstidningen Residence. Men jag tjänade ganska dåligt trots att jag jobbade fruktansvärt hårt, minns Louise.

Då fick hon och kompisen Anna Tullberg reda på att Sveriges Radio behövde ett fredagsprogram. Louise och väninnan anmälde sitt intresse och lämnade in ett förslag.

– Chefen på kulturradion sa ”vilken bra idé, nu har ni en timme på er, jag vill se tre körscheman”.

De gjorde som de blivit tillsagda. En timme senare hade de gjort tre körscheman. Radiochefen var uppenbarligen nöjd och konstaterade kort: ”Bra, då kör vi”.

Det räckte för att Louise och väninnan skulle börja göra radioprogrammet ”Udda fredag”.

Mördande kritik

Sedan dess har hon varit kvar på Sveriges Radio. Men redan under utbildningen på Dramatiska Institutet hände något som kunde ha inneburit att Louise Epstein hamnat i en helt annan bransch än radion.

– Studietiden på Dramatiska Institutet var helt underbar. Jag har pluggat en del, men DI var den bästa utbildningen i hela mitt liv. Det var praktiskt och vi hade lärare som sa sanningen, vad som var dåligt, men de berättade också hur man skulle för att lära sig. Jag tycker att det var en helt otrolig utbildning.

Men det fanns de som var lite väl tydliga i sina åsikter mot studenterna. Rent av mördande kritiska.

Under utbildning när studenterna gjorde radioprogram kom det folk från bland annat radion som hade synpunkter på de olika reportagen som eleverna spelade upp.

Det var vid ett sådant tillfälle som Louise Epstein blev traumatiserad.

– Det var första terminen och jag hade gjort ett reportage som var bra – och som radion sedan köpte, berättar hon.

”Du är körd”

En person i juryn tyckte dock annorlunda – och det klargjorde han mycket tydligt.

– Personen sa att jag är körd. ”Du har så dålig röst. Du kommer aldrig kunna göra radio. Det är lika bra att du hoppar av utbildningen”, avslöjar Epstein, och tillägger:

– Det var fruktansvärt.

”Värvets” programledare Kristoffer Triumf, 48, frågar ”Vad var det för person?

– Han lever fortfarande. Vi ska inte nämna hans namn. Men han hade ju fel. Men jag var knäckt då. Och mina lärare var väldigt upprörda, eftersom de inte höll med honom och tyckte att ”så där kan man ju inte säga till någon som går första terminen”.

Kristoffer Triumf ger sig inte och säger: ”Jag vill ha namn, jag vill skriva hatbrev.

– Nej, nej, nej, Alla kan ju inte låta på samma sätt, det är bra med personlighet. Men det gick ju bra i alla fall, Louise.

Händelsen bevisar att rösten i radio inte är allt.

– Det finns en grej bara: folk ska höra vad man säger, och hör de vad man säger så är det okej, konstaterar den populära radioprofilen.