Margot Wallström knivskuren av full älskare

Margot Wallström hotades och knivskars.
Nu berättar utrikesministern om dramat med den tidigare kärleken.
– Det kunde ha slutat riktigt, riktigt illa, säger Margot Wallström.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Ishana Amiri

| 2019-01-25 kl 14:23 |

ProvaPremium

I SVT-programmet ”Utrikesministern” får tittarna följa Margot Wallström, 64, under hennes uppdrag världen över.

Tv-teamet har följt med 1461 dagar bakom kulisserna med vår utrikesminister.

Bild 1 av 6margot wallstrom knivskuren stor 2 - Stoppa Pressarna

Margot Wallströms älskare hade problem med humöret när han drack alkohol. Efter att hon dumpat honom återvände han med en kniv.
Bild 2 av 6margot wallstrom knivskuren stor5 1 - Stoppa Pressarna

Margot Wallström rör sig över hela världen. Här är hon på Stockholms slott på en kungamiddag.
Bild 3 av 6margot wallstrom knivskuren stor4 1 - Stoppa Pressarna

Margot Wallström har precis fått ytterligare en mandatperiod att sköta Sveriges utrikespolitik.
Bild 4 av 6margot wallstrom knivskuren stor2 - Stoppa Pressarna

Tittarna får följa Margot Wallström under hennes uppdrag världen över. På regeringsplanet förbereder hon talet inför FN:s Generalförsamling.
Bild 5 av 6margot wallstrom knivskuren stor1 - Stoppa Pressarna

Här förbereder Margot Wallström sitt tal in för FN:s Generalförsamling där hon berättar om knivdramat som kunde slutat fasansfullt.
Bild 6 av 6margot wallstrom knivskuren stor3 - Stoppa Pressarna

Margot Wallström berättar öppet och ärligt om den fasansfulla händelsen.

Under fyra år har dokumentärfilmaren Viktor Nordenskiöld, 50, följt Margot Wallström och hennes arbete på Utrikesdepartementet. Genom diplomatiska kriser i Mellanöstern, mediedrev och dödshot till kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd och den hemliga medlingen mellan kärnvapenmakterna Nordkorea och USA.

Margot blir även personlig i programmet. I samband med att hon förbereder ett tal inför FN:s Generalförsamling ombord på regeringsplanet på väg till New York där hon ska tala om våld mot kvinnor får tittarna en inblick i den fasa hon upplevt.
– Någonstans kommer jag referera till min erfarenhet, säger Margot till sina medarbetare när de förbereder hennes tal.

Margot berättar för teamet bakom dokumentärfilmen om en destruktiv relation:

– Jag var väldigt ung och imponerad av en person som hade en dubbelnatur. Han var väldigt, väldigt charmig och han engagerade mig mycket, säger utrikesministern i dokumentären.

Hon berättar om ett drama som hon aldrig glömt och om mannen som kunde skadat henne riktigt svårt. Mannen var charmig men hade ett problem.
– Särskilt om han hade druckit för mycket blev våldsam. Jag hade gett upp det här förhållandet så kom han tillbaka och hälsade på och hade en sån där liten kniv med ett blad som man fäller ut och då skar han upp min T-shirt hela vägen upp, säger Margot och fortsätter:

– Då tänkte jag efteråt det hände inte så mycket mer än att han rispade mig men jag förstod ju att det kunde lika gärna ha slutat riktigt, riktigt illa. Jag lyckades i alla fall få ut honom från lägenheten och så minns jag att jag satt på sängen och liksom skakade i flera timmar, säger Margot i programmet märkbart påverkad av den starka berättelsen.

Utrikesministerns personliga berättelse är stark att möta och hon sätter även in den i ett större sammanhang.
– Det är viktigt att förstå vad det är som händer och kunna tänka sig in i den psykologiska process som sker, att vi kvinnor är i ett sådant underläge och att de här typerna som har kommit fram i metoo utnyttjar det, säger Margot Wallström.

Som utrikesminister har hon hela tiden engagerat sig i frågor kring feminism och våld mot kvinnor. Ett engagemang som hon kommer fortsätta med under den kommande mandatperioden.

– Och kanske är det också så här att väldigt många av de är allvarliga våldsdåden händer ju på ett banalt sätt, det har bara skett någonting som personen inte kunde kontrollera riktigt. Den här typen av frågor är viktigt.