Skådespelare

Marika Lagercrantz bytte karriär efter succéåren på scenen

Det är aldrig för sent att prova på något nytt.
Den rutinerade skådespelerskan Marika Lagercrantz är trött på den negativa synen på äldre människor, framför allt kvinnor.
För att bevisa det sa hon upp sig från sin fasta tjänst, bytte jobb och flyttade utomlands.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-09-26 kl 08:05 |

ProvaPremium

– Jag slutade vara osäker och orolig för vad folk skulle tycka om mig, har hon berättat om beslutet.

Marika Lagercrantz, 68, föddes och växte upp i ett hem som andades och skrek kultur. Pappan var den tunge, men stridbare publicisten och litteraturvetaren Olof Lagercrantz och mamman, Martina Ruin Lagercrantz, var dotter till den berömde filosofiprofessorn Hans Ruin.

Bild 1 av 6marika lagercrantz uppmanar kvinnor 1 - Stoppa Pressarna

Marika Lagercrantz är en av våra allra mest rutinerade skådespelerskor med massor av rutin från landets film- och teaterscener. Här ses hon med Eva Röse (t.h.)
Bild 2 av 6marika lagercrantz uppmanar kvinnor 2 - Stoppa Pressarna

Hennes uppväxt i den kulturella adeln har präglat henne på gott och ont. Till exempel blev utslängd hemifrån av sin mamma son tonåring. Här ses hon på en bild från 1980.
Bild 3 av 6marika lagercrantz uppmanar kvinnor 3 - Stoppa Pressarna

Hon växte upp i en miljö där männen tog mycket plats. Det var männen som skulle bli framgångsrika. Hennes far var den stridbare publicisten och litteraturvetaren Olof Lagercrantz.
Bild 4 av 6marika lagercrantz uppmanar kvinnor 4 - Stoppa Pressarna

Marika Lagercrantz har formats till att kämpa för kvinnornas sak, i synnerhet äldre kvinnor som passerat 50.
Bild 5 av 6marika lagercrantz uppmanar kvinnor 5 - Stoppa Pressarna

Hon uppmanar mogna kvinnor att våga byta jobb och säger att ”mänskligheten behöver de äldre människorna”.
Bild 6 av 6marika lagercrantz uppmanar kvinnor 6 - Stoppa Pressarna

Hon har jobbat i kulturbranschen i 50 år, men för drygt tio år sedan beslutade hon att säga upp sig och var i fyra år Sveriges kulturråd på ambassaden i Berlin.

Att Marika själv verkat i branschen som kulturarbetare större delen av sitt liv är således varken konstigt eller förvånande.

Hon är en av landets tungviktare som skådespelare med cirka 50 filmer och serier samt mängder av teateruppsättningar på meritlistan. Både Stockholms stadsteater och Dramaten har varit hennes arbetsplatser.

Tog mycket plats

I intervjuer har Marika flera gånger berättat om sitt liv, sin karriär och om uppväxten. När hon medverkade i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” 2016 fick de övriga deltagarna höra hur det var att växa upp i en omgivning där männen tog mycket plats och att det var männen skulle tänka och skriva sig till framgång.

– I min familj har männen berättat sina historier i århundranden medan det inte funnits plats för kvinnornas historia. Jag blev väldigt gripen av att jag fick berätta en liten del av min historia för i min erfarenhet hör det inte till vanligheterna, berättade hon efteråt.

Hennes dag på Stjärnorna på slottet” har också gått till historien som det famösa avsnittet där Stefan Sauk, 67, rök ihop med Claire Wikholm,77, och Sauk slog näven i bordet och rusade ut från inspelningen.

Marika Lagercrantz var besviken på SVT för att de valde att visa bråket, men också för att programmet framställde det som att hon själv pratade mycket om männen i sitt liv, och då i synnerhet om hennes pappa Olof Lagercrantz.

– Jag brukar prata mycket mer om min mamma än min pappa och det gjorde jag här också. Jag pratade väldigt mycket om min mamma, men det har de valt att klippa bort.

Utslängd

Marika växte upp som näst yngst i en barnaskara om fem, bara den hyllade författaren David Lagercrantz, 60, är yngre.

Medan lillebror inte har gjort någon hemlighet av att han lidit av depressioner, eller det ”Lagercrantzka arvet” som han har kallat det, så var Marikas erfarenhet av ”arvet” att hon tidigt tvingades stå på egna ben.

Hon blev utkastad hemifrån som 19-åring.

– Jag blev helt chockad. Där stod jag i Malmö. Jag hade inga pengar och jag var sårad, plötsligt helt ensam i världen. Då gällde det att överleva. Min pappa och mamma hade ju ekonomi att hjälpa mig, men jag upplevde att jag var utslängd, har Marika sagt i en intervju med Icakuriren.

Med åren har hon dock fått en annan bild på den händelsen. För SvD berättade hon till exempel tidigare i år:

– Jag var trött på berättelsen om mig själv och hur jag som ung berättade att jag blev utslängd hemifrån. Nu har jag fått en ny syn på det; det var kanske inte så dumt. Mamma sa: ”Ut med dig! Här ska du inte vara. Du går under här. Det är för mycket ångest”.

Att som ung plötsligt tvingas hitta olika vägar för att försörja sig har hon efteråt konstaterat inte var så dumt, trots allt. Mammans beslut har till stor del inneburit att Marika idag är den hon är.

Våga byta

Hennes mansdominerade uppväxt har bland annat format Marika att ha en stark tro på och åsikt om att kvinnors liv inte tar slut när de fyllt 50.

Tvärtom ska kvinnor inte vara rädda för att prova något nytt bara att de passerat en viss ålder. Hon uppmanar mogna att våga byta jobb.

– Mänskligheten behöver de äldre människorna. Många av oss är friska och lever väldigt länge och är fulla av kraft. Jag tror att det finns en viktig mening med att vi lever fast vi inte är fertila. Mänskligheten behöver oss, förklarar hon för Icakuriren.

Således har hon levt som hon lär. Efter ett helt yrkesverksamt liv på teater- och filmscenerna stegade hon en dag för drygt tio år sedan upp till sin dåvarande chef och vän på Stockholms stadsteater, den i dag tragiskt bortgångne Benny Fredriksson., som tog sitt liv efter Aftonbladets brutala drev mot honom. 

Marika berättade för chefen att hon sett en annons att det fanns en ledig tjänst som kulturråd på svenska ambassaden i Berlin.

Fredriksson skrattade hjärtligt åt hennes ovanliga drag. Hon fick jobbet, sa upp sig och flyttade till den tyska huvudstaden.

– Jag hade varit skådespelerska och regissör hela mitt liv. Att plötsligt bli en representant för svensk kultur i Tyskland var en stor upplevelse. Uppgiften var att både främja svensk kultur i Tyskland och öka intresset för tysk kultur i Sverige. Det fanns inte mycket pengar att jobba med men jag lyckades få stora svenska och tyska företag att sponsra utställningar och seminarier, så det blev väldigt roligt.

Efter närmare fyra år som kulturråd kom hon tillbaka till Sverige med nyladdade batterier. Åren i Tyskland och ett annat yrke var utvecklade och gav Marika Lagercrantz ny erfarenhet.

– Jag slutade vara osäker och orolig för vad folk skulle tycka om mig. Mina barn stod på egna ben och gav sig ut i världen, det gav mig också en väldig styrka. Att se vart de tar vägen. De behövde mig inte lika mycket. Jag fick mycket mer tid att tänka och arbeta och slapp slitas mellan jobb och hem.