Skådespelare

Marika Lagercrantz bytte karriär efter succéåren på scenen

Det är aldrig för sent att prova på något nytt.
Den rutinerade skådespelerskan Marika Lagercrantz är trött på den negativa synen på äldre människor, framför allt kvinnor.
För att bevisa det sa hon upp sig från sin fasta tjänst, bytte jobb och flyttade utomlands.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-09-26 kl 08:05 |

ProvaPremium

– Jag slutade vara osäker och orolig för vad folk skulle tycka om mig, har hon berättat om beslutet.

Marika Lagercrantz, 68, föddes och växte upp i ett hem som andades och skrek kultur. Pappan var den tunge, men stridbare publicisten och litteraturvetaren Olof Lagercrantz och mamman, Martina Ruin Lagercrantz, var dotter till den berömde filosofiprofessorn Hans Ruin.

Bild 1 av 6

Marika Lagercrantz är en av våra allra mest rutinerade skådespelerskor med massor av rutin från landets film- och teaterscener. Här ses hon med Eva Röse (t.h.)
Bild 2 av 6

Hennes uppväxt i den kulturella adeln har präglat henne på gott och ont. Till exempel blev utslängd hemifrån av sin mamma son tonåring. Här ses hon på en bild från 1980.
Bild 3 av 6

Hon växte upp i en miljö där männen tog mycket plats. Det var männen som skulle bli framgångsrika. Hennes far var den stridbare publicisten och litteraturvetaren Olof Lagercrantz.
Bild 4 av 6

Marika Lagercrantz har formats till att kämpa för kvinnornas sak, i synnerhet äldre kvinnor som passerat 50.
Bild 5 av 6

Hon uppmanar mogna kvinnor att våga byta jobb och säger att ”mänskligheten behöver de äldre människorna”.
Bild 6 av 6

Hon har jobbat i kulturbranschen i 50 år, men för drygt tio år sedan beslutade hon att säga upp sig och var i fyra år Sveriges kulturråd på ambassaden i Berlin.

Att Marika själv verkat i branschen som kulturarbetare större delen av sitt liv är således varken konstigt eller förvånande.