Så blev Christina Schollin av med sin artros
Det finns hjälp att få.
Nu berättar kändistrion Christina Schollin, Amelia Adamo och Lasse Holm om hur de blev av med sina artros-problem.
Idag lever de drägliga och smärtfria liv.
Stoppa Pressarna
| 2023-09-30 kl 11:35 |
Det spelar ingen roll om du är rik och berömd. Artros kan drabba oss alla.
Det har blivit en folksjukdom – mellan 700 000 och 800 000 svenskar är drabbade av stelhet och smärta.
LÄS MER: Kungens privatekonomi granskad i detalj
Stelhet i knäleder, höftleder, fingerleder och rygg i kombination med smärta hindrar många från ett drägligt liv.
Det finns flera orsaker till att allt flera drabbas av sjukdomen. Övervikt och stillasittande i kombination med att vi inte belastar våra leder samtidigt som medellivslängden ökar är några av de bakomliggande faktorerna till att artros ökar.
Regelbundna övningar
Det finns dock hjälp – man kan man effekt inom några månader.
LÄS MER: ”Att leva med Madeleine måste vara outhärdligt”
Kompositören, textförfattaren och producenten Lasse Holm, 79, drabbades för länge sedan. Redan för 30 år sedan fick han diagnosen avancerad artros.
Den smärte och levnadsglade musikern hittade sin väg ut ur smärtan och stelheten.
– Jag valde träning, körde motionscykel och gjorde gummibandsövningar regelbundet, säger Lasse Holm till Expressen.
För Lasse Holm blev det bättre – mycket bättre. Idag kan han spela golf och även belasta knäet utan några problem.
LÄS MER: Hollywoodfruns expojkvän blir av med läkarlegitimationen
– Jag är även ute med hunden i ganska avancerad terräng. Promenerar gör jag i samma takt och tempo som för 40 år sedan. Jag kan till och med småjogga litegrann. Antingen har jag haft en jäkla tur, har bra gener eller så har träningen gett mig styrka i lårmusklerna som hjälper knäled och knäskål, säger Lasse Holm.
Skådespelerskan Christina Schollin, 85, har artros i vänster knä. Även hon har lyckats bli bättre.
– Det är inte så allvarligt eftersom jag gör en del rörelseövningar. Jag använder mig av appen Joint Academy. Där har jag en egen fysioterapeut som följer de övningar jag gör. För egen del handlar det om att jag böjer mig ner i knäna och ställer mig upp. Jag gör även tåhävningar, säger Christina Schollin som nyligen kunde glädja sig åt ett barnbarnsbarn då Oliver Ingrosso, 33, och hans flickvän Zoe-Fay Brown, 29, fick sonen Kalí i augusti.
Christina Schollin är på det klara med vad som hjälpt henne:
LÄS MER: Melanias listiga pengaplan mot Donald Trump
– Det gäller att inte bli stillasittande och ge upp. Min artros hade absolut varit sämre om jag inte hade hållit i gång.
Första symtomen: stelhet i en led
Tidningsdrottningen Amelia Adamo, 76, fick för tio år sedan värk i en tumme som med tiden eskalerade – hon hade bläddrat flitigt i magasin under sin framgångsrika karriär.
– Det började i tummen, spred sig till hela tumbasen och ner mot handleden. Då gick jag till doktorn, där de gjorde röntgen. Efteråt fick jag veta att det var artros som troligen var på väg att sprida sig upp i långfingrarna, berättar Amelia.
LÄS MER: Hovet meddelar: då återförenas Victoria och Daniel
Hon använder en app för att komma tillrätta med sina smärtproblem.
– Då får jag mellan åtta och tio övningar i mobilen. Tack vare det fick jag ner smärtan – det var det som gjorde susen. På en smärtkurva ligger jag numera på mellan två och tre, vilket är nästan ingenting. Det tror jag har att göra med att jag gör övningarna regelbundet, varje dag. Jag har även lagt till en handledsvärmare på natten, säger den rutinerade journalisten och mångmiljonären.
De första symtomen på artros brukar vara stelhet i en led.
– Till exempel kan man ha svårt att komma i gång efter att ha suttit stilla ett tag. Med tiden kan ett knä, om bekymren sitter där, börja svälla upp och orsaka värk så fort man anstränger sig, säger Mikael Bouleau, 66, läkare och specialist i ortopedi vid Aleris.
LÄS MER: Charlotte Perrellis tuffa kamp för hälsan
Han har flera tips om vad man bör tänka på för att slippa smärta vid artros
– Till exempel bör man inte simma bröstsim, crawl är bättre, inte heller ut och springa eller ta jättelånga promenader om bekymren sitter i ett knä eller i en höft. Då är det mycket bättre att cykla eftersom det ökar på cirkulationen, vilket tar bort en del av smärta och stelhet. Jag har artrospatienter som inte klarar av att gå 200 meter, men kan cykla Vätternrundan på drygt 30 mil, säger Mikael Bouleau till Expressen.