Skådespelare

Sanningen bakom Gunilla Röörs stora livsförändring

När telefonen ringer och det står ”dolt nummer” så brukar få lyfta på luren. 
Gunilla Röör är inget undantag.
Men samtalen fortsatte envist komma och när hon till slut svarade blev det början på en drastisk livsförändring.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-09-21 kl 08:25 |

ProvaPremium

Gunilla Röör är rutinerad, prisbelönad, har drygt 50 filmroller i bagaget, varit professor i filmskåderi och inte minst så har hon 35 år på Stockholms Stadsteater på sitt CV.

Det är erfarenheter man inte skojar bort.

Bild 1 av 6

Gunilla Röör fick sitt riktiga genombrott i filmen ”Freud flyttar hemifrån” 1991. 30 år senare flyttade hon själv hemifrån, från sitt Stockholm, för att bli chef på Norrbottensteatern.
Bild 2 av 6

Gunilla Röör har varit anställd på Stockholms Stadsteater i 35 år, vunnit två Guldbaggar och varit nominerad till ytterligare två.
Bild 3 av 6

Är man en av landets mest meriterade skådespelare, så har man naturligtvis tagit emot utmärkelse ur kung Carl Gustafs hand. Här får hon medaljen ”Litteris et Artibus” 2020.
Bild 4 av 6

Gunilla Röör var kurskamrat med Lena Endre. De två var ”vilda och arga” och blev vänner för livet.
Bild 5 av 6

När hon fick samtalet som senare skulle få henne att bli teaterchef, så svarade hon först inte eftersom det var från ”okänt nummer”.
Bild 6 av 6

Gunilla Röör har även presenterar konst i SVT från Moderns museets samlingar. Här på Stockholms centralstation år 2002.

”Freud flyttar hemifrån” och ”Sommaren” är de filmer som hon har mottagit det prestigefyllda priset ”Guldbaggen” för. Dessutom har hon nominerats för ”Beck – Sista vittnet” och för ”En gång om året”.

Lägg till att hon vann en Amandastatyett för filmen ”Engelen” från 2009 och dessutom var medlem i det klassiska Lorrygänget i början av 90-talet, där hon spelade i såväl tv-serien ”Lorry” som filmen ”Yrrol”.

Det är meriter som talar för sig själva.

”Sveriges Meryl Streep”

Att få en person som stått på scenen så länge att lämna densamma kan inte ha varit det enklaste. Men så kom det där samtalen från ”okänt nummer”.