Striden om kändishuset trappas upp

Det infekterade bråket om det lyxiga kändishuset på Östermalm fortsätter. 

Miljardären Hans Wallenstam vägrar åtgärda de allvarliga felen i lägenheterna han sålt för över 224 miljoner kronor och anklagar nu de boende för utpressning. 

Samtidigt tar fastighetsbranschen sig för huvudet och ifrågasätter den religiöse byggpampens affärsetik. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

TImo Lahti

| 2018-03-26 kl 15:45 |

ProvaPremium

Hans Wallenstam, 56, är mångmiljardär och huvudägare samt vd i det börsnoterade fastighetsbolaget Wallenstam. 

För fyra år sedan sålde företaget en mängd attraktiva bostadsrättter i en fastighet på exklusiva Östermalm i Stockholm. Wallenstam gjorde en vinst på 224,5 miljoner kronor.

Bild 1 av 17wallenstam fejd stor1 1 - Stoppa Pressarna

Mångmiljardären Hans Wallenstams får skarp kritik sedan han vägrat åtgärda tusentals fel i det lyxhus han sålde på Östermalm i Stockholm.
Bild 2 av 17wallenstam stor2 - Stoppa Pressarna

Hans Wallenstam fick hjälp att sälja kåken av PR-mannen Micael Bindefeld och kändismäklaren Fredrik Eklund.
Bild 3 av 17wallenstam stor11 - Stoppa Pressarna

Men nu menar flera av de boende att lyxhuset med prestigeadressen Grev Turegatan 8 i själva verket är ett fuskbygge.
Bild 4 av 17wallenstam stor10 - Stoppa Pressarna

Bland de som flyttade in fanns Hammarby IF:s spelare Kennedy Bakirciouglü.
Bild 5 av 17wallenstam stor9 - Stoppa Pressarna

Dåvarande mediaparet Anitha och Calle Schulman köpte också en lägenhet.
Bild 6 av 17wallenstam stor5 - Stoppa Pressarna

Precis som den kände arkitekten Thomas Sandell.
Bild 7 av 17wallenstam stor3 - Stoppa Pressarna

Festfixaren Stephanie Bonn är en av de som fortfarande bor kvar i fastigheten.
Bild 8 av 17wallenstam stor4 - Stoppa Pressarna

Även Mindcraft-grundaren och miljardären Marcus "Notch" Persson äger en våning i huset.
Bild 9 av 17wallenstam stor14 - Stoppa Pressarna

När bostadsrättsföreningen gjorde besiktningar upptäckte man tusentals fel i fastigheten.
Bild 10 av 17wallenstam stor13 - Stoppa Pressarna

De stämde till en början Wallenstam i tingsrätten, men har dragit tillbaka ansökan och vänder sig nu till skiljenämnd.
Bild 11 av 17wallenstam stor7 - Stoppa Pressarna

"De tar i så dem kräks", var Hans Wallenstams kommentar till stämningen.
Bild 12 av 17wallenstam stor8 - Stoppa Pressarna

Hans Wallenstam anklagar nu de boende i fastigheten för utpressning.
Bild 13 av 17wallenstam stor6 - Stoppa Pressarna

"De är ute efter att skada vårt bolag genom felaktiga påståenden i media och som genom hot om stämning försökt pressa ut så hög ersättning som möjligt", säger han.
Bild 14 av 17wallenstam stor11 1 - Stoppa Pressarna

Miljardären talar mindre om alla allvarliga fel och brister i huset som han sålde och sedan gjorde en vinst på 224,5 miljoner kronor.
Bild 15 av 17wallenstam stor17 - Stoppa Pressarna

I styrelsen för Wallenstam sitter även hans syster Agneta Wallenstam. Hon är pastor och god för 1,8 miljarder kronor. Här presenteras hon på bolagets hemsida.
Bild 16 av 17wallenstam stor15 - Stoppa Pressarna

Den tidigare socialdemokratiska ministern Ulrica Messing är vice ordförande i styrelsen för de börsnoterade Wallenstam AB.
Bild 17 av 17wallenstam stor18 - Stoppa Pressarna

Hans Wallenstam och hans bolags anseende har skadats av fejden om kändishuset. Nu ifrågasätts även hans affärsetik av ledande personer i fastighetsbranschen.

Köparna, flera av dem förmögna kändisar och profiler från näringslivet, betalade över 100 000 kronor per kvadratmeter i huset med toppadressen Grev Turegatan 8, ett stenkast från Stureplan. 

Trots de skyhöga priserna kunde kändismäklaren Fredrik Eklund snabbt sälja de New York-inspirerade lägenheterna. Bland kunderna fanns Minecraft-grundaren Markus ”Notch” Persson, arkitekten Thomas Sandell, dåvarande kändisparet Calle och Anitha Schulman och fotbollsproffset Kennedy Bakirciouglü.

Dessförinnan hade festfixaren och PR-mannen Micael Bindefeld anlitats för att pumpa upp intresset för skrytkåken.

– Ture No8 är skräddarsytt efter ett liv på högsta internationella nivå där ingenting lämnats åt slumpen. Material, detaljer och teknik är av högsta tänkbara kvalitet och är noga utvalda för att skapa en modern ombonad atmosfär, skrev man i ett pressmeddelande med Wallenstam som avsändare. 

Men det var långt ifrån en korrekt beskrivning av det så kallade “lyxhuset”. 

När köparna flyttade in blev de nämligen chockade.

Under olika besiktningar har bostadsrättsföreningen hittat tusentals fel i fastigheten. Det rör sig om allt från rena bygg- och elfel till balkongdörrar som inte har barnsäkrats och kan utgöra livsfara.

I de på ytan så flådiga lägenheterna saknas även den utlovade golvvärmen i samtliga badrum. Vattenskador har inträffat och ventilationen fungerar inte.

– Våra gardiner blir helt svarta av sot på grund av fel med filtret. Det är hälsofarligt för barnfamiljer och gamla människor. Dessutom har Wallenstam belagt de hantverkare som är här med munkavle. De får inte prata med oss, säger en person som äger en lägenhet i huset. 

Hans Wallenstam medger att det finns en del problem, men vill inte gå med på föreningens krav. Han försökte istället erbjuda en summa på 10 miljoner kronor för att göra upp. Småpengar i sammanhanget, menar de boende, som uppskattar att det kan kosta så mycket som 200 miljoner kronor att åtgärda allt i “fuskbygget” som flera av dem nu kallar kåken. 
– De tar i så dem kräks, var Wallenstams syrliga kommentar när han stämdes av bostadsrättsföreningen.

När problemen i fastigheten upptäcktes valde miljardären, enligt Dagens Industri, att i april 2016 sälja den lägenhet i huset han själv hade lagt vantarna på. Hans Wallenstam fick 6,66 miljoner kronor för sin tvårummare. Han upplyste dock inte köparen om varken felen eller det utbredda missnöjet. 

– Då hade det konstaterats att det var fel på badrummet. Vattnet rann inte dit det skulle, avslöjar en initierad källa för Stoppa Pressarna.

I dag har bostadsrättsföreningen dragit tillbaka sin stämning i tingsrätten och väljer istället att ta tvisten till skiljenämnd. Detta för att de är övertygade om att Wallenstam kommer göra allt för att dra ut på processen.

– Föreningen kommer att lägga ner minst 3 miljoner kronor på den här tvisten, nu får vi ett snabbare avslut så att våra lägenheter kan bli bruksdugliga. Ingen kan sälja en våning här med gott samvete och jag tror faktiskt ingen skulle vilja köpa med tanke på allt fusk, berättar en av de boende.  

Hans Wallenstam går till motattack och anklagar bostadsrättsföreningen för utpressning. 

– Min bild är att den här processen drivs av ett fåtal i föreningen som bland annat är ute efter att skada vårt bolag genom felaktiga påståenden i media och som genom hot om stämning försökt pressa ut så hög ersättning som möjligt, säger han till Dagens Industri. 

Men det är inte bara de boende på Grev Turegatan som ifrågasätter miljardärens agerande.

Enligt Stoppa Pressarnas uppgiftslämnare har Wallenstams affärsetik nu blivit en het snackis bland höjdarna i fastighetsvärlden. Och man är kritisk mot hans agerande, bland annat för “det oseriösa hanterandet av tvisten” som riskerar att svärta ner branschen. 

En inflytelserik person med koppling till Wallenstam berättar: 

– Det är en sorglig historia och om jag ska vara ärlig så har det här utvecklats till en prestigefråga. Hans Wallenstam kan och vill inte ha fel. Men så här får man ju bara inte agera om man ska vara seriös. Det krävs ett politiskt beslut för att sätta klara riktlinjer om vad ett bolag får göra när när de säljer en fastighet på det här sättet. 

Hans Wallenstam, vd i företaget sedan 1991, ärvde tillsammans med sina tre äldre systrar bolaget när deras far, grundaren Lennart Wallenstam, gick bort. Enligt uppgift är han troende med starka band till Betlehemskyrkans Missionsförsamling i Göteborg, där hans syster Agneta Wallenstam är pastor.

Systern sitter, tillsammans med bland andra ex-minstern Ulrica Messing, i styrelsen för Wallenstam AB och är enligt Affärsvärlden god för minst 1,8 miljarder kronor. När pastorn fick frågan av Realtid om man kan tjäna både Gud och mammon svarade hon: 
– Det är en fråga jag brottas med. 

Valberedningen ansåg ändå att Agneta Wallenstam var kompetent på grund av bolagets “allt mer omfattande arbete med CSR-frågor” (Corporate Social Responsibility). 

Den 24 april är det årstämma i Wallenstam AB i Göteborg.

Om den infekterade frågan kring kändishuset i Stockholm kommer att tas upp av aktieägarna återstår att se.