Komediennen

Suzanne Reuters livsavgörande kamp mot sjukvården

Hon tar inte ett nej för ett nej.
Inte ens om läkaren säger det.
Den inställningen kan ha räddat Suzanne Reuter från något fruktansvärt.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-09-20 kl 07:30 |

ProvaPremium

Vi har lärt känna henne som en av de senaste 45 årens mest anlitade aktörerna på svenska teaterscener samt i filmer och tv-serier.

Det är så länge Suzanne Reuter, 75, underhållit publiken, lockat fram skratt och blivit en person som med rätta kan kallas folkkär.

Bild 1 av 6suzanne reuters kamp mot hjartsjukdomen 1 - Stoppa Pressarna

Suzanne Reuter etablerade sig för länge sedan som landets kanske ledande kvinnliga komiker.
Bild 2 av 6suzanne reuters kamp mot hjartsjukdomen 2 - Stoppa Pressarna

Under sin cirka 45 år långa karriär har hon hyllats och blivit älskad för sina många roller på teaterscenen, i filmer och i serier.
Bild 3 av 6suzanne reuters kamp mot hjartsjukdomen 3 - Stoppa Pressarna

På äldre dagar har hon också gett sig in i reklambranschen – som ”Ica-Stina” i Ica:s reklamfilmer.
Bild 4 av 6suzanne reuters kamp mot hjartsjukdomen 4 - Stoppa Pressarna

Suzanne Reuter har hunnit bli 70 år och haft sina krämpor, bland annat tappade hon närminnet efter att hon hade varit sjuk i covid-19.
Bild 5 av 6suzanne reuters kamp mot hjartsjukdomen 5 - Stoppa Pressarna

Riktigt illa kunde det dock ha gått 2015 när hon började få kramp i hals och käkar, drabbades av yrsel och även svimmade.
Bild 6 av 6suzanne reuters kamp mot hjartsjukdomen 6 - Stoppa Pressarna

Läkarna hittade till en början ingenting. Men Suzanne gav sig inte och efter två års kamp mot sjukvården konstaterades att hon hade ett hjärtfel, som då kunde åtgärdas.

Så när Renée Nyberg, 56, skulle leta gäster för sin och TV4:s stora satsning under hösten ”Vilket liv!”, där gästernas liv genomlyses på djupet, stod den stockholmsfödda skådespelerskan högt upp på önskelistan över potentiella gäster.

Suzanne Reuter är sedan länge etablerad som Sveriges ledande, för att använda den sällan använda benämningen, komedienne.

Inte fel att tjäna

Som pensionär i Sverige behöver man alla inkomster man kan komma över, så för några år sedan gav hon sig dessutom in i reklambranschen som en av huvudkaraktärerna i livsmedelsjätten Ica:s omåttligt populära reklamfilmer.

Det var egentligen inget svårt beslut att bli ”Ica-Stina” med svenska folket och lägga även detta på det redan digra CV:et.

Reuter hymlade heller inte heller med vad som var den största anledningen till att hon tackade ja.

– Det passar mig som fyller 69 år. Dessutom kan man tjäna pengar, som alltid är bra att ha när man blir äldre, sa Suzanne Reuter då rapporterade Stoppa Pressarna efter hennes beslut.

Och det är inga små pengar som hon har dragit in på sitt reklamuppdrag. En branschbedömare berättade för Stoppa Pressarna:

– Med tanke på hennes starka varumärke och ställning som skådespelare så vore det inte värt besväret om det var under fyra miljoner kronor per år, får hon mindre än så borde hon byta agent.

Pengar kan, som bekant, underlätta livet, men inte övervinna ålder, sjukdomar och krämpor.

Behövde karta

När Suzanne Reuter, som så många andra, drabbades av covid-19 märkte hon efter att hon tillfrisknat att närminnet hade blivit sämre. Det avslöjades bland annat när hon sysslade med en av sina absoluta favorithobbys – att påta i trädgården.

Hon berättade om nedsättningen på sitt karaktäristiska sätt – med humor:

– Jag måste ha en karta och namn på det jag har satt ner, så att jag inte går och klipper ner helt fel grejer. För jag minns inte var jag har satt det. Förstår du, det är jättetråkigt.

Suzanne Reuter har också erkänt att hon har gått i terapi i perioder när hon har haft behov av detta. Hon menar att terapi kan vara en bra investering i livet, men också att det inte är något som hon ”springer på jämt”.

– Jag kan bli väldigt melankolisk, till och med deprimerad. Och det ska man helst inte vara. Jag har blivit hjälpt några gånger. I att plöja nya banor i hjärnan. I att inte älta, har hon sagt, enligt Femina.

Hon berättade vidare:

– Jag är egentligen en människa som mest ser lösningar, inte problem. Men depressioner är något annat, de har med kemi att göra. Terapin har alltid varit relaterad till mitt privata liv, och kommer inte ur skådespeleriet.

Men när det gäller hälsan så kunde det dock ha slutat riktigt allvarligt runt 2015.

Det som började med en tryckande känsla från diafragman, vandrade uppåt och orsakade kramp i halsen och käkarna och därifrån vidare till huvudet med yrsel som resultat.

Suzanne Reuter förstod att något var fel. Men inte vad.

Hon uppsökte läkare, men de prover som togs visade… ingenting förutom normala värden. Suzanne gick vidare med undersökningar med ultraljud av hjärta och aorta, men inte heller dessa tester visade på några problem.

Nej var inte nej

Den svenska sjukvården konstaterade att de symptom som Suzanne Reuter hade sökt vård för berodde på stress och utmattning – och därmed var det inget mer att diskutera.

Men den älskade komikern accepterade inte detta nej.

Hon visste att sjukvården hade fel och hon rätt. Hon fick det bekräftat genom att både yrseln och krampen i hals och käkar fortsatte.

Sjukvården hävdade att de inte kunde göra mer. Suzanne Reuter satte sig dock vid datorn och började göra sin egen research.

Vad hon fann var kanske det värsta tänkbara – hon hade problem med hjärtat. Hon tog EKG-prov, men inte heller de visade på något fel.

– Jag förklarade för sjukvårdspersonalen att EKG-t naturligtvis inte visar något fel, eftersom jag ju inte haft någon ”känning” under den stunden de tagit EKG-t. Jag måste ju få känning/symptom för att man ska se nåt, har Suzanne berättat för  1.6-miljonersklubbens medlemstidning.

Hon fortsatte med sina egna undersökningar och hittade att man kan operera in en så kallad ”IRL” (”Implanterbar Loop Recorder”) nära bröstkorgen i underhudsfettet. Det är en EKG-monitor som hela tiden lyssnar av hjärtats beteende, i sömn, vila och aktivitet.

Samtidigt fortsatte symptomen och tre gånger så svimmade Suzanne. Nu blev dessutom hennes liv begränsat. Hon vågade inte vara ensam med barnbarnen, inte köra bil och inte rida.

När hon svimmade i stallet var fallet så kraftigt att ambulans tillkallades och hon fick tillbringa natten på sjukhus.

Åter togs EKG – och åter visade det ingenting. Inte heller neurologen som gjort EEG-kontrollen av hjärnan hittade något fel och läkarna sa att hon kunde åka hem igen.

Vägrade lyda

Men nu var måttet rågat för Suzanne. Hon krävde att få en ”ILR” inopererad.

– Jag lämnar inte det här sjukhuset förrän jag fått svar på vad det är jag lider av. Jag vill träffa en kardiolog och jag vill ha en ILR som övervakar mitt hjärta. Säkert upplevdes jag som besvärlig, men jag var påläst, sa hon till medlemstidningen.

Hennes envishet gav resultat. Hon fick träffa hjärtläkare, som lyssnade på vad hon hade att berätta och som bestämde att hon skulle få en ”ILR”.

Men ännu hade Suzanne inte fått svar på vad som egentligen var fel på henne.

– Första avläsningen jag gjorde vid en känning som var tidsmässigt nära en svimning, visade att mitt hjärta gick från 74 till 240 slag på någon sekund. Det är samma intensitet som om jag sprungit ett maratonlopp.

Inte nöja sig med ”ok”

Hon fick en remiss till SÖS Arytmicenter och efter en så kallad ablation kunde man äntligen hitta orsaken till Suzannes problem, ”ektopisk förmaks-tachykardi”. Det är ett litet område i förmaken som börjar ”konkurrera” med det normala systemet som gör att hjärtat skenar. 

Suzanne Reuter mår bra idag, men hennes råd efter sina egna erfarenheter och två år kamp är att det inte alltid är så enkelt som ”stress och utmattning”.

– Det kan finnas andra orsaker och du måste själv driva på att de ska fortsätta leta efter felet. Nöj dig aldrig med att provsvaren är ”OK”, framförallt inte om du har så tydliga symptom som jag hade.

Hon tackar sin envishet för att slutade väl.

– Nöj dig heller aldrig någonsin med något annat än en diagnos. Du känner din egen kropp, du vet när det är fel. Jag ville ha svar på mina frågor och nu har jag lyckats bli frisk, tack vare min egen envishet.