SVT-veteraner

SVT-profilernas oväntade chock-comeback

De var profilerna som hela Sverige tog för givet att se i tv-rutan nästan dagligen.
Men båda lämnade SVT under uppmärksammade och högljudda former.
Nu gör Claes Elfsberg och Marianne Rundström comeback. 

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-06-18 kl 11:08 |

ProvaPremium

Det ikoniska nyhetsankaret Claes Elfsberg, 73, och Gomorron Sverige-profilen Marianne Rundström, 71, föll båda för det så kallade åldersstrecket. Elfsberg tvingades kort och gott till pension från Rapport och SVT när han var 67 år.

Marianne Rundström valde att självmant sluta året innan hon skulle fylla 67 och därmed bli uppsagd.

Bild 1 av 6claes elfsberg marianne rundstrom comeback 1 - Stoppa Pressarna

Claes Elfsberg och Marianne Rundström slutade båda på statstelevisionen under uppmärksammade former.
Bild 2 av 6claes elfsberg marianne rundstrom comeback 2 - Stoppa Pressarna

Claes Elfsberg har inte gjort någon hemlighet av sin bitterhet mot SVT:s åldersdiskriminering.
Bild 3 av 6claes elfsberg marianne rundstrom comeback 3 - Stoppa Pressarna

Marianne Rundström sa upp sig själv från SVT, eftersom ändå skulle bli uppsagd när hon fyllde 67 år.
Bild 4 av 6claes elfsberg marianne rundstrom comeback 4 - Stoppa Pressarna

I höst kommer dock det rutinerade paret tillbaka i SVT. De ska leda ett valprogram med fokus på 60-plussarna.
Bild 5 av 6claes elfsberg marianne rundstrom comeback 5 - Stoppa Pressarna

Claes Elfsberg ser fram emot att jobba med en av sina hjärtefrågor.
Bild 6 av 6claes elfsberg marianne rundstrom comeback 6 - Stoppa Pressarna

Marianne Rundström och Claes Elfsberg ska göra valprogram åt SVT.

De har båda varit mycket kritiska till SVT:s ”ålderspolitik”. I synnerhet Claes Elfsberg har stundtals varit påtagligt bitter, vilket gett uttryck för i flera intervjuer de senaste åren.

– Jag fick ju sparken från Sveriges Television. De ville ju inte ha med mig att göra längre då jag blev för gammal, sa Claes Elfsberg för några år sedan i podcasten ”TV-fabriken”.

Den så omtyckte nyhetsmannen har varit mycket öppen med att han väldigt gärna hade fortsatt att arbeta och att han tycker att det är tråkigt att sitta hemma och rulla tummarna. Till Aftonbladet har han sagt:

– Jag är inte sådan till naturen att jag bara lutar mig tillbaka och ger upp utan jag fortsätter att bråka och sparkas.

Rapport-profilen har haft mycket att säga om SVT:s åldersdiskriminering. Han anser att det är slöseri med resurser och förstår inte varför han och andra hindras från att arbeta.

– Det vore nationalekonomiskt bra om alla vi som vill jobba också får fortsätta att göra det. Själv skulle jag gärna betala lite mer skatt om jag bara fick fortsätta att jobba med det som jag lärt mig att göra.

– Jag tycker att det är märkligt att erfarenheten inte ens anses vara värdefull att föra vidare, att lära andra, utan att när ett visst datum infaller då upphör anställningen och det spelar ingen roll vad man kan och vad man skulle kunna lära ut till andra.

I samband med att Marianne Rundström slutade upplevde hon det som att ”det är ungdomligt som gäller” på SVT.

– Jag tycker att det bästa är att man blandar olika åldrar och erfarenheter och då det inte känns som att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, sa Marianne Rundström till Expressen då.

Nu har SVT tagit åt sig av kritiken och efter sommaren gör de rutinerade tv-rävarna comeback i statstelevisionen. Och det med deras hjärtefråga – landets alla 60-plussare.

Det nya programmet kommer att vara en del av ”Go’ kväll” och ska fokusera på den äldre delen av befolkningen och det val som stundar i höst.

I Expressen avslöjar Claes och Marianne att det var de själva som tog initiativet till programformatet.

– Marianne och jag satt och diskuterade det över en lunch. Vi har båda varit engagerade i frågan om hur seniora personer behandlas i vårt samhälle. Då tyckte vi att det här har ju aldrig fått något särskilt utrymme i valrörelsen, men i år tror vi att det kan finnas ett särskilt intresse, säger Elfsberg.

Marianne fyller i:

– När vi satt och pratade om det sa vi att det aldrig är några av de här frågorna som gäller mer än en tredjedel av väljarna, alltså 60-plussarna. Och det vill vi göra något åt eftersom det är så oerhört många som är berörda.

Claes Elfsberg ser fram emot att jobba med ämnet och på SVT igen.

– Jag tror att det är viktiga frågor att ställa och att det finns ett väldigt stort intresse för det bland väljarna också. Jag är väldigt nöjd med att vi kommit så här långt, att det verkligen blir av, säger han, och fortsätter:

– Sedan tycker jag rent allmänt att det är väldigt roligt att få jobba med SVT. Mitt hjärta slår hårt för public service. Det känns angeläget och bra att få vara med där igen.

Kritiken mot SVT:s ålderspolitik har dock Marianne Rundström och Claes Elfsberg inte lagt åt sidan. Marianne hänvisar till att 67-årsregeln för pensionering är från 1914.

– Det är helt orimligt att vi inte ska, de som vill i alla fall, kunna jobba längre. Det hänger inte ihop, utvecklingen hänger inte ihop.

Det kommer knappast att finnas några premiärnerver när de två tar sig an det nya programmet. De brinner för frågan och är oerhört rutinerade att leda tv-program.

– Vi är verkligen glada över att SVT tyckte att det var värt att rikta blickarna mot den här gruppen. Både Claes och jag är starkt engagerade i seniora frågor, och vi har också jobbat med valdebatter i många många år tillsammans. Både valdebatter och partiutfrågningar, ja hela batteriet, säger Marianne Rundström.