Komiker

John Cleeses dräpande kritik mot svenska hotellet

Världens roligaste man skapade världens roligaste tv-serie efter en surrealistisk hotellvistelse i engelska Torquay.
Ett hotell i Umeå har tydligen missat att John Cleese kan det där med hotell och service – och att de hade ”Basil Fawtly” som gäst.
Nu gåt stjärnan till attack mot hotellets ogästvänlighet – två gånger om.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-09-05 kl 05:02 |

ProvaPremium

Den ikononiske Monty Python-medlemmen John Cleese, 82, är ute på sin avskedsturné med stå upp-föreställningen ”Last time to see me before I die”. 

Namnet kan inte komma som någon chock för något John Cleese-fan.

Bild 1 av 7

Den brittiske komikern John Cleese ger ett svenskt hotell svidande kritik.
Bild 2 av 7

John Cleese brukar kallas den ”moderna humorns gudfader” och kom att karaktärisera den brittiska humorn under 1900-talets andra hälft.
Bild 3 av 7

Han slog igenom med Monty Python, den surrealistiska komiker-gruppen som förutom Cleese bestod av Graham Chapman, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, and Michael Palin.
Bild 4 av 7

Oerhört många av Monty Pythons sketcher är odödliga. Som till exempelvis ”Ministry of Silly Walks” (”Ministeriet för underliga gångstilar.)
Bild 5 av 7

I Sverige är han kanske dock mest känd från ”Pang i bygget”, där han spelar den ohövlige, excentriske och inkompetente hotellägaren Basil Fawtly.
Bild 6 av 7

Nu är han i Sverige med sin egen avskedsturné ”Last time to see me before I die”. Turnén är en klassisk John Cleese – den är oändlig och har hittills pågått i åtta år.
Bild 7 av 7

Häromdagen var han i Umeå. Personalen på ”Elite Hotel Mimer” i Umeå måste ha missat ”Pang i bygget”. John Cleese var missnöjd att han efteråt gick till attack mot hotellet – två gånger till och med.

Inte heller att komikern genomför sin egen farväl-turné i sann John Cleese-anda; den är nämligen oändlig.

Hittills har den varat i åtta år.

Komikens gudfader

Och han har ingen anledningen att slutföra den – av den enkla anledningen folk helt enkelt inte kan få nog av den legendariske britten. 

Det är inte för intet som John Cleese med all rätta brukar benämnas för ”humorns gudfader”. Han är fortfarande lika skarp i sina snabba kommentarer, i sin humor och samhällskritik.