Mode

Kritikstorm mot Kim Kardashian efter Marilyn-tricket

Den här gången kan hon ha gjort bort sig ordentligt.
Kim Kardashian lånade Marilyn Monroes ikoniska ”Happy Birthday Mr President”-klänning.
Hon gjorde succé, om än en kontroversiell sådan, på Met-galan – men nu anklagas hon för att ha förstört det unika plagget.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Jennifer Erixon

| 2022-06-16 kl 05:00 |

ProvaPremium

Miljardärskan och en av världens mest kända kvinnor, Kim Kardashian, 41, gillar att överraska och fatta djärva beslut.

Det gjorde reality-profilen med besked när hon gjorde entré på röda mattan under ”modets största partajkväll”, Met-galan i New York, som ni kan läsa om här.

Bild 1 av 11kardashian forstort monroes klanning 111 - Stoppa Pressarna

Kim Kardashian är i blåsväder igen – efter att hon anklagas för att ha förstört Marilyn Monroes klänning.
Bild 2 av 11kardashian forstort monroes klanning 2 - Stoppa Pressarna

Miljardärskan lånade Marilyn Monroes ikoniska ”Happy Birthday Mr President”-klänning för Met-galan för en dryg månad sedan.
Bild 3 av 11kardashian monroe stor2 - Stoppa Pressarna

Marilyn Monroe i klänningen när hon sjunger "Happy Birthday" för president John F Kennedy.
Bild 4 av 11kardashian forstort monroes klanning 3 - Stoppa Pressarna

Världens största samlare av Marilyn Monroe-ägodelar anklagar nu Kim för att ha förstört klänningen.
Bild 5 av 11marilyn monroe auction stor - Stoppa Pressarna

Marilyn Monroe fortsätter att fascinera. Och hennes fans är rasande på Kim Kardashian.
Bild 6 av 11kardashian forstort monroes klanning 4 - Stoppa Pressarna

På sociala medier är Marilyn Monroe-fans och andra följare minst sagt fly förbannade på Kim Kardashian och museet som lånade ut klänningen.
Bild 7 av 11kardashian forstort monroes klanning 5 - Stoppa Pressarna

Klänningen är värd cirka 48 miljoner kronor. Samlaren Scott Fortner publicerar flera ”före-och-efter-bilder”.
Bild 8 av 11kardashian forstort monroes klanning 6 - Stoppa Pressarna

Modedesignern Bob Mackie, som gjorde den första skissen av klänningen, sa redan för flera veckor sedan att ingen annan än Marilyn Monroe ska synas i den.
Bild 9 av 11kim kardashian marilyn monroe stor6 - Stoppa Pressarna

Realitystjärnan Kim Kardashian är känd för mycket – inte minst serien ”The Kardashians”.
Bild 10 av 11kim kardashian marilyn monroe stor5 - Stoppa Pressarna

Sexskandaler är också något som Kim Kardashian och Marilyn Monroe har gemensamt.
Bild 11 av 11kim kardashian marilyn monroe stor3 - Stoppa Pressarna

Precis som Marilyn Monroe har Kim Kardashian varit gift tre gånger. Här är hon med tredje maken, Kayne West.

Influencern bantade sju kilo och fick tillåtelse att låna klänningen som specialsyddes åt Marilyn Monroe.

I den vackra kreationen sjöng den ikoniska blonda filmstjärnan under en odödlig kväll den 19 maj 1962 ”Happy Birthday, Mr President” för den lika ikoniske presidenten John F. Kennedy, som dessutom var Monroes älskare.

Kim Kardashian fick sin uppmärksamhet, publicitet och – vilket hon verkar gilla – en del kritik. ”Ripley’s Believe It or Not”-museet, som lånat ut klänningen, fick plötsligt visa upp sin unika klänning för världen.

Klänningen är värd smått otroliga 48 miljoner kronor och är smyckad med hela 6 000 kristaller.

Slutet gott, allting gott.

Trodde man.

Men Kim Kardashian vore inte den hon är om ¨hon inte skapar någon form av kontrovers” – frivilligt eller ofrivilligt.

Nu anklagas hon för att ha förstört eller i alla fall skadat ”världens dyraste klänning”.

Och det är inte vem som helst som kommer med anklagelsen, utan Scott Fortner, 56, som anses vara världens främste expert på Marilyn Monroe och dessutom den störste samlare av hennes privata ägodelar. Han driver bland annat en sajt om sin samling, 

Fortner är även mannen bakom kontot @marilynmonroecollection på Instagram och det är där han nu postat foton och filmer som visar tecken på att klänningen har slitits och att flera av kristallerna antingen hänger eller till och med saknas helt.

Marilyn Monroe-fans har gått bärsärk på nätet.

Det här är bokstavligen som att jag försöker bära mina tioåringars kläder. Om du inte passar i det, VARFÖR, VARFÖR, kära gud, VARFÖR tvinga i sig det????? Speciellt något som är så värdefullt”, skriver en följare.”

Kim förstör allt, särskilt hennes egna äktenskap, så ingen överraskning”, skriver en annan.

En kvinna är rent av förbannad: ”Hon var respektlös för att hon bar den. Visar bara att hon inte bryr sig om konsekvenserna av någonting så länge hon får uppmärksamheten, att hon inte sig om vem det påverkar.

Ytterligare en uppretad Marilyn-fan skriver: ”Om en Picasso-målning hade lånats ut till ett museum, och den lämnades tillbaka skadad? Hur skulle det scenariot se ut?

”Är ännu argare nu… hur långt en individ kan gå för att få ryktbarhet genom att bära en historiskt viktig klänning… sådan brist på respekt … är jag förvånad? Inte riktigt!!!”, rasar ännu en följare.

En kvinna frågar sig: ”Vad är nästa? Prinsessan Dianas bröllopsklänning?”

Kim Kardashian har inte uttalat sig om dramat. Däremot ska hon ha vidtagit alla möjliga försiktighetsåtgärder under Met-galan och även bytt till en replika till festen efteråt för att inte riskera skador.

Till Vogue sa hon då:

– Jag är extremt respektfull för klänningen och vad den betyder för amerikansk historia. Jag skulle aldrig sitta i den eller äta i den eller riskera att skada den och jag kommer inte att bära den typ av kroppssminkning jag brukar göra, refererar Distractify.

Experten Scott Fortner verkar dock säker på sin sak. Han har publicerat flera ”före-och-efter-bilder” på klänningen. Han har även i ett efterföljande inlägg postat en video i 4 K-upplösning och skriver till videon:

Till er som kanske ifrågasätter det faktiska skicket på Marilyn Monroes ´Happy Birthday Mr. President´-klänning innan den köptes av @ripleysbelieveitornot eller antyder att bilderna jag delat är av låg kvalitet för att på något sätt få den nyupptäckta skadan på klänningen att verka värre än vad det faktiskt är, så är det här en 4K-video som jag tog av klänningen medan den visades på @juliens_auctions i november 2016. Utan tvekan är skadan betydande.

Ripley’s Believe It Or Not!-museet som lånade ut klänningen till Kardashian får också de stenhård kritik från alla håll.

De har dock varit knapphändiga i sina kommentarer och enbart sagt  ”att beslutet var väl genomtänkt och att försiktighetsåtgärder vidtogs för att förhindra eventuella skador”. De hävdar vidare ”att inga tecken på skador uppstått under utlånandet”.

Få tror på dem.

Arg var också den legendariske modedesigner Bob Mackie, 82, bara dryga veckan efter Met-galan. Det var han som ritade den ursprungliga skissen till klänningen tidigt i sin karriär som assistent till Jean Louis.

Han sa då till Entertainment Weekly:

– Jag anser att det var ett stort misstag. Marilyn var en gudinna. En galen gudinna, men en gudinna. Hon var bara fantastisk. Den gjordes för henne. Den var designad för henne. Ingen annan ska synas i den klänningen.