Göran Lambertz egna ord om påstådda våldtäkten
Göran Lambertz sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Toppjuristen hävdar att han är helt oskyldig och att allt som skett har skett i samförstånd.
Det tidigare justitierådet i Högsta Domstolen tvekar inte över att ta figthen.
Stoppa Pressarna
| 2021-03-14 kl 08:49 |
Chockvågor har gått genom juristsverige sedan Göran Lambertz, 71, häktades på sannolika skäl som misstänkt för våldtäkt av en 30-årig kvinna.
Den påstådda våldtäkten ska ha ägt rum på julafton i samband med att kvinnan slocknat efter för hög alkoholkonsumtion hemma hos den tidigare justitiekanslern.
LÄS MER: Jimmie Åkessons ex-sambo gör polisanmälan
Kvinnan, som studerar juridik, kontaktade Göran Lambertz i ett juridiskt spörsmål och deras kontakt kom sedan att utökas – nu var det inte bara juridiska problem som de diskuterade utan även livet i stort och smått. Göran Lambertz kallade sig för kvinnans ”extrapappa”.
De bägge hade knappt träffats i person när Göran Lambertz bjöd hem henne till villan i Uppsala för att fira julafton tillsammans.
Den unga kvinnan hade inga speciella planer för jul utan tackade ja. Man åt och drack, tittade på Kalle Anka och umgicks och hade det trevligt. Det inmundigades tämligen stora mängder alkohol och kvinnan blev alltmer berusad.
Till slut var den unga juriststudenten så berusad av hon ”däckade” och somnade. Senare vaknade kvinnan av att den 40 år äldre Göran Lambertz hade sex med henne – förskräckt försökte hon knuffa undan honom utan att lyckas, har kvinnan berättat i polisförhör.
LÄS MER: Magnus Ugglas hemliga affär med SVT-stjärnan
Kvinnan mådde så dåligt och var så uppskakad när hon kom hem att en god vän reagerade och polisanmälde det inträffade.
Kvinnan tilldelades ett målsägabiträde i början av januari och polisen inledde en förundersökning. Göran Lambertz förhördes och flera vittnen hördes, sannolikt handlar det om vänner till kvinnan.
Efter drygt två månaders utredande bestämde sig åklagaren Annika Bokedal, 53, för att slå till. Göran Lambertz anhölls i sin frånvaro och plockades in av polisen.
Efter att ha suttit anhållen i två dygn var det dags för häktningsförhandling i Uppsala tingsrätt. Häktningsförhandlingen var rekordlång – normalt sett brukar en häktningsförhandling ta omkring en halv timme. I närmare fyra timmar pågick förhandlingen kring Lambertz.
LÄS MER: Första bilden på drottning Silvias otäcka skada
Den tidigare justitiekanslern och justitierådet i Högsta Domstolen överklagade häktningen men hovrätten fastställde tingsrättens beslut – Göran Lambertz blir kvar i häktet.
Den misstänkte Göran Lambertz har haft en enastående karriär inom juridiken som kröntes med hans nästan nio år som justitieråd i Högsta Domstolen innan han gick i pension 2017.
Genom åren har Göran Lambertz även gjort sig känd som en stridbar debattör och det har nästan inte undgått någon att han, till skillnad från de flesta, är övertygad om att Thomas Quick – numera Sture Bergwall, 70, – är skyldig till de mord han dömts för.
Göran Lambertz har även fortsatt som rättsdebattör efter att uppståndelsen kring Sture Bergwall lagt sig. Toppjuristen har en blogg där han skriver om allehanda ting, ofta med bäring på juridik.
LÄS MER: Så försöker Ebba Busch sopa igen spåren
Den 27 december förra året, tre dagar efter den misstänkta våldtäkten hemma i villan hos Göran Lambertz, skrev han om en omdiskuterad och påstådd våldtäkt.
– Flera kvinnor åtalades under året för förtal när de offentligt beskyllt namngivna män för våldtäkt. Enligt åklagarnas och tingsrätternas praxis är sådana beskyllningar brottsliga även om en våldtäkt faktiskt begåtts men inte lagförts. (Cissi Wallin dömdes 2019 för förtal av Fredrik Virtanen. Det målet kom inte upp i hovrätten 2020 men kommer att avgöras 2021.), skriver Göran Lambertz i sin blogg.
Det är tänkvärt att han väljer att diskutera problematiken kring offentliga beskyllningar för våldtäkt av namngivna män bara tre dagar efter att han själv misstänks ha gjort sig skyldig av en våldtäkt på en 40 år yngre kvinna.
Göran Lambertz är för att det sker en ändring kring förtalsreglerna kring just våldtäkter.
LÄS MER: Prins Daniel om tuffa livet med dödliga sjukdomen
– Den praxis som är rådande bör enligt min mening ändras. En kvinna som faktiskt har våldtagits bör få berätta offentligt vem som gjorde det, skriver Göran Lambertz.
Inlägget saknar en del vad avser stringens; ”en våldtäkt faktiskt begåtts men inte lagförts”, skriver toppjuristen i första stycket och man kan förledas tro att han tummar på principen om att ingen är skyldig förrän hen är dömd och domen är lagakraftvunnen.
Sannolikt menar inte Göran Lambertz det, det vore att välta allt av rättssäkerhet på ända och det gagnar inte någon, allra minst Lambertz själv med tanke på den situation han just nu befinner sig i.