HBTQ

Kom ut som gay – världskändis över en natt

Han spelar i det som kan kallas den engelska fotbollens bakgård.
Men trots att Jake Daniels bara är 17 år och enbart spelat ett fåtal A-lagsmatcher kan de flesta spelare bara drömma om hans kändisskap.
Daniels har kommit ut som gay och hyllas av en hel värld – inklusive det brittiska kungahuset.

Stoppa PressarnaFå obegränsad tillgång till allt:Få obegränsad tillgång:

Karl Biermann

| 2022-05-22 kl 12:05 |

ProvaPremium

De tyngsta och mest kända engelska ”institutionerna”, fotbollen och monarkin, har åtminstone en sak gemensamt – de är konservativa. Mycket konservativa.

Den unge Jake Daniels, som spelar i den relativt lilla och framför allt oglamourösa Championshipklubben Blackpool, är den första aktiva spelare i England som kommer ut som homosexuell sedan 1990.

Bild 1 av 10jack daniels gay stor111 - Stoppa Pressarna

Den 17-årige fotbollsspelaren Jack Daniels kommer ut som gay och får fina lovord av prins William.
Bild 2 av 10jake daniels blackpool gay stor2 - Stoppa Pressarna

Jake Daniels, den 17-årige Blackpoolspelaren, har fått enorm uppmärksamhet efter att han tagit beslutet att offentliggöra sin sexuella läggning.
Bild 3 av 10jack daniels gay stor2 - Stoppa Pressarna

I en intervju med Sky Sports News berättar Jack Daniels om sitt beslut att komma ut.
Bild 4 av 10jack daniels gay stor3 - Stoppa Pressarna

Jack Daniels berättar att han var trött på att ljuga över vem han verkligen är.
Bild 5 av 10jake daniels blackpool gay stor3 - Stoppa Pressarna

Jack Daniels berättar att han var trött på att ljuga över vem han verkligen är.
Bild 6 av 10jake daniels blackpool gay stor4 - Stoppa Pressarna

Jack Daniels berättar att han var trött på att ljuga över vem han verkligen är.
Bild 7 av 10jack daniels gay stor5 - Stoppa Pressarna

Jack Daniels berättar att han var trött på att ljuga över vem han verkligen är.
Bild 8 av 10jake daniels blackpool gay stor5 - Stoppa Pressarna

Boris Johnson är en av alla de som hyllat Jake Daniels mod.
Bild 9 av 10jake daniels blackpool gay stor1 - Stoppa Pressarna

Storbritanniens tronarvinge, prins William, var snabb att lovorda fotbollsspelaren Jake Daniels för dennes mod att komma ut som homosexuell.
Bild 10 av 10jake daniels blackpool gay stor6 - Stoppa Pressarna

Drottning Elizabeths kusin, Lord Ivar Mountbatten, var den första medlemmen av den brittiska aristokratin som kom ut som gay. Han gifte sig med sin partner 2018.

Den gången slutade det illa – och mycket tragiskt.

Justin Fashanu slog igenom i Norwich City, gjorde snabbt succé i East Anglia-klubben, spåddes en mycket lovande framtid och såldes till den dåtida storklubben Nottingham Forest.

Det var en jättesensation.

Övergångssumman på en miljon pund var då en av de allra största någonsin i världen, men framför allt hade inte en svart fotbollsspelare tidigare sålts för tillnärmelsevis så mycket pengar.

Problemen började dock direkt för talangen. Nottingham Forest tränades på den tiden av den framgångsrike, oerhört färgstarke, men också kontroversiella Brian Clough.

Clough var en fotbollens man, med allt vad det innebar på den tiden. Fotboll var för män, det var okej att hänga på puben och ”jaga brudar”, jargongen var stenhårt grabbig och passade man inte in i Cloughs livstil och livsåskådning var man körd.

Brian Clough började omedelbart störa sig på ryktet att hans anfallsstjärna besökte gaybarer och gaynattklubbar.

När managern sedan konstaterade att Fashanu verkligen var homosexuell förbjöd Clough under perioder till och med en av världens dyraste spelare att träna med laget.

Nottingham Forest slumpade bort Justin Fashanu för en bråkdel av vad de hade köpt honom för bara ett drygt år tidigare.

Brian Clough hade inga problem med att ta den ekonomiska smällen och han varken dolde eller skämdes för sina åsikter och sitt handlade.

Tvärtom. I sin egen självbiografi skrev Clough om ett tillfälle när han öppet förnedrade Fashanu efter att han hört rykten om att spelaren besökte gaybarer:

”Jag frågade: Vart går du om du vill ha en limpa? En bagare, antar jag, svarade Fashanu. Vart går du om du vill ha en lammskänk?, frågade jag. En slaktare, svarade Fashanu. Så varför fortsätter du att gå till den där jävla bögklubben?”

Justin Fashanu var 20 år, men hans karriär återhämtade sig aldrig efter tiden i Forest.

Han spelade i mer än 15 klubbar efter det, men bara i några av dessa blev det fler än ett fåtal matcher innan flyttlasset gick vidare. Han gjorde exempelvis en match i svenska Trelleborgs FF 1993.

Till och med hans egen bror och tillika fotbollsspelaren, den stenhårda forwarden John Fashanu, 59, ville inte kännas vid honom.

Efter att Justin kommit ut som gay erkände John att han betalat 75 000 pund (drygt 100 000 kronor) för att den ett år äldre brodern skulle hålla sin sexualitet hemlig.

När Justin ändå kom ut, så fördömdes han offentligt av sin lillebror som varnade att han skulle få ”lida konsekvenser”. I en intervju sa John: ”Min homosexuella bror är en utstött människa.”

Medspelare, motståndare, tränare och inte minst fansen var stenhårda. Pikarna, glåporden och läktarsångerna om och mot Justin Fashanus sexuella läggning bröt sakta men säkert ned honom.

England och fotbollsvärlden var helt enkelt inte redo för en spelare som var bög.

När Justin Fashanu till slut offentligt 1990 i en tidningsintervju bekräftade det som alla redan visste, var det på sätt och vis redan för sent. Han var då den första – och väldigt länge den ende – fotbollsspelaren i världen som kommit ut.

Slutet blev tragiskt.

1998 anklagades Justin Fashanu av en 17-åring för att han hade våldfört sig sexuellt på pojken.

Detta ska ha skett i amerikanska Baltimore i delstaten Maryland. Homosexuella aktiviteter var på den tiden förbjudna i Maryland. Rädd för att inte få en rättvis rättegång på grund av sin homosexualitet flydde Justin Fashanu till hemlandet England.
Strax därefter begick han självmord. Justin Fashanu hittades hängd i ett garage i London, där han brutit sig in efter ett besök på en lokal gaybastu.

I självmordsbrevet skrev Fashanu att han förnekade anklagelserna och att sexet hade skett i samförstånd. Han skrev också att han insett att han var dömd på förhand och att han inte ville skämma ut sina vänner och familj ytterligare.

Världen och synen på homosexualitet har tack och lov förändrats sedan dess.

Blackpoolspelaren Jake Daniels har fått ta emot lovord och hyllningar från alla håll och kanter sedan han tog beslutet att offentliggöra sin läggning.

Den svenska gaypublikationen QX skriver:

”Han berättade att han vetat om att han attraheras av killar sedan han var barn, men tänkt att fotbollsvärlden och homosexualitet inte går ihop. Därför hade han planerat att vänta med att komma ut till efter han pensionerat sig från sporten. Men landade sedan i att han ville vara sig själv nu, och inte behöva vänta med att leva som han vill.”

Den engelska fotbollsikonen, Gary Lineker, 61, har hyllat Daniels och säger att ”hans beslut kommer att uppmuntra andra att följa i hans spår”.

Antonio Hysén, 31, tidigare Anton Hysén, som var den förste svenska spelaren att komma ut som gay skriver på sociala medier: ”Stor respekt! Du har backup här kompis”.

Bland den enorma uppmärksamheten som Jake Daniels fått sticker några hyllningar ut.

Englands karismatiske premiärminister, Boris Johnson, 57, skriver på Twitter:

”Tack för ditt mod Jake, det måste ha krävts stort mod för att komma ut och du kommer att vara en inspiration för många, både på och av planen”.

Också det brittiska kungahuset var snabba att hylla den unge Jake Daniels.

Tronarvingen, prins William, 39, skriver på sitt och sin frus gemensamma konto på Twitter:

”Fotboll ska vara ett spel för alla. Det Jake har gjort kräver mod och kommer förhoppningsvis att hjälpa till att bryta barriärer som inte har någon plats i vårt samhälle. Jag hoppas att hans beslut att tala öppet ger andra förtroende att göra detsamma. W.”